Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Търся евтин механичен пресостат 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Търся евтин механичен пресостат
За едно проектче ми е нужен пресостат - механичен, за 0.5 атм. приблизително.
Проблема е, че трябва да е максимално миниатюрен, да включва контакт (никаква мощност!) при 0.4 и да го изключва при 0.6.
Числата също са приблизителни.
Най-важното е, да е евтин, а пък да е за индустриал условия на средата.

Сря Юли 16, 2008 7:28 pm
Профил WWW
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Максимално миниатюрен, за индастриъл условия и ефтин някак не се връзва.
Търкаляха се един два подобни чарка но налягането е по-голямо а за размери
да не говорим. Пиши какви размери разбираш миниатюрни да поогледам все пак
по чарковете.

Чет Юли 17, 2008 10:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Eдинственото изискване е, обхват 0.4 - 0.6 атм.
Най-добре да е регулируем в тези граници.
Сещам се за автомобилните контактни датчици за налягането на маслото, но те май са за по-високо налягане.
Във всеки случай - не знам за колко са и не се сещам кого да попитам.
Всъщност, трябва да включвам с него донапомпване на балон с въздух, и тъй като се очаква това да се налага 1-2 пъти на ден, а пък захранването е с батерии, електронното решение не е подходящо.

Пет Юли 18, 2008 9:40 am
Профил WWW

Мнение 
Ще проверя в понеделник дали има на работа в тези граници и ще ти пиша.

Пет Юли 18, 2008 5:36 pm
Профил

Мнение 
Syrius-B написа:
...Всъщност, трябва да включвам с него донапомпване на балон с въздух, и тъй като се очаква това да се налага 1-2 пъти на ден, а пък захранването е с батерии, електронното решение не е подходящо.

Тия от микрочип-а що ли се потиха да измислят nanoWatt технологии?.. :)
Датчик за налягане + контролер няма ли да е най-удачно? Ще ти излезе 10лв и ще е миниатюрно.

Съб Юли 19, 2008 3:38 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ji4ka написа:
Syrius-B написа:
...Всъщност, трябва да включвам с него донапомпване на балон с въздух, и тъй като се очаква това да се налага 1-2 пъти на ден, а пък захранването е с батерии, електронното решение не е подходящо.

Тия от микрочип-а що ли се потиха да измислят nanoWatt технологии?.. :)
Датчик за налягане + контролер няма ли да е най-удачно? Ще ти излезе 10лв и ще е миниатюрно.

Имаме различно мнение за "ниска консумация".
С електроника не мога да го сваля под 5-6 микроампера, при това с капацитивен датчик за налягане, което се оказа абсолютна екзотика, да не говорим за цената :cry:

Нед Юли 20, 2008 5:33 pm
Профил WWW

Мнение 
Пишеш за "донапомпване" - помпата не е ли на ток, не можеш ли и от там да се храниш? Виж в комет за датчик SPD - има колкото искаш. :wink:

Съб Юли 26, 2008 10:26 am
Профил
Аватар

Мнение 
Всичко е на батерии, вкл помпата, но тя работи 40-50 секунди на денонощие, и въпреки големия ток, харчи по-малко енергия от един датчик, който 24 часа папка по 4-5 мА непрекъснато, за да е дежурен. Ако е механичен, няма да харчи нищо.
Освен това, няма нищо по-просто от механичен пресостат. мембрана, пружинка и контакт. Ниакаква електроника, никакви датчици, просто и елементарно. Особено за ниско налягане.
Надявах се някой да ми посочи нещо просто, миниатюрно и евтино, (то и няма как да е скъпо). Щеше да е елементарно решение, но явно съм сбъркал. Тук всички са от умник нагоре, и знаят само за сложни и скъпи решения.
Имам резервен изход :( :) Не ми се губеше време, но 111
Ще си го направя сам. :evil:

Съб Юли 26, 2008 2:53 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Виж в някой магазин за климатична техника.Трябва да продават пресостати и за ниско и за високо налягане.Има и такива на които им се регулира налягането.За съжаление не мога да си спомня магазин за такива в Варна - копувал съм преди 4-5 години :(

Съб Юли 26, 2008 10:02 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Използвай датчик за налягане на маслото на лека кола.Обикновенно са за налягане 0,2-0,5 бара(атмосфери).Всъщност трябва да пише на самия датчик при какво налягане сработва.При налягане по-ниско от работното контакта е затворен.Преди съм купувал за полски Фиат.Беше на цена 5 лв.Все пак датчика е от стомана и ако го ползваш за друго вещество а не за масло трябва да прецениш дали няма да ръждяса.

Пон Юли 28, 2008 9:40 am
Профил
Аватар

Мнение 
valentin_subashov написа:
Използвай датчик за налягане на маслото на лека кола.Обикновенно са за налягане 0,2-0,5 бара(атмосфери).Всъщност трябва да пише на самия датчик при какво налягане сработва.При налягане по-ниско от работното контакта е затворен.Преди съм купувал за полски Фиат.Беше на цена 5 лв.Все пак датчика е от стомана и ако го ползваш за друго вещество а не за масло трябва да прецениш дали няма да ръждяса.

Благодаря, това ми трябваше - информация за автомобилните датчици.
Медията ще е въздух - надявам се че при тези налягания, кондензата ще е минимален.

Пон Юли 28, 2008 11:48 am
Профил WWW

Мнение 
Виж по фирмите дето предлагат помпи и др подобни неща. Значи за чъздух със сигурност има доста, не знам колко са миниатюрни, лошото е ч ене помня имената, една таква фирма им на Цар Борис 3, след руски в посока перник, от дясно в локалното, продават доста пневматика, имат и пресостати, мже да има каквото ти трябва, до тях има еидн магазин за матраци. Други които предлагат пневматика са Фесто, това е като се качваш от дружба към Цариградско в дясно, зад печатницата на БНБ, но честно казано там пресостати не съм виждал, има всякаква пневматика мож еи такова да има.
За електроният вариант не е проблем да се смъкне консумацията и с нормален тензо датчик.

Пон Юли 28, 2008 3:15 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Такива пресостати има по газовите (метанови) горелки (Riello, Lamborgini и др. подобни) - индустриал, от 0,05 до към 1 атм. , обаче май струваха много скъпо и пак не влиза в изискванията. Но пък са "железни" ...

Нед Авг 03, 2008 6:40 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Малко късно се изцепвам...
Специализирани пресостати за ниско налягане има във всяка пералня/миячна/сушилна машина и т.н. Така се следи нивото на водата или потока на въздуха. Регулират се нивата на задействане и отпускане и други неща понякога само дето размерът им е около Фи 10см. А контактите им обикновено са за десетки ампери...

Edit: исках да кажа, че ако можеш да намериш място на такова чудо отиди до магазин за резервни части на бяла техника и купи евтин пресостат за пералня на цена няколко бири. След това експериментирай: като завинтваш големия болт увеличаваш налягането за задействане а като завинтваш малкия болт увеличаваш разликата в наляганията необходима за да се изключи. Ако не ти върши работа - да си беше пил бирата! :)

Нед Авг 03, 2008 9:05 pm
Профил
Аватар

Мнение 
bongo-bongo написа:
Малко късно се изцепвам...
Специализирани пресостати за ниско налягане има във всяка пералня/миячна/сушилна машина и т.н. Така се следи нивото на водата или потока на въздуха. Регулират се нивата на задействане и отпускане и други неща понякога само дето размерът им е около Фи 10см. А контактите им обикновено са за десетки ампери...

Edit: исках да кажа, че ако можеш да намериш място на такова чудо отиди до магазин за резервни части на бяла техника и купи евтин пресостат за пералня на цена няколко бири. След това експериментирай: като завинтваш големия болт увеличаваш налягането за задействане а като завинтваш малкия болт увеличаваш разликата в наляганията необходима за да се изключи. Ако не ти върши работа - да си беше пил бирата! :)

Благодаря за съвета - знам ги тези от борбите със старата пералня в къщи :( :(
Много са големи.
Бирата си я изпих вече :D :D

Сря Авг 06, 2008 10:05 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 15 мнения ]