|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Окт 04, 2026 3:41 am
трябва ми такова дистанционно
| Автор |
Съобщение |
|
gicho
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
 Re: трябва ми такова дистанционно
Не се наемам да коментирам цени, само техническата част. За автора може да е горе-долу еднакво това да светваме 16 лампи в двора и да движим 16 оси на машина, но технически разликата е в порядъци. Затова и има такова неразбирателство в тая тема. Изглежда да има нужда от добра двупосочна връзка за своевременно хващане на проблем с канала. Но ако говорим за риск за човешки живот отиваме на някакъв SIL и тогава цената щъква нагоре с няколко порядъка. Предполагам че тук ще се търси решение някъде между "няма какво толкова да стане" и "те не могат ме намери после". В този случай аз излизам от дискусията - поне докато не се дефинира по-точно за какво ще се ползва.
|
| Чет Окт 20, 2016 11:49 am |
|
 |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
Не би трябвало да те интересува за какво ще се ползва по същия начин както в магазина не те питат гаечния ключ за развиване на гайки ли ще го ползваш или за да размажеш черепа на тъща си  Ако имаш договор + задание и го изпълниш изрядно - от там нататък друг му сърба попарата ако нещо не е предвидил.
|
| Чет Окт 20, 2016 1:18 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Абе аз не ги виждам толкова сложни нещата. Проблем е ако искаш да осигуриш висока надеждност на канала така че никога да не прекъсва, но това да го направиш да спира машината ако канал прекъсне, т.е. да имаш безопасно прекъсване не е такъв проблем, дори и да го правиш с резервираност от страната на машината. По принцип не е ллшо да има обратна връзка, но и да няма не е голяма болка стига да не е нужно за оперирането на машината. Pif по САЩ съм виждал разни авиомоделисти с модели по 2-3 м и ги управялват със стандартни радиота за модели, това спокойно може да убие човек, ама няма много убити, тук говорим за управление на някава машинка която се движи сигурно с 5 км/ч и е пред погледа на оператора, не е толквоа страшно ми се струва.
п.с. виждал съм радио контрол на кран, да ви кажа нищо впечатляващо поне на елементна база, доста жълто изпълнение изглеждаше, но си беше сертифицирано със всички разрешителни, а това е къде по-опасно.
|
| Чет Окт 20, 2016 4:32 pm |
|
 |
|
Pif
|
Тони, фейл-сейф не се прави с различни части от тъпото моделарско дистанционно. Просто там имаш двойно и тройно осигуряване. Имаш такава топология и схема която не ти позволява да откажеш опасно. Примерно не може да ти залепне контакт на реле или не можеш да дадеш фалшиво сработване заради забил процесор или изгорял компонент. Защо е изгорял не е важно. Важното е каквото и да забие или изгори изхода да отиде в безопасно състояние. Има различни системи като 2 от 2, 2 от 3 и всякакви взаимно следящи се и изключващи системи. Примерно за СИЛ-3 се ползва 3 последователни транзистора. Единия е силов транзистор който гаси изхода. Примерно 100 амперов. За 1 ампер изход. Имаш още 2 последователно. Изходите са за управление на реле. Периодично през няколко стотин милисекунди всеки от другите 2 транзистора се запушва за няколко микросекунди и се окъсява изхода с друг транзистор и се мери дали запушения транзистор не е изгорял. Ако един от двата е изгорял или и двата - то тогава се запушва мощния силов. И различните процеси се следят от различни процесори така, че дори един да забие другия поема безопасния отказ. Естествено има елементарни концепции и схеми които могат да се реализират и в евтино китайско дистанционно което да е фейл-сейф. То редовно има тарикати дето слагат евтини дистанционни на кранове и тея кранове падат. Наскоро един беше паднал върху бензиностанция до София-Ленд. Май точно такъв му беше случая. На кой му дреме за няколко човешки живота. Нали на планетата сме няколко милиарда.
|
| Чет Окт 20, 2016 6:21 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12156 Местоположение: Гьотеборг
|
Има си стандарти и трябва да се спазват.
