|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 2:45 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
ами, да си призная, доста неща съм захвърлил
вчера като говорихме, даже и "писалката" си не пазя.
някой да я е ползвал или дори да я има?
ПС: "писалка" беше един добавък към стандартния бейзик, който с команди, започващи с & се правеха разни графични неща. примерно &L10,10,20,20 изчертаваше линия от (10,10) до (20,20). дори и аз не помня какво правеше. в някои среди беше полупярна под това име, на други места може да се е казвала по друг начин. на мен са ми я предлагали да ми я продадат, та свят широк...
|
| Съб Окт 20, 2007 8:56 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Да, ползвал съм го това. Дори си мисля че имаше hexdump в някой стар брой на "Компютър за Вас". Най-удобното му беше чертането на окръжности, защото беше адски бързо на фона на Бейсика.
Има някакъв шанс да ми е хартисало по дискетите (които трябва да обърна скоро най-накрая), но се чудя дали не си беше американска програма която си е жива нейде на asimov.
|
| Нед Окт 21, 2007 5:48 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ами моя е
хекс дъмпа го пратих лично до някое от списанията, не помня кое.
за сорсове не мода даже да си помисля, изхвърлено е преди мноооого години.
окръжността се смяташе с някаква мега фатка.
мисля че се пазеха данни само за 30 градуса и другото се обръщаше.
и понеже се рисуваше отвън навътре при запълнена окръзножност, рисуването можеше да се спре след N итерации и така се получаваше венец, вместо диск
|
| Нед Окт 21, 2007 10:42 pm |
|
 |
|
jorodr
Ранг: Минаващ
|
 FPGA
Е то Дедо Боре тогава имаше само едно списание (Не вярвам да са го публикували в Радио, Телевизия, Електроника). Лошото е, че не се сещам къде в "Компютър за Вас" да е имало подобно нещо. А съм ги препрочитал 100 пъти и ги имам повечето. Ако ме насочите за година...
Woody намери си дискетите да ги прехвърлим на дискови имиджи. Утре ще гледам да документирам кабела и да ти изпратя информацията, та може и сам да го направиш. От PC страна ще ти пратя програмата, ма от към Правец ще трябва да набереш малко Basic с Data...
|
| Нед Окт 21, 2007 11:32 pm |
|
 |
|
woody
|
@ДедоБоре: за Писалката ...
Чак сега разбрах какво си имал предвид с това че някой се е опитал да ти го продаде ...
Мисля че пазя всички броеве на "КВ" преди да стане рекламна боза, някой ден ще взема да ги сканирам и току-виж изскочи (ако не се лъжа че съм го виждал там).
А по принцип е стандартен трик да се "смятат" 45 градуса, тъй като 8-те парчета са симетрични.
И друго - в училището където учих мисля че също съм я виждал тази програмка. Имаше огромно количество обучаващи програми, май се е ползвала в доста от тях.
И последно - да познаваш случайно/нарочно Р. Герасимов?
@jorodr: Дискетите са ми приготвени и подръка, от няколко месеца им изтупах прахта. Само време ми трябва, включително и да си направя трансфера на защитени дискети. 
|
| Пон Окт 22, 2007 2:04 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Поздравления за идеята ! Преди година изхвърлих един Прав'ц 8Д, работещ  , но съм си запазил една кутия от шоколадови бонбони с процесори и периферни схеми за Прав'ците. Не помня какви бяха чиповете. Да сме живи и здрави, догодина ще ги имаш
П.П. Може да се включа с направата на някоя платка, през зимата няма да има какво да се прави  Ще поразпитам познати в БГ дали не пазят нещичко от онези времена ...
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Окт 22, 2007 4:38 am |
|
 |
|
jorodr
|
 FPGA
Вчера прерових '85 и '86 от "Компютър за Вас". Там писалката я няма. Днес ще продължа с '87. Но имам чувството, че не е там. Имам двама души с доста софтуер за Apple, но нещо са ми offline на icq-to. Като се появят ще го питам.
woody, мисля си дали не може като се направи контролера за apple информацията да се насочи към дисков имидж върху HDD на PC, така, че флопито да отпадне като хардуер?
¶, woody, искам да благодаря на всички, които предложиха да се включат безкористно в разработката. Пък и кой знае - ако се направи на принципа на Open Source може би ще се получи нещо наистина по-добро  Ще драсна някой ред на Боби Захариев (автора на контролера за 8Д:
http://www.sofiaprint.com/pravetz8d_bul/FDU.html
)
- сигурен съм, че доста ще се зарадва!  Виждам, че преди време тук е витаела идеята да се създаде цял клон на Правец 82 с размерите на ключодържател. Жалко, че работата е спряла на ниво идеи. Ето какво е направено за Amiga, който е доста по-сложен от Правец
http://en.wikipedia.org/wiki/Minimig
Може пък това да е първата крачка  Качил съм нови снимки в галерийте. Днес ще кача и снимки на литература от онова време. Ако имате някакви идеи - давайте
Поздрави 
|
| Пон Окт 22, 2007 8:22 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
айде като направите музея ще ви дам едно 8битово атари.....
програмите се зареждат скасетофон
имам и касетките към него
много яка машинка
връзва се към телевизор...
има си разширителен слот за памет и за бейсик (нещо кат тия на нинтендо ама дедото на нинтендо де  )
http://www.atarimuseum.com/computers/8B ... /800xl.htm
http://www.computercloset.org/atari800XL.htm
абе може би беше 600xl трябва да проверя
(6502C CPU @1.79 Mhz. 16Kb RAM can be extended to 64Kb'
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пон Окт 22, 2007 10:33 am |
|
 |
|
woody
|
jorodr, нищо не е спряло. Даже се работи по въпроса
Само дето тук скоростта на светлината е малко по-нисичка и нещата стават доста бавно.
Като се видим ще ти обясня какво се пече ... включително и два проекта за замяна на дискети с флаш.
|
| Пон Окт 22, 2007 1:03 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Мисля че и аз имам части от Правец в някоя кутия на тавана.Щом е за идеята -ако мога ще помогна.
|
| Пон Окт 22, 2007 1:12 pm |
|
 |
|
jorodr
|
woody, ще се разберем нещо. Този уикенд не можах, щото жена ми сложи прът в колелото на прогреса, но тези дни ще се чуем
Ки40, благодаря. Понякога в такива стари кутии се намира нещо, което трудно може да се види вече. Аз например имах някъде една 8'' дискета, ама вероятността да е изчезнала е голяма  Така, че ако не ти трябват можеш да ми ги (про)дадеш.
Поздрави 
|
| Пон Окт 22, 2007 1:27 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
88-ма или 89-та ще да е
самата писалка я правих 83-та или 84-та. имаше някакъв екшин план за създаване на обучаващ софтуер за училища, техникуми и т.н. някой въртеше кинти, а на нас ни беше интересно. тогава заформиха една групичка от 30-40 студенти на "програмистка" бригада да правят обучаващи програми на метър. и на мен ми възложиха тежката задача да им направя инструмент за графика. готовата учебна програма зареждаше от касетофон и даже вадеше сплаш докато зареждаше. флопита тогава имаше 2 или 3, а разпечатки ми даваха да правя един път на седмица.
що калвадос се изпи покрай таз писалка. беше 2,90 шишето.
|
| Пон Окт 22, 2007 2:43 pm |
|
 |
|
kiiid
Ранг: Почетен член
|
jorodr, забелязах че ти липсва информация на сайта за 10017 чипа. Ето този линк може да е от полза:
http://oric.ifrance.com/oric/hardware/ula.html
А иначе на кого добрите стари осембитови машинки не са му слабост?  И аз като теб работя по възродителния им процес. Е, може би малко по-бавно от теб, но скоро ще има (някакви) резултати 
|
| Нед Ное 04, 2007 4:38 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
 |  |  |  | ДедоБоре написа: ами, да си призная, доста неща съм захвърлил вчера като говорихме, даже и "писалката" си не пазя. някой да я е ползвал или дори да я има? ПС: "писалка" беше един добавък към стандартния бейзик, който с команди, започващи с & се правеха разни графични неща. примерно &L10,10,20,20 изчертаваше линия от (10,10) до (20,20). дори и аз не помня какво правеше. в някои среди беше полупярна под това име, на други места може да се е казвала по друг начин. на мен са ми я предлагали да ми я продадат, та свят широк... |  |  |  |  |
Абе дедо...
сега като го прочетох поста ... и се задълбочих в мислене....
тази "писалка" да не би някой посредством нея да беше написал "езика" ПЛАНИМЕТРИЯ?
в училище това го учихме(приблизително6-ти 7-ми клас 86-87ма година) малко след ЛОГО-то, по което на някви съревнования ходих меджуучилищни...
едва ли е било по-рано щото още проявявах жив интерес към информатиката и малко-отмалко към циците на съученичките(доколкото имаше такива).... по късно проявявах жив интерес към циците на съученичките(разбираемо е, те поотрастнаха  ) и по -малко към информатиката...
Та идеше реч-> по подобен начин се описваха например линия (х,у) или линия с точка и ъгъл и дължина ... или там окръжности по център радиус, м-у две точки и т.н .... а?
дали имаш пръст в това?
ако е така дай да се видим и да те напоя с бира.... зарад доброто старо време
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Нед Ное 04, 2007 9:30 pm |
|
 |
|
jorodr
|
 FPGA
Благодаря kiid, ще сложа линк - наистина е полезно. Особено ако се прави 8Д в FPGA
Скоро ще има нови неща на сайта.
А и май групата набъбна до необходимия минимум за заформянето на една сбирка в някоя бирария. (Всъщност на една маса май няма да се съберем) Така, че който ще се включи - да се обажда да го регистрираме
Искам да благодаря на всички, които ми дадохя някакви части за осмици. Скоро ще трябва да добавя и страница за дарители към сайта
Поздрави 
|
| Вто Ное 06, 2007 11:39 pm |
|
|