|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:21 am
Универсална платка без запояване
| Автор |
Съобщение |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
[quote="Nikola Kirov"]Само на нещастен пикоборец може да му хрумне да ползва такава платка. За поредната мигалка за светодиоди.
Но простено да им е,те и света виждт разделен на банки  :):)[/quote
С цялото ми уважение към корифеите в областта на микроконтролерите, но не може човек, като напредне в една област,да гледа с пренебрежение надолу към простосмъртните. Всеки почва отначало и с много усилия и грешки се катери към върха.
Вече няколко пъти срещам пренебрежение от твоя страна към всичко свързано Майкрочип (включая хората, които работят с техните чипове). За мен чиповете са си добри и за сега ми вършат работа. Въпрос на случайност беше, че започнах точно с тях (можеше да бъде и някоя друга конкурентна фирма). Чета и експериментирам много. Ако дойде момент, когато няма да могат да ми покрият изискванията, ще се огледам и настрани.
Но когато някой ти заяви, че това с което се занимаваш е елементарно, а истината е някъде там..., някак си ти става кофти.
Мисля, че целта на тези форуми е да се насърчават хората и да се дават съвети взаимно съвети, а не да се водят безмислени раговори на теми, подобни на тази:коя е по-добра ОС от Линукс и Уиндоус.
Не искам да засягам никой и до сега съм го показал във всичките си постове. Но понякога се налага човек да си каже някой работи.
|
| Сря Яну 23, 2008 8:29 pm |
|
 |
|
milenjs
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Да пак се почна  между другото спора е добро нещо - в него се ражда истината така че...
ето моята първа любов, който я познае /без дедо Боре и още някой, за набори 78+ май да е загадката/ печели MCU-то, разходите по доставката са за моя сметка  въпроса все пак е елементарен, оставил съм надписа с годината 
|
| Сря Яну 23, 2008 8:56 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Zeus,
не се впрягай толкова бе, човек. Никола е прав за пиковете - няма по-крива
архитектура микроконтролер от тях сътворена до ден днешен (конкурурат се
само с x86).
Пренебрежително отношение никой от начинаещите не заслужава - и не е получил
досега, доколкото съм видял. Шеговитият тон (като израза "нещастен пикоборец" придружен
със smiley) според мене е ОК, не мисля, че някой би възприел диалога дотук
като обиден за когото и да е.
А за пиковете си струва да се помисли - дали е добра сделка човек да хаби
години от живота си по най-кривия вид системи само защото го мързи да
отиде една пряка по-далеко от магазина до входа...
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Яну 23, 2008 9:00 pm |
|
 |
|
bobyper
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Вто Яну 31, 2006 11:11 pm Мнения: 295 Местоположение: София
|
За пиковете: колкото и да е кьопава архитектурата като свикнеш не ти прави впечатление. Особено като работиш на C, ни банки ме интересуват ни нищо. От хардуерна гледна точка си работят много стабилно в зашумена среда. Днес точно коментирахме с един колега пик, работил доста време на 12V нищо му няма, работи си животното. И това не е единичен случай, и друг път се е случвало да гръмне стабилизатова и пик-а да остане на 12V.
Идеални контролери няма. Всеки си има и добрите и лошите страни. Така че бачкай си на ПИК и си свиркай.
|
| Сря Яну 23, 2008 9:18 pm |
|
 |
|
Zeus
|
Това не беше само заради този пост. И не го написах с лошо чувство  .
Усвояването на нови неща изисква време. Понякога го нямаш (колкото и да ти се иска), а ти се налага да сглобиш нещо, което работи. Причината да се захвана с микроконтролери беше книгата на "Млад конструктор". Просто си я купих от интерес. Цифровата техника винаги ме е влечала повече от аналоговата, защото не се налага да правиш догатки от типа: Абе трябва да излезе такава форма на сигнала, ама кой-знае какво ще излезе  .
