|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 5:00 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ronetix
Ранг: Минаващ
|
 Търси се човек за проект
Търсим човек с опит за реализация на automotive проект.
Проекта се състои от 32-битов процесорен модул монтиран на носеща платка предназначени за вграждане в автомобил с 12V захранване. Устройството трябва да отговаря на Directive 2004/104/CEE.
Микропроцесорната част е почти готова, търсим човек който да проектира захранването и да окаже съдействие относно Directive 2004/104/CEE.
Под проектиране се разбира съставяне на схема и добавянe в библиотека липсващите елементи. Не се изисква layout routing.
Работата е за 3-4 седмици, добро заплащане.
Контакт:
Илко Илиев
iliev@ronetix.at
|
| Пет Ное 16, 2007 12:03 am |
|
 |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
> Под проектиране се разбира съставяне на схема и добавянe в библиотека
> липсващите елементи. Не се изисква layout routing.
Схема на захранване без опроводяване - кой ли би гарантирал параметрите
така... Не и аз, въпреки - или май по-скоро поради - целия си опит в областта
(ако и да не знам каква е въпросната директива).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Ное 16, 2007 12:33 am |
|
 |
|
ronetix
|
Това, че не се изисква layout routing не означава, че не го искаме.
Работим с PADS който не е много разпространен и ако го поставим като условие може да не намерим изобщо човек.
За нас би било добре и layout routing-a да бъде направен, но ако човека няма опит с PADS, то тогава ние ще го направим като разчитаме на помощ.
|
| Пет Ное 16, 2007 12:50 am |
|
 |
|
tgi
|
> Това, че не се изисква layout routing не означава, че не го искаме.
> Работим с PADS който не е много разпространен и ако го поставим
> като условие може да не намерим изобщо човек.
>
> За нас би било добре и layout routing-a да бъде направен, но ако
> човека няма опит с PADS, то тогава ние ще го направим като разчитаме на помощ.
Доколкото разбирам, искате разработка, а не човек. Ако имате схемите
в .pdf формат и layout-а в gerber/excellon и .pdf, прехвърлянето - вероятно
главно на ръка - е дреболия към която и да е система за човек, който
си я познава, не повече от ден-два работа.
Аз съм правил разни захранвания за разните си системи, ако имах
спецификациите - вход, изходи, мощности, температурен обхват, цена - може
би бих могъл да се замисля дали нямам нещо подходящо.
Но не бих хукнал да разгадавам коя директива какво значи  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Ное 16, 2007 3:04 am |
|
 |
|
ronetix
|
Не ни трябва схема, трябва ни прецизен човек, който да се запознае с материята основно за да свърши качествно работата. Освен захранването има още много дребни изисквания които трябва едно по едно да се прегледат и изпълнят.
Трябва ни човек, който обича да си изпипва работата, с усет за подробностите.
Прекалено скъпо е и коства много време да се правят няколко версии на платката.
|
| Пет Ное 16, 2007 4:32 am |
|
 |
|
tgi
|
Е, на слука. Трябва ви човек, който може да свърши работата за един месец,
и да имате единствена ревизия на платката (преполага се, че втора ревизия
няма да има нито поради неговата, нито поради вашата работа по цялата
система). И тоя човек трябва да е толкова закъсал - можейки всичко това - че да
можете да го наемете за един месец...
Аз пък търся хиперпространствен двигател от два лева...
Колко успешни проекта - стигнали до производство - с единствена ревизия на
платката направо в първата серия имате завършени досега.
Аз нямам изхвърлена версия на платка - включително в проекти които са
"много сложни" по всякакви критерии - но винаги е трябвало втора ревизия и често
пъти трета, докато платката стане за производство без никакви корекции.
|
| Пет Ное 16, 2007 5:02 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Не се кандидатирам за задачата,в момента съм доста зает,просто ми стана интересно с тази Directive 2004/104/CEE.
Бегъл поглед по нета не даде резултат. Можеш ли да хвърлиш малко светлина,що е то и къде се изисква?
|
| Пет Ное 16, 2007 5:33 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Кольо аз съм сертифицирал такива неща и се сещам само за една директива в тая област (ако не се бъркам де, че беше преди около 4 г.  ). Закачат те на един програмируем стенд и първо ти пускат в захранването на 12-я волта един импулс 90 волта (180 за 24 волтови ситеми) с продължителност около половин секунда и огромна енергия, с което симулират load dump на алтернатора, т.е. алтернатора изведнъж остава без товар. След това пускат положителни импулси от около 100 волта, 10 килохерца с малка енергия, след това отрицателни такива и после смесени. Това последното май беше около 40 мин. Целта е да оживее джаджата накрая  . Това е с две думи цялата галимация  .
|
| Пет Ное 16, 2007 6:53 am |
|
 |
|
kiiid
Ранг: Почетен член
|
Аз преди няколко месеца брах ядове със сертификацията на една джаджа за камиони. Процедурата е горе-долу същата както я е описал Димитър. Така че внимавай с входната защита. Трябва да издържа на минимум 60 волта за поне 5 секунди. Другия интересен тест беше вибрационен - слагат платката както си бачка на един стенд и я пускат да се тресе (ама яко) в продължение на не знам си колко часа. Първия екземпляр, който пратихме се върна с опадали всичките електролити, модемния модул се беше ОТКЪСНАЛ от конектора си... абе страхотия. Та ако ще минаваш такива тестове вземи мерки едрите елементи да са "true hole" (това на български звучи доста тъпо). Или пък ако са повъхностни трябва да има допълнителни прикрепящи скоби.
А... сега се сеща и още нещо любопитно - на някакъв етап пускаха платката да работи в условията на силно магнитно поле. Абе изобщо това сертификацията е бая шибано нещо. Ама те са различни видове, та не знам коя точно ти трябва де
|
| Пет Ное 16, 2007 7:03 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Почна се говорилнята. Нищо той ronetix е свикнал. Добре ще е да прекръстим раздела на "Женския пазар".
Казал си е човека точно и ясно какво му трябва. Има и меил за контакт. Що му спамите офертата?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Ное 16, 2007 9:13 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
@ronetix,
С това, че сте направили (почти) схемата сте свършили само 25% от работата!
Мъките сега започват. Не искам да ви отчайвам, но си потърсете добър конструктор с опит в конструиране на автомобилна електроника.
Правил съм на времето подобни неща за военните и знам колко са главоболията за да се преминат всички климатични и механични изпитания.
Илюзия е да се мисли, че ще се мине само с една ревизия на платката и механичната конструкция.
Прочети внимателно казаното от Dimitar и kiiid и помисли за заливане на платката в кутията със специален компаунд или поне лакиране с епоксиден или друг вид подходящ лак срещу влагата и за укрепване на на елементите (особенно ако са SMD).
Това не е работа за месец, нито за един човек, особено ако ще се прави серия, а не става дума за единична бройка.
Цецо, човек трябва да има доста голямо лично самочувствие, за да оцени писаното до тук по темата като "спам". 
|
| Пет Ное 16, 2007 9:17 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ами ако поне малко се зачетеш в постинга на ronetix, ще ти стане ясно че човека е наясно какво точно прави и какво точно иска. Наясно е със стандартите, а като гледам от вас само Никола се е заинтересувал какво точно включва изискуемия стандарт. Така че да му давате съвети е меко казано - тъпо. Човека си търси човек на когото да плати да му свърши точно определена работа. Специфицирал си е изскванията точно и ясно. Да отговаря на стандарт еди кой си. Дали ще се заливат компонентите и дали ще се вибротества - то си е разписано в стандарта. Който се хване с работата - той ще му мисли. Значи е наясно с проекта. Не му трябват хора акъл да му дават.
Аз също дадох моя принос за спама за което се признавам за виновен. И приключвам. Просто се дразня, когато някой не правят разлика между оферта за работа и молба за помощ с опит или знания. Ей затова българите сме на това дередже. Ако беше написал - абе някой правил ли е нещо под тоя стандарт - дайте малко помощ - нищо против да му давате акъл. Ама той си търси човек.
Аре със здраве.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Ное 16, 2007 11:09 am |
|
 |
|
kiiid
Ранг: Почетен член
|
Цецо, то верно ще стане говорилня, но не си прав. Дизайнът на устройства за автомобилната индустрия изисква малко повече фактори взети предвид. То затова си има и специална класификационна група при чиповете. В тази връзка никога не е излишно да споделиш собствен опит, както и да се поучиш от чуждия. Аз например винаги чета внимателно теми, които описват проблеми подобни на тия с които аз съм се сблъсквал. Понякога наистина може да се научи нещо полезно.
Верно е, че е обява, бих се цанил (дори и с PADS се оправям, но не съм в България така, че освен да споделя малко опит, друго не бих могъл). Изцяло с добри намерения.
|
| Пет Ное 16, 2007 12:03 pm |
|
 |
|
ronetix
|
 |  |  |  | tgi написа: Е, на слука. Трябва ви човек, който може да свърши работата за един месец, и да имате единствена ревизия на платката (преполага се, че втора ревизия няма да има нито поради неговата, нито поради вашата работа по цялата система). И тоя човек трябва да е толкова закъсал - можейки всичко това - че да можете да го наемете за един месец... Аз пък търся хиперпространствен двигател от два лева...  Колко успешни проекта - стигнали до производство - с единствена ревизия на платката направо в първата серия имате завършени досега. Аз нямам изхвърлена версия на платка - включително в проекти които са "много сложни" по всякакви критерии - но винаги е трябвало втора ревизия и често пъти трета, докато платката стане за производство без никакви корекции. |  |  |  |  |
Ако се наложи ще се правят допълнителни версии на платките. Просто искаме да се избегнат тъпи грешки от недоглеждане, например от сорта на "ей тук съм изтървал един ресистор понеже не съм прочел документацията на чипа както трябва". Искаме да избегнем и коментара на някои : "Хубава работа, но българска", което е синоним на това, че нещата се докарват до положение при което вършат работа, но им липсват подробностите. Нещо като разликата между макровите и китайските стоки.
Относно колко проекта имаме с една ревизия: последния например ( http://www.ronetix.at/pm9263.html), сложна CPU платка + base board без нито една промяна отива в серийно производство. Нито в схемата има грешка, нито в платката - общо около 2500 площадки.
Работата за която търсим човек е на базата на тази платформа - трябва да се понапасне малко на изискванията на един клиент и да се направи да работи в кола. Не знаме какво още какво ще е крайното изделие, но предполагаме, че ще е мултимедийна система с навигациа. Тоест няма да управлява мотора и изискванията не са толкова строги.
Ако някой е заинтересован от работата, има времето и смята че може да се справи нека се обади и ще получи по подробна информация.
|
| Пет Ное 16, 2007 1:01 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Всъщност аз в момента работя точно по темата. Правя един модул с GSM модем Wavecom който ще работи в автомобил.
Разликата е че моето захранване е по мощно.
За тестовете по захранването ясно.
Аз лично ползвам руския Гост по въпроса като правя automotive. Но не съм минавал сертификация досега. Това е той.
http://upload.caxapa.ru/gost/GOST_28751-90.pdf
ISO то по въпроса е 7637. Него го нямам но това е извадка от точно теста по захранване / Прикрепената картинка /
Ако някой го има и може да го сподели ми е интересно да го прочета.
Според разни хора руския гост е правен по него.
Това поради което зададох въпроса си е този документ.
http://www.autoemc.net/Standards/L337_1 ... 104_EC.pdf
Ако е това наистина нещата не са толкова прости.
Но и в пълния му вид не можах да го открия и него никъде.
|
| Пет Ное 16, 2007 2:58 pm |
|
|