Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
FPGA дизайн ... изпълнител 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение FPGA дизайн ... изпълнител
Така, тъй като ми писна да се мъча с глупости реших да спестя и пари и нерви, та си правя един видеомиксер, какво се иска, просто миксиране с задаване на някои параметри. FPGA може да е всякакво, предвидил съм осигуряване на IP кора на Altera, има един Altera Cyclon III vieo . ала бала кит. Целия процесинг е в това IP ядро. Общо взето какво е нужно, набелязал съм янколко ADC които според мен са удачни, също и DAC, и схема мога да нахвърлям, съответнод а се съобрази с проектиращия, и платка ще пусна и налепя, идеята е някой да го оживи. Не съм в най-добри отношения с логиката, доста неща съм и пускал ама повече за експерименти, и времето не ми е много, та ако някой предложи приемлива за нас оферта цена / време ще се спазарим.
За повече инфо на PM.

Чет Дек 10, 2009 8:48 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Какво искаш да миксираш като тип/брой входове, параметри, изход? Надявам се не с broadcast цели. :) Сигналите понеже ще са най-вероятно несинхронизирани, ще трябва framebuffer където да се трупат.

Пет Дек 11, 2009 11:25 pm
Профил

Мнение 
SVGA сигнали, два, да най-вероятно ще трябва някакъв фрейм буфер в 1600х1200@10 бит ADC около 7 МБ на кадър, това е максималната резолюция разбира се, но трябва да я поддържа, целите не са бродкаст, по скоро PIP.

Нед Дек 13, 2009 10:06 am
Профил
Аватар

Мнение 
Dotclock-а при високите резолюции си е .... доста височък и отцифроването с такава точност ще да е зор. Как ще решиш филтрирането преди ADC-тата като се сменя Fs? Или изходната резолюция (и Fs) ще са константни?

Иначе сметката: 1600x1200 са 1.92 Мегапиксела на фрейм. При стандартните 60 Hz се получават 115.2 Мегапиксела/секунда. При 10 бита са 460.8 MB/sec. Сериозен трансфер. Значи самата памет за framebuffer трябва да може три пъти по толкова като трансфер за секунда - за два входа, и за изхода. Сметнато в Gbit/s числата са сериозни и отиват на доста широка DRAM (DDR2?), която пък FPGA-то трябва да може да клати.

Има един момент че евтините FPGA-та не могат да дигнат особена скорост на I/O-то (нито на логиката вътре), а пък DDR/DDR2 имат минимум заради DLL-а вътре.

С тия IP-та не таи големи надежди. Може и да е пълно разочарование, та си имай едно наум. :)

Алгоритмично ако само ще миксираш два входа (без скалиране и каквато е да е обработка) и не те притеснява tearing, т.е. трите честоти на опресняване са независими:
- ползваш два FB, тъй като не можеш да имаш само един при тези скорости - няма как да сумираш когато двата входа са несинхронизирани
- взимаш по една скан-линия от двата FB и конвейрно ги подаваш смесени на DAC, може и през FIFO преди DAC-а
- данните от двата входа отиват във FIFO-та вътрешни за FPGA-то (трябва да има достатъчно блокова RAM за времето на една изходна скан-линия)
- по време на неактивната част на изхода FIFO-тата се изпразват към FB-тата си
- всичкият трансфер с DRAM-овете става на бърстове

Нед Дек 13, 2009 7:30 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Бая зор е откъм скорости при тоя размер на картината, както го е сметнал woody.

Ако свалиш до 3 SVGA буфера (два входящи и един смесен изходящ), 16 бита на
пиксел (повече от това и без друго едва ли има монитор, който да ги види, ако и
да приема като данни), може би бих могъл да скалъпя нещо - силицият за чисто смесващата
цифрова част ще е някъде към $50 за единични бройки. Всичко това става дума на 60 Hz
кадрова честота - и не съм смятал всички детайли, така че го смятай само за вероятна възможност.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Нед Дек 13, 2009 11:37 pm
Профил WWW

Мнение 
Ами относно кора алтера имат девборд със всичко на него и работи с видеота 1080р така ч емисля кора не е проблем, към демото има и платки за различни входове и изходи, самия кит е с SDI вход, може да се сетиш там какъв е трасфера при 1080р.
Относно преобразуването TI си имат прекрасни ADC-та, мисля по горе съм ги писал, реално са 10 битови но как ще се позлват е въпрос на избор.

п.с. вече намерих човек да го прави, а и преди е правил такова нещо така че това май е най-добрия вариант.

Пон Дек 14, 2009 5:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ToHu, пущай по някое инфо как върви че е интересно и не чак толкова тривиално.
И успехи!

Пон Дек 14, 2009 5:25 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 7 мнения ]