P.S. Обещавам, като ми остане време, да погледна отвъд входа. 
|
| Сря Яну 23, 2008 9:26 pm |
|
 |
|
Zeus
|
Виждам, че доста се отклонихме от темата. Наистина, такава платка ще ми е полезна за доста неща. Ще помоля който има информация за такива налични към момента в България, да помогне.
|
| Сря Яну 23, 2008 9:28 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
@milenjs - MC68HC705P2 некой стар моторолски контролер
@Zeus - с гадаене - не става ! За това се чете и пита 
|
| Сря Яну 23, 2008 10:10 pm |
|
 |
|
mk912
Ранг: Новодошъл
|
мда 68705 ама е P3 или R3 ли беше. Помня го защото в сп. млад деструктор имаше
схема на честотомер с него и след леки поправки в програмата дори работеше. Но и
аз не получавам наградата щото не отговарям на условието 78+ - запазен съм бе
наборе прати ми го!!!
В "ядрения" в Плевен с R3 правеха датчици за пожар.
|
| Сря Яну 23, 2008 10:32 pm |
|
 |
|
bobyper
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Вто Яну 31, 2006 11:11 pm Мнения: 295 Местоположение: София
|
68705U3
a R3 даже и АЦП си имаше, еееех времена....
|
| Сря Яну 23, 2008 10:58 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Zeus мен ако не слушаш виж какво ти говори човека. А аз има още много камиони хляб да изям доде го стигна  За теб хлебозавод си трябва  Тъй че слушай и може и да стигнеш и ти само до камиони по скоро
Карай си с нормални макетни платки. Ей тук да гледаш и да четеш
http://mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.ph ... E5&start=0
|
| Чет Яну 24, 2008 12:23 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе за елементарни неа става, ако не са високочестотни, ако не са прекалено аналогови .....имам таква, даже няколко, купих си го много, много отдавна, но и тогава почти не ги позлвах, при все че позлвах доста повече ТТЛ-ки, а за тях са що годе удобни. Освен платка е хубаво да си намериш и кабелчета фабрично направени, иначе си е мъка. Имат едно предимство, което обаче аз не успях да използвам, уж с тях се работи по бързо, да ама аз като хвана макетната платка и жиците и си го напоя по бързо отколкот на това, щото на тоа набучваш кабелите, после 20 мин се мъчиш и търсиш ъде не прави контакт ... абе ...играчка малко. Иначе по света ги ползват, и за сложни неща, явно са късметлии, в САЩ по унверситетите масово се ползват за всякакви експерименти, дори курсови работи сглобяват на тях, то там не е точно курсова раота ама подобно ... о явно хора с търпение .. 
|
| Чет Яну 24, 2008 8:27 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абе какъв железар трябва да си ако те е страх да хванаеш поялник. Че аз на поялника гледам като релакс бе мама му стара. Бати кефа - лепиш и не мислиш. Така отпуска...
Тая измишльотина масово я ползвахме в техникумите, защото госпожиците не смееха да пипат горещото желязо. Все нещо не контактуваше, все нещо не ставаше. Оттогава - поялника и не се занимавам с глупости.
А за пиковете и атмелите - не ни се впрягай, ние си имаме задочна закачка с Никола.... 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Яну 24, 2008 8:55 am |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
@milenjs
Наистина прилича на MC68705R3.... На времето от едно чешко списание имаше схемата на бордови компютър... Мале като си спомня... Какъв зор беше на ръка да се въведе 1К шестнадесетични числа... После каква мъка беше докато намерим програматор... Естествено въпреки хилядите проверки бяхме сбъркали 1 байт... И бордовака работеше с половината от функцийте си... Платките са още някъде из нас... Иначе си тръгна от раз и си го ползвах доста време на полския ми фиат 125Р... Мдаааа какви времена бяха...
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Чет Яну 24, 2008 10:17 am |
|
 |
|
Zeus
|
Добре де, може и носталгия да се нарече. Преди 25 год. ако някой ми беше подарил такава платка, щях да скачам от радост. (Бях си направил нещо подобно: тектолит с редове пробити дупки и перца за запояване, хванати с болчета). Може би като си взема една и си начеша крастата, ще я захвърля в някой кашон да събира прах.
Но си мисля и друго. Колкото и да напредва човек, винаги се налага да сглоби малки проектчета за 20 мин, да се убеди че всичко работи и да си поръча платката (Вярно, има Протеус, но на живо нещата са си по други).
Пак ще помоля, ако някой има инфо за наличности в България, да каже.
Ако пък някой има такава и иска да се отърве  , да пише ЛС, за да се разберем за цената и доставката.
|
| Чет Яну 24, 2008 10:32 am |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
MC68705R3  кой от позналите го иска?
|
| Чет Яну 24, 2008 11:45 am |