Отговори на тема  [ 48 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Проучване за закупуване на ESR метър 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Можеш да си изкормиш кварцов генератор от стар радиотелефон /не DECT/. Аз ползвам такъв за тестове.Повечето от тях са на 10.800MHz , но има и на 12.000MHz. Разправят,че били сравнително прецизни:D. Драсни в гугъл tcxo и ще видиш как изглежда.Вярно,че са само за висока честота, тези в телефоните, но аз от някакви стари апаратури успях да си намеря 5.000MHz и 4.000kHz термостабилизирани с нагревателчета в тях-имат само един проблем "малко" са големички :lol:

Сря Мар 23, 2011 3:51 pm
Профил
Ранг: Ориентиран

Мнение 
nkk написа:
Можеш да си изкормиш кварцов генератор от стар радиотелефон /не DECT/. Аз ползвам такъв за тестове.Повечето от тях са на 10.800MHz , но има и на 12.000MHz. Разправят,че били сравнително прецизни:D. Драсни в гугъл tcxo и ще видиш как изглежда.Вярно,че са само за висока честота, тези в телефоните, но аз от някакви стари апаратури успях да си намеря 5.000MHz и 4.000kHz термостабилизирани с нагревателчета в тях-имат само един проблем "малко" са големички :lol:

Да не бъркате радиотелефон и GSM? Понеже имам няколко стари радиотелефона панасоник и никой няма tcxo.

Сря Мар 23, 2011 10:05 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
простия функционален генератор: http://electronics-diy.com/Function_Gen ... XR2206.php

но пак няма ОВ за честота, трябва да се мери...

Сря Мар 23, 2011 11:44 pm
Профил ICQ WWW
Ранг: Популярен

Мнение 
ТЦХО 13Мхз има ама в най-старите гсм, често е произведено от "ТОКО" или "TOYO..." , мяза на метално капаче с платка вътре и се познава по надписа 13мхз , 4 извода и залепена с лепенка дупка с тример отдолу.
Следващото поколение гсми ( НОК3310 примерно) имат осцилатор който се локва по приетата носеща от базовата станция , при 3310 се пада точно м/у горните бутони и дисплея ама на опакото на платката , на изхода му има буферен транзистор и контролна точка или виа кояро излизаше отгоре та е лесна за достъп е баш на нея при наличие на карта и намерена мрежа телефона изкарва едни 26МХЗ (или бяха 13 ? не му помня кварца а при следващите модели е винаги 26-ца) дето са прецизни и локнати по прецизен осцилатор в базовата ст. от гсм дето лови мрежа винаги могат да се земат прецизни 13 , 26 ,54 мхз осцилатора е лесен за разпознаване а и всеки клок ще е синхронизиран по мрежата (с изкл. на 32кхз на РТЦ;))) ма и то е прецизно ;))) , но ако се търси ТЦХО за самостоятелна употреба ги има само в старите еднобандови модели а в моторолите дори ще са на 5 волта !
А 12.8 май бяха на МОбифоните ама не съм баш сигурен. Достъпен пак прецизен източник може да е ГПС модул.
Бтв ДЦФ77 сигнал в нашенско лови ли се силно навсякаде ? Интересува ме ако някой е разнасял ДЦФски часовник насам-натам дали е губил обхват и колко ... а приемниците за ДЦФ са също решение за прецизна честота ( време де) само дет не вадят 10Мхз за съжаление.На къси вълни има еталонни предаватели с достатъчно силен сигнал , списък на активните такива би трябвало да се намира лесно из нета ...

Чет Мар 24, 2011 2:30 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Лови се ама по високите места - при мене се хваща ама само на открито или близо до прозореца. В стая зависи къде е сложен и много рядко хваща. Само дето не си знае часовата зона и се сверява все с 1 час назад пущината. Предполагам, че в по планинските релефи няма да хваща (освен по върховете). Тука при нас все пак е относително равно.

Чет Мар 24, 2011 10:35 am
Профил ICQ

Мнение 
Вместо да се чудите от къде да "изкормите", може и от магазина да си купите :)
Определено не бих казал че е болка за умиране, да дадете 5.5 евро за 14.400 MHz ± 0.1 ppm TCXO.

Чет Мар 24, 2011 10:49 am
Профил
Аватар

Мнение 
" ... High Quality Temperature Controlled Crystal Oscillator ... "

:o

А имат ли такъв, който по възможност да не се управлява от Температурата? Из нашио край "C" в "TCXO" се приема за "Compensated"
И изобщо тия търговци ме съмняват малко. 0.1ppm е доста добра цифра, за да е вярно, че струва 5.5 евра.

Чет Мар 24, 2011 3:54 pm
Профил ICQ

Мнение 
Цитат:
И изобщо тия търговци ме съмняват малко. 0.1ppm е доста добра цифра, за да е вярно, че струва 5.5 евра.

Така е, спор няма. Обаче се съгласи че дори 10ppm да е, пак е по добре от тия в DIL-14 корпус дето са по 100ppm (на Auris мисля че съм засичал).
Поразтърсих из нета, и открих че всички други търговци го пишат като "2.5ppm"

Чет Мар 24, 2011 4:03 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами С-то се приема за "Compensated" защото най-вероятно си значи точно това :)

На един етап бях разгледал TCXO-то дето го има като номенклатура в комет (ама все го няма налично) и то си прави баш само компенсация според температурата - демек маха/слага импулси по някаква си тяхна си температурна закономерност. Вече за температурно контролирано си е друга тема - ама все пак нали трябва и да го грееш и няма да е икономично от към точец.

Чет Мар 24, 2011 6:21 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
bateAz написа:

А имат ли такъв, който по възможност да не се управлява от Температурата? Из нашио край "C" в "TCXO" се приема за "Compensated"

Е то е видимо някаква измама де. Кви 0.1 ppm, когато температурният му коефициент на градус Целзий - като на всеки кварц - е порядък
и кусур нагоре.
Навярно ако задълбаеш ще ти кажат, че ги калибрират при 25.00 градуса Целзий .... :D .

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Мар 24, 2011 7:37 pm
Профил WWW

Мнение 
bateAz написа:

И във Фарнел ги температурно управляват осцилаторите:
http://bg.farnell.com/oscillators-temperature-controlled-tcxo
:)

Чет Мар 24, 2011 8:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
кви 0.1ppm ви бръмнаха в главите?!
момчетата искат да сравнят честотомера дали показва +-1MHz точно, а не дали е супер точен.
какъвто и да генератор с 2-3 нули ще свърши работа
10.00, 16.00 и т.н.

Чет Мар 24, 2011 8:44 pm
Профил

Мнение 
Китайците в бея постоянно пускат Efratom рубидиеви модули за продаване , верно рециклирани но няма да работят нон-стоп както в базовите станций от които са сваляни, даже и с честота по желание вече ги предлагат та аудиофилите да могат да имат плеъри моднати с атомен клок ;)
Нулите хич не са задължителни, всеки стабилен кварец с известна честота става за калибровка е 10мхз е класика и е незаменима опора за всеки сериозен лаб щото си е стандарт за референс вход на изм. уреди. То за проверка и калибровка на нещо броещо до 50 или 100Мхз с 1хз разделение не е проблем толко ппм-а да е 10 нито пък е проблем ако честотомера бърка , стига да е ясно колко и в коя посока ;) а наличието на прецизен източник веднага помага.От осцилаторите в дип са качествени от марката ФОКС (олд-сток). Набързо намерих скромно списъче на референти предаватели:
http://www.qsl.net/dl4yhf/speclab/frqca ... ef_sources
Спектралаб-а е незаменима програмка не само за аудио-тестове, ето и "направи си сам"темпериран референс :
http://www.qsl.net/dl4yhf/dcf77_osc/index.html
В едно Радио-тв-електроника около 90-92ра година брой имаше също схема на оцхо.

Чет Мар 24, 2011 10:20 pm
Профил

Мнение 
Milen_Haskovo написа:
А в диапазона 20-300 херца как се справя? Може да пробваш със звуковата карта и тестови тонове.

п.п. за "прост функционален генератор" - правоъгълник със 7404 и избираем кварц става ли, поне за настройка ще върши работа :D

Под 1 кHz за сега май е проблем,изглежда трябва да пробвам с допълнителен тригер на Шмит. Иначе 39 kHz хваща и безконтактно от няколко милиметра ) На снимката само сондата на осцилоскопа допира крачето.
http://dtmf.snimka.bg/photos-from-gsm/t ... 2486.0.big

Вто Мар 29, 2011 3:41 am
Профил
Аватар

Мнение 
Под 1 kHz е проблем щото таймера дето засича с него се препълва и прави rollover.

Вто Мар 29, 2011 9:14 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 48 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща