|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 6:38 pm
Относително евтини осцилоскопи
| Автор |
Съобщение |
|
HIFI
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Сря Ное 12, 2008 9:59 pm Мнения: 512 Местоположение: София
|
 Re: Относително евтини осцилоскопи
Добре, но тези са проектирани добре и рядко проблема е просто кондензатор в захранването. (Да знам има и такива)! Но и при австралиеца и при другите по-интересни уреди ремонтите са били изгорели атенюаторни блокове, пукнати платки, изпарени елементи, проводящ силикон (с времето от стареене - тук във форума имаше) и т.н., а това все ще доведе до промени. При HP-то, което отворих електролитни кондензатори имаше само в захранването и по дънната платка на PC-то, всичко друго осцилоскопната част, интерфейсни платки, дори видеокартата и т.н. беше само на тантали... не че те не окъсяват.... Идеята ми е че ако купиш скъп уред и той е развален, да се надяваш да е само захранване е наивно... не е невъзможно...
_________________ I'm debugging my software mostly with soldering iron....
|
| Пон Сеп 11, 2017 1:58 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
осцилоскопите се калибрират по честота, основно. проверката на честотна калибрация е повече от елементарно. по амплитуда е по-сложно - зависи от сондата/кабела и е валидно най-вече при 50 ома терминация. но, принципно, на 90% от скоповете входния усилвател е с неравномерна АЧХ (5 или дори 10dB) и въобще не може да се разчита на вярност по амплитуда на високи честоти. по-трудна е проверката за съответствие на импулсен сигнал, там наистина е хубаво да имаш калибратор за осцилоскоп, примерно CG5001. и 500 касета има също варианти, но са няколко чекмеджета за различните видове калибрации. и за импулсна, и за амплитудна вярност във всички случай се изисква съгласувана линия между източника и входа на уреда, при което обаче се постига само вярност при директно свързване. когато обаче бучкаш сондата по платката на произволни места, вече не може да се говори за съгласувана известна линия и всичко отива на кино. затова и такава калибрация е в известна степен безсмислена. мултиметри 4-5 знака са общо-взето лесни за проверка. процедурата за калибрация обаче не винаги е ясна. но като правило не са чувствителни към отваряне/пипане/замърсяване. от 6 знака нагоре си става стръмничко за домашна калибрация, а и факторите, които влияят на разкалибрирането са повече. но пак пипане/отваряне не е сред първите. излючения може би са нано- и пико- волт/ампер метри, там по дефиниция не е хубаво дори да се диша наоколо. във ВЧ съм съгласен, че не е добра идея да се ровичка под какъвто и да е капак. след това трябва да го калибрираш наново. но с изключение на векторна калибрация, очаква се в лаба да имаш достатъчно уреди в копманията ВЧ, с които да можеш да го направиш. ако имаш само един уред е сложно. старите щайги си имат точно разписана процедура за проверка и калибрация - такъв и такъв уред, такъв и такъв кабел/сплитер/циркулатор. мериш, попълваш табличка и получаваш протокол от (собствена) калибрация с реалната грешка и неопределеност. по-старите НР дори си имат сервизни фукции с кодове, които са точно за ремонт и калибрация, по схемите има сигнатури и т.н. по-следващото поколение вече имат менюта за калибрация, често заключени с парола, но тя или е явна, или може да се нулира с джъмпер. въобще - всичко е ясно как се прави, има си дебели книги с ясна процедура. новите...  ревеш и ядеш (пращаш, чакаш и плачеш). ама на тях и няма кой знае какво да им гледаш, и почти нищо освен кондензатори не можеш да смениш. сервизно ръководство е днешно време дори не знам дали правят. то и за старите уреди, ако го нямаш, си фитка. австралиеца така и не успя да ремонтира един НР DSA
|
| Пон Сеп 11, 2017 2:20 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Това е когато си късметлия. А танталите... имат цяла програма. Много са забавни са когато се самоосъзнаят като термистори... 
|
| Пон Сеп 11, 2017 5:07 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пет Сеп 15, 2017 10:13 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Мдааа, к'ви ли не цигании правят, само и само да не сложат нормална сонда. На тоя туч, като му сложа клипса и го закача към някое пинче, го виждам как е изскубал пина... 
|
| Пет Сеп 15, 2017 10:43 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
за Agilent феновете - Горан е сложил активна сонда с кутията до 750 Мега цикъла 
|
| Пет Сеп 15, 2017 10:46 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Взех те маро, взехте .... тъкмо бях бидвал за нещо подобно в ебея ама там искат повече 
|
| Съб Сеп 16, 2017 1:13 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
питай го колко ще е с транспорта/пакет да мене, плащай и ти го нося на 30ти септ лично
|
| Съб Сеп 16, 2017 9:58 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
виж първо чаршафа на 1145, има си особености и приятели, че да можеш да мериш. важно е да пълен комплекта с накрайници. обърни внимание на импедансната картинка дали ти пасва на очакванията.
дали не ти трябва 1144 или 1141? не те знам какво си тръгнал да мериш. иначе цената наистина е хубава, грабвай! (кажи, ако се откажеш)
|
| Съб Сеп 16, 2017 10:05 am |
|
 |
|
Grubi
|
разбирайте се, аз на 30 сеп вечерта може би ще мога да пия бира. иначе съм в Плевен съм за седмица седмицата след 30ти. Дедо ако може да ползвам картата, ще си златен.
|
| Съб Сеп 16, 2017 10:20 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
немаш грижи за гармина.
аз на 30-ти правя годишнина от както почина баща ми, та съм малко зает през деня. ако си по същата схема ще дойда вечерта да ти го дам гармина и да ударим и по една бира.
|
| Съб Сеп 16, 2017 10:48 am |
|
 |
|
Grubi
|
ToНи май отнесе сондата 
|
| Пет Сеп 22, 2017 10:57 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
И сондата и тракинг генератора, него ясно не може да го мъкнеш с теб, ама с някоя от следващите пратки. Между другото си купих много хубави сонди на Лекрой, като ги гледам нови, само дето не са във фабрична опаковка, със всичко многоаксесоари 500 Mhz точно като за скопа дето купих, то аз си взех 4 де, ама 2 са с пълна окмплектовка и две са само сонди. А в Ebay има и хубави 4 проводни щипки, като за по-големи неща, в смисъл не стават за SMD и малки корпуси, но са иделани ако мериш ток или съпротивление 4 проводно на нещо което има поне 2-3 мм място за защипване.
|
| Съб Сеп 23, 2017 3:09 am |
|
 |
|
Grubi
|
калибрирани волтметри и калибратор/захранване са се появили
|
| Съб Окт 07, 2017 3:54 pm |
|
 |
|
Grubi
|
добре - едното е калибратор, а другото "transconductance" усилвател
явно им е сложил такава цена, защото той си е калибровъчна техника - друг въпрос кой иска да се занимава с нея и колко време ще работи
|
| Съб Окт 07, 2017 9:44 pm |
|
|