Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Керамични човки 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Вярно, немците имат много качествени инструменти сьс сьответната им цена, но понякога се пооливат, мисля. Виждал сьм илектрическа отверка на [Bosch] с голям [LCD] дисплей, който показва оборотите, ниво на батерията, абе само температура дето не показваше. И за какво са ми тези екстри на една отверка в крайна сметка и това като го прибавиш кьм иначе не малката цена.
Всеки инструмент си струва според това колко често го използваш. Ако си вадиш хляба с него ще е скьп, но ако ти е притрябвала духалка да свакляш боя от няколко прозореца и после забвение в мазето китайкото си идва на място, мисля.

Пет Юни 30, 2006 10:07 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
sthx написа:
Оставам с впечатлението, че някои другари между нас не знаят, че има керамични човки и се бъзикат с IGBT. Какво му е чудното. Керамики по света много. Например берилиевата керамика се използва за изолационни (електрически, но не и термични) подложки за транзистори и др. силовашки прибори; използват се масово поради доброто си топлоодвеждане при ХИС. Лично аз не съм работил с тях, но казват,че са по добри от конвекционалните. Като изключим факта, че лесно се скапват - керамиката е трошлива. Изборът е ваш.

добре де дайте някоя снимка на такава керамична човка (не нагревател) или кажете part# производител да се образоваме и ние
всеки е ползвал слюда за изолация и добра топлопроводимост но човки от слюда не съм виждал, дайте една снимка не ни мъчете

Пет Юни 30, 2006 10:14 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
HCL написа:
Вярно, немците имат много качествени инструменти сьс сьответната им цена, но понякога се пооливат, мисля. Виждал сьм илектрическа отверка на [Bosch] с голям [LCD] дисплей, който показва оборотите, ниво на батерията, абе само температура дето не показваше. И за какво са ми тези екстри на една отверка в крайна сметка и това като го прибавиш кьм иначе не малката цена.
Всеки инструмент си струва според това колко често го използваш. Ако си вадиш хляба с него ще е скьп, но ако ти е притрябвала духалка да свакляш боя от няколко прозореца и после забвение в мазето китайкото си идва на място, мисля.

...не си много прав... винаги ще ти потрябва, а ако мислиш че никога няма да ти потрябва - защо ще го купуваш? Земи си назаем от приятел, извикай майстор...
А за духалката - няма да събира прах - ще свалям СМД-та, БГА-та, ще ги запоявам ;) :lol:

Пет Юни 30, 2006 10:20 am
Профил
Аватар

Мнение 
Има и качествени китайски стоки. Всички работим на компютри с китайски дъна, един не съм чул да се похвали, че използва немско дъно, а сигурно има и такива.
Ами въпросните ZD-99 поялници си работя повече от добре, що да си кривя душата. Имат си регулатор, удобна дръжка, която не прегрява, човката ме кара вече 1 година и само тя си знае, колко спойки е направила, разнасям го напред-назад, щото е лек. Какво повече му трябва на човек ... :wink:
Може би ако съм с Велев ще се пофукам пред някой и друг, какъв поялник имам и толкоз. Клиента никога няма да разбере дали съм му запоил платката с духалка, с бензинова горелка или с Велев, стига да му работи изделието.

Пет Юни 30, 2006 10:43 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Темата почна да става тотален офтопик.
Пирев, струва ми се че имаш някаква лична вражда с Велер, че даже и името на фирмата не желаеш да произнесеш/напишеш правилно. :) Искам да уточня че не правя реклама на тази фирма и не съм на процент от продажбите им, но даването им за пример като безсмислена или неудачна покупка ми се струва малко пресилено. :)
Не знам откъде е това негативно отношение към гореспоменатата фирма, но аз нямам никакви забележки към продукцията им. Действително не са евтини, но по мое мнение за парите си предлагат много добро качество. Имам някъде по шкафовете един античен Велер който от години почти не използвам, но още работи. Въпросния поялник е най-елементарния им модел, температурата се регулира с магнестат, но по времето което се ползваше активно, работеше в доста тежък режим, включен нон-стоп, сутрин се пускаше и вечер се спираше от централния шалтер. Поялника го купих втора употреба и нямам представа как е използван при предишния си собственик, но активно го ползвах около 10 години, като на гореспоменатия режим е бил към 5 и още не му е горял нагревателя, само човки и един или два пъти почистване на контактите на мегнестата.
Цитат:
... Другото нещо е да си изградиш навик, след като не използваш интензивно поялника да му намаляш температурата. Така си стои подгрят хайвана, като ти се наложи да запояваш вдигаш температурата и за 10-тина секунди имаш подходящата температура...

Така е при китайските творения, :) като изключим модела с магнестат, тази функция е вградена във всичките Велери които ползвам, като на някои от тях времето са задава. Друг е въпросът, дали е необохима, тъй като моделите които ползвам загряват от стайна температура до 350 градуса около 4 сек за единия около 10 за другия. :)

Не съм работил с ZD-99 и не знам колко е читав според моя си критерий, но ми се е налагало да работя с китайски поялници и не съм очарован. За професионална работа накратко бих ги определил като евтини и безполезни, за хоби може и да са подходящи. :)

Относно ПС компонентите... примерът ти не е съвсем точен. Предполагам знаеш, че това в коя географска точка машината за монтаж е сложила няколко компонента на платката не е определящо за качеството на продукта. По важното е доколко девелопера си е свършил работата, качеството на вложените компоненти и спазването на технологичния процес.

Пет Юни 30, 2006 3:31 pm
Профил
Аватар

Мнение 
само ще добавя че на последният Weller който закупих отдолу имаше лепенка "Made in China"
схемата е работих 20 години за името и после то работи за мен
дизайна се прави на запад, после се произвежда на изток
тези които произвеждат лека полека се научават и те да правят дизайн и след това тези на запад остават само с името
нивото на обучението в Китай отдавна е задминало това в България http://twentyone.blogchina.com/ студенти за дипломна работа правят RDI дебъгер за ARM а в Техническия университет правят дипломна работа електронно-кодова брава с PIC16F84 (не се шегувам това е диплома от завършващ студент тази година)
а беше време когато ученици в България в математическа гимназия писаха емулатор на Apple ][ на асемблер за PC - още го имам някъде в архива работи и на най-новите пентиуми и може да играеш Load Runner ;)

Пет Юни 30, 2006 4:50 pm
Профил
Аватар

Мнение 
itso.t написа:
...

Нямам лична вражда с Велев, просто в последната фирма имаше един колега бай Митьо, той често преиначаваше имената на фирмите, като правеше каламбури и оттам така си го използвам :wink: Примерно на Комет викаше Кумеца, на ЕлектронИнвест - Електронна Вест и т.н.

Има за мен един принцип: едно нещо ако ми върши добре работа, не ме интересува дали го е произвел Велев(Велер), бай Митьо или който и да е. ZD-99 си работи като пушка, работил съм и с Велев и разлика не правя, освен в цената - едното е 20 -30 пъти по-скъпо от другото. Пред дилемата да използвам Велев 20-30 години, или всяка година да подменям китаеца, за да изравня цените им, предпочитам да използвам китаеца. Но това си е лично мое мнение, друг може обратното да предпочита.

Верно, марката уж говори много за собственика, но при мен не гледам с какви уреди работиш, а какво излиза накрая. Отделно пък да не засягаме темата професионализъм, щото имам един познат Ванката, дето не знам дали има средно образование, но ако някой се зачепе с него на тема електроника, може в кучи гъс да го навре с негови лични разработки, а електроника не му е професия, електрониката и радиолюбителството са му хоби.

Пет Юни 30, 2006 6:32 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 22 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2