|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 1:08 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ilkor
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Търсим ембедед инженери.
Има предвиден авариен режим разбира се в който системата може да работи и офлайн но аз знам да се е налагало да го ползват. До въвеждането и там имаше 4 човека на смяни и горивото се мереше с туби като голям процент от него се изпаряваше. А по отношение на данните - има начин как надежно да се пренесат при това с доказани и стандартазирани методи за защита. Половината банкомати в България са свързани именно през GSM мрежата или ползват бекъп през нея. Те могат ли да работят офлайн? Има процеси които могат да работят чисто офлайн но има и случаи когато ако са свързани със система от по висок ранг това помага да се оптимизират редица параметри. Именно това означава Industry 4.0 и е разликата от предишното поколение.
|
| Пет Яну 29, 2021 11:06 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
Лично за мен е абсолютно безотговорно и аматьорски да пускаш каквото и да е в едно предприятие да минава през мобилната мрежа, па било то и само и телеметрия която не участва в управленски функции. За предприятията, да хората са без телефони, за да се свържа с колегата звъня на или на вайбър ако знам че има нет, или на някой стационарен от където да го намерят, не са едно и две тия предприятия. Но това е само един т проблемите. То като цяло безжичното предаване е малко несериозна работа, дори когато е меш и няма общо с телекомуникационни компании. Понякога се налага, за няко случаи е неизбежно, в тия случаи лично моята практика е да минимизирам количеството и разстоянието което се покрива с такива връзи. Не се реализира никаква икономия от полагане на кабели, дори когато нормата е 150$ на час а кабела е по 25 $ на метър, щото горе долу толкова излиза ако опъваш мед в Ex среда. Каквото и да спестиш в момента, 100% в един бъдещ момент ще го изгубиш няколко пъти. На много места дори на оптиката се цупят, защото не била ремонто пригодна. Не може ли наличната поддръжка да регира на време за инвестотора това е ремонтонепригодно решение. Как се сплайсва оптика в работеща фабрика няма да ти кажа, около теб се въртят 20 тонни валци, пръска вода, или е пълно с прах, сам не можеш да се чуеш .. и ходи да сплайсваш. А сега си представи че точно както ми се е случвало, в един момент връзка няма, казват нищо не сме правили, да ама връзка която е имала доволно децибели в резерв изчезва, няма повреди, няма видими пречки ... и върви изгуби два дена да търсиш какво се случва, никой няма да те чака. Та аз лично предпочитам каквото мога да си го спестя, да го спестя, и на себе си и на клиента, щото ние носим отговорност и за щети от престои, ако е по наша вина. Заводчета като либхер, АББ и Осрам .. това е най-лекото на леката индустрия, там може да правиш каквото си поискаш, но ако говорим за нещо по сериозно и нещата стават съвсем други. Всяко нещо си има разумното приложение. Мобилните мрежи и услуги имат много плюсове и приложения, ама да ги време там където не им е мястото не е добре за никого
|
| Пет Яну 29, 2021 11:17 pm |
|
 |
|
ilkor
|
Тони, за всяка задача си има решение. Факт е че М2М приложенията генерират приличен оборот на мобилните оператори. Даже аз твърдя че отказоустойчивостта на мобилните мрежи на операторите е в пъти по-висока от тази в 90% от нашите промишлени предприятия. Натам всеки си преценява на какво да разчита и какво да ползва.
Аз мога да дам още десетки примери където съм виждал или консултирал подобни проекти но не му е тук мястото. Още един пример - всеки модерен асансьор (бъларско производство или не) има система за дистанционен контрол и мониторинг като най често той е свързан през GSM модем. Всичко това е сертифицирано и узаконено. Не говоря за тези устройства за аварийна гласова връзка които намонтираха по обикновените в блоковете.
|
| Пет Яну 29, 2021 11:45 pm |
|
 |
|
HCL
|
И аз им се чудя на акъла с тази индустрия 4.0 Със сигурност има приложения, но не и такива с изисквания за надежност. Утре ще ти мушнат 2-3 кутийки във фабриката да пускат перде на контролните канали и си пътник от всякъде. С тези стандартизирани протоколи и честотни летни и една модерна батерия продукцията е спряна за дни наред. С подходящ адаптивен биймформинг и десет спектрални анализатора да синхронизараш пак ще се озориш да намериш предавателите. За фабрики където загубите са милиони на ден, риска от саботаж и изнудване е ноправдано висок.
|
| Съб Яну 30, 2021 2:38 am |
|
 |
|
ilkor
|
Сигурност? Напишете в гугъл 5G remote surgery  Спомнете си че само преди 30 години въртяхме шайбите на телефоните, а днес е нормално да теглиш безжично видео на телефона в джоба ти си със скорост няколко стотин мегабита. Ако нещо е критично и трябва да работи независимо от всичко си има методика за осигуряване която се нарича резервиране. Айде представи си обратното - имаш много ценни данни в опредлена локация и някой ти внесе кутийки дето ти правят на нищо сървъра заедно с данните. Или стане земетресение, пожар, наводнение. Няма ли да е добре да имаш резервно копие някъде другаде без значение по какъв канал пренасяш данните до него? Днес ви се вижда невероятно и нечувано но след 20 години ще е ежедневие - както в примера със шайбата. С идването на 5G все по-малко кабели ще виждаме и предприятията и в офисите и в къщи.
|
| Съб Яну 30, 2021 3:30 am |
|
 |
|
ToHu
|
Индустрия 4.0 както писах по-рано изобщо не се изчерпва с мониторинга и използването му за планиране и по-ефективно превенция мейнтананс. Не знам защо всеки само за това си мисли, това е само една от насоките и то не толкова важна, много отговорни машини го имат това много преди да се появи тоя термин. Предполагам, че защото данните които събират са единственото нещо което може да го облечеш в картинки и да е разбираемо за мениджмънта който много често идея си нямам какво менажира. Идеята е да се мине на качествено друго ниво на автоматизация, планиране, управление, интензивна дигитална помощ на всички етапи, прилагане на иновативни подходи като универсални клетки, one man assembly line, и д-р.такива. Аз опитах да внедрявам интерактивни помощници, с идеята че бай мексиканец е прост, има текучество и това ще улесни процеса и ще повиши качеството ...да ама не, направих един разход на вятъра, изгубих си сума и време да генерирам материали за тия помощници за да установя че и с тях и без тях е почти едно и също, което обезмисля поддръжката им. Виж във фабриката на Роланд където един човек прави всичко от до не могат без тях, но и с тях производителността им е наполовина. Тая идея цели да се минимизира специализираното оборудване и всяко работно място да сглобява всичко, както и един човек да сглобява всичко. Примамлива идея защото веднага дава поле за сериозни оптимизации на площ, оборудване, персонал ... да ама ако нямаш регулярно натоварено производство, и дори тогава се оказва че не пестиш ...малко съвсем се отплеснах ама дет се вика едно си баба знае, едно си бае, тая тема ми е слабост
|
| Съб Яну 30, 2021 5:41 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Много се задълбахте в подробности. Ако въобще някога стигнем до нужда от защита на данните, ще е на доста по-късен етап. Засега обаче не виждам никакъв смисъл, пък дори и да има пропадане на данни - това ще са си отделни възли в предприятието, които дори и да им се изгуби за час-два телеметрията няма да е фатално. Колкото до кабелите - и аз съм на мнението на Тони - медта си е най сигурна засега - където може ще си се ползва кабел. За това и централните устройства ще имат възможност да им се включват най различни неща. Примерно онези универсалните чипове на AD дето ги нищих в една друга тема - работят си перфектно и освен за аналогови сигнали могат да се ползват и за цифрови за разни извратени Ex датчици.
|
| Съб Яну 30, 2021 10:40 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Безжичните жици все още не са достигнали жичните като надеждност, себестойност, скорост или каквото и да било друго. Затова все още където може да не се използва вирлес, не използвам. А пък оптиката какви криви пари е станала... 
|
| Съб Яну 30, 2021 12:05 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
Ако поддръжката ти пипа където си реши и както си реши - ебем ти индустрията. 
|
| Съб Яну 30, 2021 1:31 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
О като себестойност, в много (да не кажа повечето) случаи безжичното решение е по-евтино. На жичното, стойността на кабела най-често бледнее пред логистиката и разходите за поставяне, особенно ако се вгражда/окопава. Като надежност... като цяло да - жицата е по-надежна. Макар, че има нюанси. Като служех, мангалите отмъкнаха 7км телефонно трасе. Окопано на 1м. А сети се колко време би отнело да се възстанови... Пуснаха за половин ден безжично и те така....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Яну 30, 2021 1:38 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Лео, пипат щото няма кой да чака, в едно предприятие престоя е пари. Най-добрия вариант е да могат каквото махнат да си го сложат и то да работи. Идеята за безжична връзка е много примамлива, особенно за тези които инсталират, въпросът е какъв е резултата. Никой не е луд да опъва кабели ако има друго решение, но в индустрията това друго решение обикновенно е свързано с много проблеми в експлоатация. Също така много често хора които не се занимават директно с тази дейност си я представят много сложна и ресурсоемка, а тя всъщност не е, дори когато говорим за взривозащитени изпълнения съотношението към общата себестойност на проекта се запазва.
|
| Съб Яну 30, 2021 4:56 pm |
|
 |
|
nikolay.kolev
Ранг: Популярен
|
Аз си мисля, че и жичните и безжичните мрежи си имат плюсове и минуси. Всяка една от тях е по-добра или не в дадена ситуация. Факт е, че безжичните мрежи много се развиха последните години. Няма как да кажем кое е по-добро защото няма такова. При нас има няколко хиляди безжични точки които прекарват от няколко десетки мегабита до няколко гигабита и си работят без особени проблеми 24/7/365. Там където има оптики определено сме имали повече проблеми като кражби, посегателство, проблемни заварки, различни видове гризачи и т.н. Според мен бъдещето е в хибридните мрежи където съчетаваш най-доброто за конкретното място и бюджет.
_________________ lz2com
|
| Пон Фев 01, 2021 9:35 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
То където позволява даже няма да е дата канал. Какъв е смисъла за една pt100 на няколко метра да го правя с цифрова комуникация, като така или иначе ще пускам кабел. По добре да си имам мерилка централно.
|
| Пон Фев 01, 2021 9:41 am |
|
|