Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Търся си осцилоскоп 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение Търся си осцилоскоп
Здравейте всички,

не успях да се закача на нищо от скорошните търгове, така че се налага да питам и вас... Търся си осцилоскоп, който ще ползвам за следното:

- микроконтролери с ядра най-много на 100-120 MHz
- серийни комуникации I2C, RS-232 и (може би) SPI на килохерци
- комуникация със SD карти или eMMC - мисля че с тях ще се работи най-много на 20 MHz
- DC-DC конвертори които работят на най-много няколко мегахерца
- аналогови неща които имат само преходни процеси от едно състояние в друго (тоест няма честоти) - времената са в порядъка на милисекунда или малко по-малко

До момента не ми е трябвал осцилоскоп защото съм работил с готови работещи платки, но сега вече ще трябва аз да си правя платките и да се боря с хардуерни проблеми...

Бюджета ми е до 1000 лв (не е задължително да се изхарчат всичките) и предпочитам да взема нещо качествено употребявано вместо нова китайска шарения.

Сря Дек 09, 2015 12:29 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Търся си осцилоскоп
Ако искаш да гледаш истински 100Mhz, ще ти трябва поне 350 Mhz входно стъпало, там марковите и втора ръка почват доста над 1000лв. в БГ. Евентуално някъде по търгове навън, може и да има нещо...

По добре се ограничи до 100Mhz входна лента (нещо от типа на Agilent 54622/4) и отделно си вземи един протоколен анализатор.

Сря Дек 09, 2015 12:52 pm
Профил ICQ

Като за начало сподели цифров или аналогов (то най-добре да имаш по един от двата вида), преносим или стационарен?

За читаво цифрово не-китайско, даващо поне толкова, колкото аналогичното му китайско, дори втора ръка, 1000 трудно ще стигнат. Те приличните читави китайски започват от малко под това.

Hantek не е лош вариант за китайски. И се хакват - купуваш си 60 мегахерцовата версия и я хакваш на 200, което реално ти дава нещо като 150-180. При реален гигасемпъл в секунда, ако включиш само единия канал, и 500 мегасемпъла, ако и двата. Това за преносимия вариант. Ако не ти трябва преносимост, стационарния има някои предимства, като например доста по-добър респонс на интерфейса и други подобни.

Последна промяна sparkybg на Сря Дек 09, 2015 1:03 pm, променена общо 1 път

Сря Дек 09, 2015 12:58 pm
Профил ICQ

Цифров, НЕпреносим.

Истински 100 мегахерца засега няма да гледам - те са си вътре в чипа... перифериите които ще гледам са на доста по-ниски честоти. Няма ли нещо подходящо което да е с вграден протоколен анализатор?

Сря Дек 09, 2015 1:00 pm
Профил
Аватар

Външния протоколен анализатор + 100Mhz MSO ти е най-добрата алтернатива в тоя ценови диапазон. Казвам го от опит, ти си решавай.

Сря Дек 09, 2015 1:06 pm
Профил ICQ

Цецо написа:
Външния протоколен анализатор + 100Mhz MSO ти е най-добрата алтернатива в тоя ценови диапазон. Казвам го от опит, ти си решавай.

OK, какъв анализатор препоръчваш?

Сря Дек 09, 2015 1:13 pm
Профил
Аватар

Ами колегите да кажат, то във форума имаше теми за симпатични китайчета, а и не толкова китайчета. Аз имам вграден в осцилоскопа и затова ти казвам, че не си струва (защото се плаща колкото 1/3 от самия осцилоскоп).

Сря Дек 09, 2015 1:43 pm
Профил ICQ

Аз си взех китайче - rigol ds1054, като за парите си е много добре според мен, а и е 4 канала. Хаква се до 100Мхз и се отключват всякакви декодери за i2c, spi, etc (поне преди де, скоро не съм проверявал) и голяма памет (24Mpts).

Имам и един логически анализатор от тоя тип: http://www.ebay.co.uk/itm/Hobby-Compone ... YLv248m4Nw имайки предвид, че струва колкото една бира в европейска държава, пак е супер според цената.

За момента тези са ми достатъчни. Това с уговорката, че не се се занимавам професионално с разработка на хардуер, а със софтуера.

Сря Дек 09, 2015 3:45 pm
Профил

Хантек-а не е лош но е с малко памет. По-добре ригол.

Пет Дек 11, 2015 2:57 pm
Профил

може би това е добро съотношение цена/ качество/ нов с гаранция
http://www.tme.eu/bg/details/dso5102p/t ... pi/hantek/

Съб Дек 12, 2015 5:08 pm
Профил WWW
Аватар

Няма универсални рецепти, но според мен, ако човек има идеи да се занимава по-сериозно с материята, е хубаво да се заглежда в 4 каналните осцилоскопи или ако ще е двуканален, да е "MSO".

Съб Дек 12, 2015 8:12 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

При относително същите изисквания и бюджет 2000лв. някой има ли впечатления?
Като задължително при мен е 2 канала MSO или 4 канала DSO, естествено най-добре 4 канала MSO.

Мисля си за нещо от сорта на:
http://www.batronix.com/shop/oscilloscopes/Rigol-MSO1104Z.html
http://www.batronix.com/shop/oscilloscopes/Siglent-SDS2104.html - малко извън бюджета, и при нужда да се добавят цифровите входове.
http://www.tme.eu/bg/details/mso5202d/tsifrovi-ostsiloskopi/hantek/

Пет Дек 18, 2015 2:54 pm
Профил ICQ

Ригол-а.

Пет Дек 18, 2015 7:37 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Според мен даже Сиглента е най добрата алтернатива като функционалност. Има даже генератор. Но риголчетата се хакват за разлика от него и за сиглента ще трябва да се купува допълнително лиценз за допълнителните екстри. Сега тези дни се сдобих с 1054Z но ако имах по голям бюджет според мен Сиглент е по добрата алтернатива. Иначе от Риголчетата това може би е най-доброто съотношение цена/екстри http://www.batronix.com/shop/oscillosco ... 74Z-S.html

Пет Дек 25, 2015 1:56 am
Профил

Миналата година се снабдих със Сиглент SDS2102 с всички опции. Бях попаднал в някакво намаление. Останах доволен от него и след това купих функционален генератор и захранване от същия производител от които също съм доволен. С предишния цифров осцилоскоп често включвах аналоговия Тектроникс, за да се уверя, че това, което виждам е истина.
Сиглент правят повечето такава апаратура на BK Precision. Само сменят надписа и цената става американска. Можете да направите сравнение в сайтовите им.

Пет Дек 25, 2015 10:35 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща