Отговори на тема  [ 51 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Li-on батерия АА, къде в Сф? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Ники написа:
Търсех литиеви зареждаеми.

За момента се двоумя дали да купувам нови NIMH, въпреки че не съм доволен от тях или да прекратя заиманието като сменя апарата с такъв с вградена Li зареждаема батерия.

Благодаря за съветите от темата.

И аз така се чудих какви батерии да му купя. И взех нов апарат.

Вто Сеп 28, 2010 6:49 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Всъщност колко снимки правиш?

Аз например имам фото (Konika-Minolta Z10) който е с четири АА. Със акумулаторни батерии едвам изкарва 30-40 снимки (със светкавица). Със обикновенни (алкални естествено) над 200. Преди три години бях сложил едни тошиби и чак преди месец ги смених. Да съм снимал 100-тина снимки с тях. Ама в рамките на години + точене към РС. Така че ако снимаш от дъжд на вятър не си струва гърча със зареждаемите.

Сега. Проблема е че ако фотоапарата е за акумулатори и му служиш нормални може да ги издуха за половин час - виждал съм такъв случай и докато разберем какво става върлихме 3-4 чифта алкални батерии. И излизат горещи. Ако пък фотото си е за нормални, то акумулаторите не му стигат и пак ги източва бързо

Вто Сеп 28, 2010 6:50 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
ji4ka написа:
Gogo написа:
[ Това не е вярно! Да си чувал за Литий-Желязо-Фосфат (LiFePo4)

А да си чувал къде се продават ? Щото много работи се чуват ,ама друго си е да го пипнеш...
Не само съм чувал, ами съм ги и виждал, та даже и в момента гледам една тука... Всеки напреднал корабомоделист ги използва, но за цена не питай - около 25 евро бройката за 2200ma/h

Вто Сеп 28, 2010 9:29 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Може би все пак става дума за литиево-полимерни батерии, каквито ползват моделистите.
В името, дето си сложил, навярно Po е именно за "полимер", а не е "P" за фосфор.
То има доста нетолкова скъпи и такива в DX де, там лодки, въртолети и аероплани
да търси човек, кога ли ще откача и ще напазарувам яко една торба играчки :D :D .

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Вто Сеп 28, 2010 9:36 pm
Профил WWW
Ранг: Почетен член

Мнение 
Фосфатни са си, като нашумелите напоследък А123, и са на друго напрежение - 3,3В.

Вто Сеп 28, 2010 9:47 pm
Профил

Мнение 
Gogo , ти така ги анонсира тия LiFePo4 сякаш са манна небесна. А това също са Литий-йони акумулатори ,но с малко модифицирана химия. Справка: http://en.wikipedia.org/wiki/Lithium_ir ... te_battery
Някой параметри са ги подобрили, но други са влошили и няма кой знае каква разлика от "старите" ли-йон. Подобрили са основно издръжливостта и саморазряда ,което не е малко но е по-скоро еволюционна стъпка отколкото революция. А добрите тягови характеристики не идват толкова от химията, колкото от конструкцията и начина на производство. Всички видове акумулатори си имат и тягови версии, че даже и ЦИНК-МАНГАН-КАРБОНОВИТЕ батерии си имат такива варианти (като си рекъл да се замеряме с менделеевата таблица. :D).
Фирмата A123 Systems правят такива акумулатори, но си имат и техни си патенти за електродите, та явно правят добри акумулатори, но като цяло работата ми звучи като агресивен маркетинг.
http://en.wikipedia.org/wiki/A123Systems

Сря Сеп 29, 2010 3:38 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Нищо не анонсирам, само дадох пример, че по-горе написаното: "само "йона" е акумулатор" е силно казано. По химия съм много слаб, така че, нямам намерение да "замерям" който и да е с менделееви таблици. :partyman:

Сря Сеп 29, 2010 10:49 pm
Профил ICQ

Мнение 
LiFePO4 са по-евтини, но са с по-малък капацитет. Поне технологията на производство е по-евтина. Въобще не трябва да вземате за сравнение моделизма - там цените се определят от търсенето.
Разликата между 2 CR123 батерии 2 е 100 mAh - LiFePO4 e 650 mAh, Li-ion e 700mAh. В моделизма ги ползват защото могат да дават голям ток - до 10C (като малко им намалява капацитета при голям ток). Обаче имат и друго предимство - могат да се зареждат доо 1000-2000 пъти ако се спазват указанията и не горят/гърмят или всичко там което правят другите литиево йонни батерии.
Обаче ако ще се ползва 1 литиево йонна вместо 2 NiMh - капацитета до никъде няма да стигне. Изобщо не си е идея.
2500 mAh AA NiMh е около 3 Wh - 2 са 6 Wh
900mAh AA Li-ion е 3.3Wh
450 mAh AA LiFePO4 e 1.35 Wh

И въпреки че обикновено оставят горната граница на напрежението малко по-висока от батериите дори LiFePO4 напълно заредена е 3.6V което е повече и от 2 алкални батерии, да не говорим за NiMh.

Аз съм си взел 4x Saniyo 2800mAh за светкавицата. Всички техни батерии си отговарят на капацитета и са с нисък саморазряд. Може би щеше да е по-добре да си взема 2000-2500mAh защото четох някъде че батериите които са на горната граница на капацитета траят по-малко цикли.
Обаче си взех бързо зарядно Sanyo... Първите 2-3 пъти работи добре. След това почна да загрява доста батериите. Не го прави всеки път но го прави доста често. Ако зарядното ти е смотано никакви батерии няма да ти издържат дълго. А и няколко години са си сравнително добро постижение за батерии (макар че при добро зареждане и съхранение ще изкарат повече).

Dealextreme наистина понякога се излагат. Може и да е рядко но като се случи го правят с размах. Последния път ми забавиха поръчката с месец и половина. След втората седмица ги питах всяка седмица и те ми казваха "налично е всичко, пращаме до няколко дни/седмица". 4 пъти така и им казах да си ми върнат парите.
FocalPrice пък до сега не са ми бавили поръчка. Рекорда при тях (за най-кратко време) е 2 дни - ако щете вярвайте. Потърси там 14500 и ще намериш няколко вида на 3.7 волта. LiFePO4 в тоя размер не намерих.

Чет Сеп 30, 2010 11:43 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
В Карфур има :
ENERGIZER 2450 mAh - Made in Japan;
ENERGIZER 2000 mAh - Made in China.

Дали е вярно за Японските?

Сря Дек 15, 2010 5:41 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
relsys написа:
В Карфур има :

Цени?

Сря Дек 15, 2010 6:05 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Lupus написа:
relsys написа:
В Карфур има :

Цени?

24 лв./4 бр. - японските, другите малко по - евтини, но пък са и по - малък капацитет.

P.S. Във Франция видях Energizer, Made in China бяха. Ако помня добре 12Е беше цената.

Сря Дек 15, 2010 6:21 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
relsys написа:
Lupus написа:
relsys написа:
В Карфур има :

Цени?

24 лв./4 бр. - японските, другите малко по - евтини, но пък са и по - малък капацитет.

P.S. Във Франция видях Energizer, Made in China бяха. Ако помня добре 12Е беше цената.

Мерси! Утре ще мина да им хвърля едно око. :D

Сря Дек 15, 2010 6:53 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
2450 са спряни от пройзводство. Логично, кой луд ще пройзвежда в Япония :)
В момента има 2 вида 2000 и 2300, явно ги правят в Китай.

Като вътрешно съпротивление (важният параметър според мен) са идентични. Аз бих взел японските, ако са по млади от 2 години.

http://data.energizer.com/PDFs/nh15-2450.pdf
http://data.energizer.com/PDFs/nh15-2000.pdf

Сря Дек 15, 2010 7:36 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Абе тази тема не беше ли за Li-Ion акумулаторни батерии??? :oops:

Сря Дек 15, 2010 8:01 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Бях тръгнал да купя от японските Energizer-и, ама взех, че се отбих първо в Технополис и там открих:

SANYO 2700 mAh - 16 лв./2 бр. - Made in Japan.

4 бр. + зарядно -> 38-39 лв., и пише:
Charger made in China. Batteries made in Japan.

Та сега се чудя от кои да взема......

Сря Дек 15, 2010 11:22 pm
Профил ICQ WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 51 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща