|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Чет Юли 30, 2026 6:17 am
Платкаджийници и фирми за насищане
| Автор |
Съобщение |
|
Bai Ui
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Платкаджийници и фирми за насищане
Аз ще отговоря - тегаво е да, китаеца не ти дава отчет какви кондензатори лепи, ти му даваш каталожен номер от диджикий защото си го избрал с подходящо напрежение и електролит, обаче той е тарикат и лепи някакви китайски буклуци, това няма, онова няма, дай ми алтернатива, ама и алтернативата я няма, ще ми пратиш ли частите или да не лепя нищо и т.н. Всичко минава по план ако си накупиш частите и му ги изпратиш но после пък има - трябва да има допълнително 30 резистора защото не мога да заредя лентата, тоз трей трябва да го пренаредя, 5 паунда за услугата, ще я платиш ли или да ти върня трея с неналепените компоненти като ти изпращам платката и т.н.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Пон Мар 25, 2024 12:26 pm |
|
 |
|
maiden
|
 |  |  |  | Bai Ui написа: Аз ще отговоря - тегаво е да, китаеца не ти дава отчет какви кондензатори лепи, ти му даваш каталожен номер от диджикий защото си го избрал с подходящо напрежение и електролит, обаче той е тарикат и лепи някакви китайски буклуци, това няма, онова няма, дай ми алтернатива, ама и алтернативата я няма, ще ми пратиш ли частите или да не лепя нищо и т.н. Всичко минава по план ако си накупиш частите и му ги изпратиш но после пък има - трябва да има допълнително 30 резистора защото не мога да заредя лентата, тоз трей трябва да го пренаредя, 5 паунда за услугата, ще я платиш ли или да ти върня трея с неналепените компоненти като ти изпращам платката и т.н. |  |  |  |  |
Ясно, значи ще продължа за сега да асемблирам в България, въпреки привидно високичките цени. Явно цените са оправдани че няма толкова главоболие
|
| Пон Мар 25, 2024 1:03 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9120 Местоположение: Разград
|
JLCPCB въобще не преговарят за части които ги няма в техния списък - единствено може да се разберете да не ги слагат - ама както казах - после ще трябва ръчно да насищаш квото не е наситено. И пaк казвам - слагат паста само където ТЕ слагат компоненти - демек ако някои смд кондензатори, съпротивления или интегрална схема (worst case  ) не ги насищат, там няма да има и припой пък бил той и разтопен. Отказват да слагат паста където няма компоненти. Ако имаше, поне щеше да можеш с малко флюс и директно с духалката, ама като няма трябва с тинола и поялника да жонглираш. Минаване с паста със стенсил вече няма да ти е опция щото има части по платката.
|
| Пон Мар 25, 2024 1:21 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Тия баварци пробвал ли ги е някой, за прототипи не са много евтини но пък имат много добри минимални изисквания за дупки и пътеки. https://www.multi-circuit-boards.eu/en/index.html
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Пон Мар 25, 2024 1:55 pm |
|
 |
|
d_jelev
|
Аз ги ползвах преди 10 и повече години, че са ми наблизо. Нито платката имаше много сериозни изисквания, нито срока. Като цени бяха приемливи тогава, доставиха всичко в срок. И както често случва, така и не успях да завърша тези платки, правих после нови, тях ги дадох на унгарците, че ги познавах от България още. И към 2017 открих китайците PCBWay и JLCPCB и вече не съм се занимавал с гореспоменатите. Но немците очевидно са напреднали много с услугите, защото преди 10 години бяха по скоро като Селектра с възможностите, а гледам, че вече предлагат флекс, ригид-флекс, метални и т.н. За насищане - не се захващайте с китайците, освен ако нямате всички компоненти закупени, а и трябва да им ги пратите. Голямо главоболие с митниците тук при изнасяне на електронни компоненти, поне за мен беше, защото и сумата им е над 50 пари. За насищане на неща, дето не мога сам търся локални фирми, все още се намират въпреки съсипания от азиатците бизнес.
|
| Пон Мар 25, 2024 2:38 pm |
|
 |
|
syscop
|
Аз преди 3-4 години. Никакви забележки, 4-слоя, най-малките дупки бяха 0.3мм - трябва да проверя в архива.
p.p. Излъгах - искаха ми vat id та трябваше да търся фирма, че платките си бяха за мен.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Пон Мар 25, 2024 2:39 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12767 Местоположение: София
|
Това че не слагат паста там където не монтират компоненти е по-скоро добре. Флюс минал през фурната, вече е друго нещо, а не точно флюс...
|
| Пон Мар 25, 2024 4:18 pm |
|
 |
|
maiden
|
а един въпрос ми е интересен как е при вас колегите. Колко време отнема от даване на файлове и бом до реално произведени платки в ръцете ви? Не говоря само за китайски, говоря и за български платкаджийници. Говоря за малки серии 30-100 броя Уж давам все по перфектни бомове, а става все по-бавно...по месец , месец и половина, два... Ами навремето когато давах бомове пет за четири ставаха по-бързо платките... Натискате ли платкаджийниците, звъните ли им? Нормалното е 2 седмици доставка на части и голи платки и 2 седмици насищане, но не 2 месеца...
Последна промяна maiden на Пон Мар 25, 2024 6:27 pm, променена общо 2 пъти
|
| Пон Мар 25, 2024 6:07 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Че останаха ли български палткаджийници?
|
| Пон Мар 25, 2024 6:11 pm |
|
 |
|
mvnaudio
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Чет Яну 26, 2023 9:44 pm Мнения: 22 Местоположение: гр.София
|
Работят си Българските платкаджийници. Днес си взех от МИКРОН платките.Имат и насищане. Позвам и платкаджийницата на БАН (ЦПР-БАН). За да е евтино трябва да почакаш. За малко бройки и леки(малък размер) ползвам китайците.
|
| Пон Мар 25, 2024 6:33 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Ето още едни китайци дето работят с директни квоти: https://www.keepbestpcba.com/
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пет Мар 29, 2024 11:22 am |
|
 |
|
itso.t
|
Да кажа няколко добри думи за китайските зад... гъз.. абе сладурчета от JLC. Че не вземат евтино за насищане, не вземат. Проблемът е, че насищат платките с каквото има на битака в тяхната циганска махала. Вместо ценери сложили трансили. Понеже са пичове и са ларж, сложили двупосочни трансили. Това за две различни напрежения на ценерите. Явно не е грешка при монтажа. Трансилите са около необходимите напрежения, но в повече, 'щото както казах, са ларж. Та имайте едно наум когато насищате при тия г... абе при тия... За пореден път - и чеп за каца не става от чайниците. 
|
| Пет Апр 05, 2024 5:15 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Абе ти нали знаеш как бай такаец оптимизира разходите? Маха случайно някой елемент и проверява дали работи, ако не, заменя го с нещо по евтино и пак проверява ... и така повтаря докато не докара цената до приличен минимум 
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пет Апр 05, 2024 5:56 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Случката е друга. Това са платки произведени от тях, и някаква част платките наситени, пак от тях. Тепърва предстои да видя какви други изненади са направили ларж пичовете от чайника. На баба им дрона!
|
| Пет Апр 05, 2024 7:56 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Забравил съм да спомена за още една екстра. На платките от същата партида които са поръчани да не се насищат е нанесена паста за спояване и са пуснати през печката. Разбира се паста има само на падовете на които на другите платки са монтирани компоненти. Отмъщението на китайката. Нема други такива кавали... 
|
| Съб Апр 06, 2024 9:18 am |
|
|