| Автор |
Съобщение |
|
Pif
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Платкаджийници и фирми за насищане
Изчезват старите части и на тяхно място се появяват много по-добри и по-евтини. Преди 12 години давах по 10 долара за 2 милиома мосфети сега за 3 долара взимам 0.8 милиома в по-малък корпус. Стария транзистор ти е разсейвал 200 вата новия ще ти разсейва 100 или 50 защото е с по-добри параметри. И като няма на 500 волта вземи на 750 или 1200. Ако трябва ще му пипнеш гейт драйвера. Не е рокет сайънс. А квалификацията "бърз" за мосфет направо кърти миФки.
|
| Вто Дек 10, 2024 9:40 am |
|
 |
|
Edesign
|
Pif да знам че повечето хора изобщо няма да схванат какво пиша Ето една проста задачка - ако ти остане време ще се радвам да ми подксажеш алтернатива на SIHP14N50D А относно скоростта на MOSFETa има едни капацитети в табличките с характеристики.......... може да им хвърлиш едно око
|
| Вто Дек 10, 2024 10:16 am |
|
 |
|
BatKoce
Ранг: Новодошъл
|
Този дали не става? GAN111-650WSB
|
| Вто Дек 10, 2024 11:46 am |
|
 |
|
Pif
|
Аз продължавам да не схващам каква връзка имат капацитетите със скоростта. За ИГБТ-тата и би-полярните разбирам. Там има процеси независещи от тебе. Но за мосфетите... Аз ползвам мосфети като усилватели на 200 и на 500 мегахерца и тези капацитети са просто част от уравнението. В моя случай коефициента на усилване на съответното стъпало се влияе пряко. Отворих маузър и погледнах за ТО220. Твоя транзистор е 400 милиома за 1 нф. Първия който ми попадна е 35 милиома, 650 волта, 3 нф. Не виждам някакви страхотни параметри на твоя транзистор с които е толкова специален. Оправяш си гейт драйвера и си намаляш загубите няколко пъти.
|
| Вто Дек 10, 2024 11:49 am |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1626 Местоположение: София
|
те самите Vishay-Siliconix си дават заместител - SiHP12N50E Ето го и документа за това - страница 8, редове 4 и 5 отдолу нагоре: https://www.ttieurope.com/content/dam/t ... -REV-0.pdfЕто и PDF на заместителя: https://www.vishay.com/docs/91617/sihp12n50e.pdf
|
| Вто Дек 10, 2024 1:27 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12825 Местоположение: София
|
Ееее, развали конспирацията и сега няма да има за какво да се мрънка... 
|
| Вто Дек 10, 2024 2:27 pm |
|
 |
|
Edesign
|
Драстично по-слаб транзистор ... вече съм поръчал алтернативи и ще видя дали ще стане Друга задачка PTC на NXP --> kty81, 82 също без алтернатива. Вариантите до 300 градуса ги ги смених преди 10 години с термодвойки, досега не съм видял някой да е произвел PTC до 300 градуса, но сега вече се спират и тези до 150 градуса....
|
| Вто Дек 10, 2024 2:35 pm |
|
 |
|
maiden
|
Здравейте, бих искал да попитам за мнение. Вече няколко сд конектора се 'разлепват' при употреба. Виждат се ямките в площадките, тоест има калай, но явно химически не е хванало? Аз мисля че ако химичния процес е както трябва, сд картата трябва да се разлепи с площадките направо...
|
| Вто Дек 10, 2024 5:13 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12118 Местоположение: Гьотеборг
|
Ами опитай се да го запоиш / "омокриш" с нормален поялник и същата паста или пък с нормален припой... и може разликата да излезе наяве. Може и падовете да остават в "сянката" на металната част и да не се загряват достатъчно.
|
| Вто Дек 10, 2024 5:42 pm |
|
 |
|
maiden
|
запоих го с поялник обратно, калая хубаво се стича по крачетата. Това за сянката не се бях замислял, ама то нали пещта прави еднаква температура навсякъде?
|
| Вто Дек 10, 2024 6:15 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
Тц...
|
| Вто Дек 10, 2024 6:18 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Като има компоненти с по голяма маса и със засенчване, температурния профил си иска да се коригира спрямо резултата.
|
| Вто Дек 10, 2024 6:20 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12825 Местоположение: София
|
Освен това зависи каква е пещта. Ако е основно инфрачервена, температурата на обектите зависи и от цвета им, и от отражателната им способност. Ако е с топъл въздух, зависи от топлинната им маса. А спойките на снимката изглеждат като лоши. На тях се вижда все едно пиновете са били доста над падовете. Редакция: Всички дърти регулируеми поялници на Велер са с PTC и работят до 450 градуса. Та явно някой произвежда. Или е произвеждал...
|
| Вто Дек 10, 2024 6:29 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
За тоя SD конектор, ясно е че припоя не е омокрил крачетата, това едно време му казвахме студена спойка. Причините може бе да са различни, може температурата да е била ниска, конектора му бе да не е бил сложен както трябва, може самите пинове на конектора да са кофти покритие. Ако имаш платки които не си преправял и конектора е още на място дай няколко снимки. Също ако имаш на конектора от към припоя, да видим как изглеждат крачетата. Това мяза да е злато, ама знае ли човек. Кой е производителя на тоя конектор ? Според мен е ниска температура, но може и да е самия конектор куц. Това че стои отгоре най-вероятно е защото има голяма площ а той е лек и не е потънал. Не е потънал или защото пастата едвам се е стопила, или покритието на крачето в менте и не хвати ....с малко повечко гледане това се вижда, хубаво е да имаш и микроскоп, от както се оборудвах такива неща се виждат перфектно, преди се наказвах с телефони и камерики ...
|
| Вто Дек 10, 2024 7:06 pm |
|
 |
|
Pif
|
Или пастата е стара и флюса се е изпарил / втвърдил.
|
| Вто Дек 10, 2024 7:10 pm |
|
|