В случая вероятно мащаба е достатъчно малък, и се работи на достатъчно близко разстояние до него - за да има някакъв обезопасяващ пин или нещо такова, като на скутерите. Дръпнеш ли го, мотора спира и всичко се укротява. Може да има и аварийни бутони на удобни места.
А кранове, камиони, големи багери - там няма място за самоделки.
|
| Чет Окт 20, 2016 8:50 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Pif, аз не говоря за китсйски дистанционни, говоря за това че може да се вземат модули на 433, дори няма нужда да са трансивъри, може един предавател и един приемник, и да се направи сравнително евтино и лесно фейл сейф. Да много хубаво е ако се изпозлват комутиращи чипове които са си фейл-сейф по рождение, има такива, но може да се реализира и дискретно, ако искаш и с релета. За това просто управление и редунданси на uC се прави лесно. Това което струва пари е знанието и опита, а самият хардуер ще се вмести в 300 лв спокойно, ако изключим кутии, бутони и др. такива. Естествено аз не бих го направил за 300 лв, и за 3000 сигурно не бих, но може да има някой който знае, има опит и може да го направи просто за спорта или пък за да помогне. Иначе как се прави, не е като да съм го правил цял живот, но имаме няколко фейл сейф изделия и то минали съответните лаборатории и отговарящи на съответните стандарти.
|
| Пет Окт 21, 2016 11:46 am |
|
 |
|
gicho
|
Това е така САМО АКО предлагаш safety решение и спокойно можеш да кажеш "става и за играчки с дистанционно". Имам предвид да продаваш нещо дето струва 10К (не разработка, бройка) и да кажеш - да бе, и за това става. Обратният случай не е верен - ако аз търся да купя за играчка няма да искам safety сертифицирано изделие (щото не съм ексцентрик-милионер). А ако познаваш процеса на safety разработка ще разбереш че за 300лв няма да можеш да си купиш съдържанието на някой от стандартите само...
|
| Нед Окт 23, 2016 10:28 am |
|
 |
|
DanielDimov
|
Не виждам човека някъде да е писал, че му трябва "safety решение" - даже точно обратното - пише че му трябва за играчка-танкче.
Мисълта ми беше, че е некоректно да се пита "За какво ще го използваш?"
|
| Нед Окт 23, 2016 1:50 pm |
|
 |
|
Pif
|
Даниеле, може и за бомби да го ползва. Да взриви някое училище. Пак ли ще му го направиш? Щото 300 лева са си хубава сума. Какво като избие 1000 деца. Ти нали си имаш договор и не си виновен, щото не си знаел. Човека иска да управлява хидравлични клапани. Щом е с хидравлика нещата не са толкова детски. Или има мощен електромотор който върти маслената помпа или има ДВГ което да я върти. Не е задължително да е пълен фейл-сейф. Може да се имплементира някой от принципите и проблема да се реши с малко усилия и елементи. Нито ще го оскъпи нито ще затрудни правещия го. Но си трябва ноу-хау дето трудно се придобива. Както Тони каза някой знааещ може и без пари да го нарпави.
Когато устроството убие човек - да, този който го е пуснал да го убие ще е виновен, но на въпроса коя електроника се скапа за да се стигне до убийството - на Даниел Димов. Ама той имал договор. В договора пишело, че не е виновен. Ама Даниел Димов е убиец щото е направил дистанционното което се е повредило и човека е убит. И да не си в затвора няма ли да ти лежи тоя човек на съвестта? За мен си е чисто съучастие независимо колко догова имаш и какво пише в тях.
|
| Нед Окт 23, 2016 2:53 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Много е тънка тук границата, в крайна сметка отговорността се носи от този който го внедри в изделието и от този който изпозлва изделието. Но и другата гледна точка е съвсем обоснована. За съжаление виждам не малко продукти на големи брнадове в които има направени простотии, и го установявам точно по опания начин, след като нещо се прецака по начин по който не би трябвало, не че ми е хоби да се ровя в продукти и да им търся проблемите. А иначе по чисто моралния казус, тук вече е лична преценка, същото като с производителите на оръжие, та дали ще го използва за хоби играчка, или за дрон който да пусне бомба в двора на училище в крайна сметка няма как да се знае. Това е работа на едни други хора да предотвратяват такива неща да се случват или ако се случат да се погрижат възмездието да е такова, че на друг да не му хрумне. Примерно ако излъчиш по всички канали публична екзекуция при която извършителя се пече 2 часа на бавен огън повярвай следващия ще се замисли много сериозно дали да го направи, няма фанатик който да е готов на таква саможертва, да се самовзривиш е лесно, но да знаеш че някой след това ще те изтезава до обезумяването ти със сигурност е нещо което те кара да се замисляш. Няма нужда ние да с еправим на разследващи, нашата работа е да създаваме това което се изисква от нас, приложението не е наша работа поне доколкото то не е директно свързано със същността на работата.
|
| Нед Окт 23, 2016 4:13 pm |
|
 |
|
amdatlon
|
Да, никой в магазина не те пита: ти деца ли ще колиш или хляб ще режеш , като купуваш нож 
|
| Нед Окт 23, 2016 8:33 pm |
|
 |
|
gicho
|
А ако някой купи от мен нож и тръгне на конгреса на ДПС да го ползва на сцената, и моя нож се огъне и не свърши работа, как ще се появя на улицата и как ще гледам хората в очите? Танкчето може да е 20см, може и да е 200кг. Ако клиентът не може да даде коректно задание съм длъжен да питам: - Ама искаш ли сейфти? - К'во е т'ва? - Да не забрави да спре като му падне батерията и да не размажем някого? - Да, искам, колко ще качи? - Ми по 10... - ААА, затаковай, няма к'во да стане... ..3 години по-късно - двамата си говорим пак ама седнали на пейка в съда и ни дават по телевизията...
|
| Нед Окт 23, 2016 9:27 pm |
|
 |
|
DanielDimov
|
Отплеснахте в посока морал и престъпления, а това от което тръгнахме е значително по-просто: дали е редно производителя на някакъв компонент да се интересува за какво ще се използва въпросния компонент?
Според мен НЕ, не е редно.
(все пак си говорим за дистанционно за релета, а не за обогатен уран)
|
| Нед Окт 23, 2016 9:55 pm |
|
 |
|
Pif
|
Ако си производител на дистанционни и произвеждаш да кажем 100 на месец. Сертифицирал си ги по разните стандарти и ги продаваш в магазина като дистанционни за ... гараж примерно или за който каквото си избере - нямаш грижи. Ако си производител на оръжие - ти имаш грижата на кой можеш да го продаваш. Ако си стругар и произведеш огнестрелно оръжие - дали ще си виновен ако клиента на стругарските ти услуги убие някой с парчето желязо което си му струговал? Имам един приятел дето иска да взривява разни хора. Има си проблеми някакви. Само ме врънка да му правя таймери за бомбите. Дали съм прав да му отказвам? Какво ме интересува за какво ще ползва един процесор с малко цифри и релейни изходи ?
Правейки нещо по поръчка си съучастник в деянието колкото и да не ти се иска.
|
| Нед Окт 23, 2016 10:56 pm |
|
 |
|
DanielDimov
|
Ако обвинението успее да докаже, че си знаел за какво ще се използва и че си го изработил именно с тази цел - да, ще полежиш известно време... ако не успее - си невинен. Затова когато се подготвя поръчка е добре документацията да е изпипана!
|
| Нед Окт 23, 2016 11:20 pm |
|
|