Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Рециклиране - лаптопи напр. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Рециклиране - лаптопи напр.
В благодарение на глобалното затопляне тук зимата не ще да си ходи. По ниското вали само дъжд но с гръмотевици които се разхождат между електрозахранването, рутъра и телефона. Стана ми кеф колко глупаци са дали луди пари за лаптопи които не се ремонтират само ако кокаколата се разлее върху клавиатурата :)

Въпросът е: к'во да ги правя? Харддискът обикновено се ръга в кутийка и се дава на притежателя му, обаче остава куп чаркалак който е грехота да се изхвърли.

Съб Фев 25, 2012 12:27 am
Профил

Мнение Re: Рециклиране - лаптопи напр.
Ориентираш се към форумна продажба на компонентите, тук върви доста - като понаучиш занаята и ти се занимава с куриери (поне за БГ има смисъл) - ще докараш някоя жълтица отгоре.

Съб Фев 25, 2012 1:05 am
Профил WWW
Аватар

Мии засега ги събирам ама с мярка, за продаване на парче не става дума а като почна да чистя ще видим.

Но аз очаквах линкове към нещо по-така.

Сря Фев 29, 2012 11:38 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Питай фирмите, които продават РС-та на старо. Те ги предават срещу пари на фирма за рециклиране. Понякога минава по някой циганин, който плаща и той влачи по указаната посока.

Вто Мар 06, 2012 12:36 pm
Профил
Аватар

Аз имах впредвид за каква играчка стават - само част от дънната е изгоряла. Ако е за рециклиране или продаване/раздаване хич нямаше да му мисля.

Сря Мар 07, 2012 4:35 pm
Профил
Аватар

За мишена за дартс - за какво друго мислиш че стават?

Евентуално с високото за лампата може да се направи някой електрошок примерно :)

Сря Мар 07, 2012 4:43 pm
Профил ICQ

Ами не е точно така, тия лаптопи имат ценни неща, процесор, памет, CD, матрицатана дисплея, в някои модели WiFi-то е на модул, то май в много е така. Това са все неща които най-вероятно са здрави, айде CD-то може да е заминало, въпреки че кой ползва CD на лаптоп. От друга страна за тях има търсене, процесори и памети се търсят за ъпгрейди, CD и матриците за ремонти, а WiFi модулите имат приложения и извън лапатопите, там интерфейса е стандартен, аз примерно имам индустриални дъна на които забучвам точно такива WiFi модули. Другото което е, ако ти идват със зарядни също ценна придобивка, те най-често се повреждат, повечето случаи механично, скъсан кабел прецакана букса ....
Друго което също е ценно са пантите на дисплеите, доста често срещан проблем.
Ако се занимавах с подобни неща бих ги разкостил, натикани в кутии няма да заемат много място, и бих пуснал обяви по разни форуми а и по борси, също и в ebay, не можеш да забогатееш от това, но ако ти идват регулярно такива все някакви пари допълнително ще докарваш.

Чет Мар 08, 2012 9:16 am
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

И аз мисля че ако се разкостят и се продават на части може да се изкарат добри пари
иначе в дата.бг форума има доста обяви на фирми които се занимават точно с това продават чаркове на стари лаптопи, ако искаш може да се свържеш с тях да ги питаш колко биха дали ако им ги изсипеш така но си мисля че ще се пробват да ти дадат по 10-15лв на лаптоп...

Чет Мар 08, 2012 10:14 am
Профил
Аватар

Еее както и да е - отказахте ме. Бяха ми дали три (заедно с полуработещите рутъри) и се чудех дали да не потърся още ама то вкъщи и така е задръстено.
Не ща да продавам пък ако ще е за 10лв той и бай Манго ще даде толкова но по-скоро бих ги харизал на едно магазинче.

Питах как да си поиграя:
1. Навремето из нета имаше доста линкове как да се включи монитора към компютър - толкова малки вече не се намират.
2. RAM-а и проца би трябвало да са здрави но едва ли стават за ъпгрейд, някви дънни няма ли?
3. Нетбуците нямат записвачки а една външна тук е около 50 евра пък кутийка за SATA диск 10 - не става ли чалъма?
4. Остават WiFi, CardReader и др. модули...
5. По дънната има доста нещо и малка част е изгоряло.
Както и да е, нямам време, ще си запазя временно мониторите и заменяемите модули а другото отива за скрап.

Чет Мар 08, 2012 9:42 pm
Профил
Аватар

Бонго, намери си някое ъгълче в мазето и в една щайгичка си понаслагай малко скрап. Когато почнеш да пикоборстваш по нощите, се случва да се намери точно това съпротивление, точно този транзистор и точно този стабилизатор дето в момента ти трябва. Като цяло най добри донори са CD-тата. Хардовете имат интересни транзистори. Дъната имат мощни MOSFET-ти.

Чет Мар 08, 2012 10:15 pm
Профил ICQ

Да за такива цели са идеални, има какво да се извади за експерименти.

Чет Мар 08, 2012 10:29 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 11 мнения ]