|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:34 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|
Лабораторно захранване с електормер - има ли такова животно?
| Автор |
Съобщение |
|
anrieff
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Нед Ное 16, 2008 1:16 pm Мнения: 179 Местоположение: София
|
 Лабораторно захранване с електормер - има ли такова животно?
Здравейте,
от доста време се оглеждам да си взема по-добро лабораторно захранване. В момента имам един китайчок, който върши работа, но не са му точни индикаторите, пък и искам нещо с по-така напрежение и ток.
Оглеждам се из интернеДа и понеже така или иначе гледам ще дам към 1000-2000 лева си викам дай да потърся такъв с функция "електромер". Какво имам предвид - освен зададеното напрежение и ограничението по ток, уредът да интегрира и показва колко консумация е глътнало захраненото устройство, в mAh или най-добре mWh.
Това го искам, щото преди имахме драма да измерим консумацията на едни устройства с GPRS връзка, дето знаете, докато модема се вързва с клетката има едни кратки, но мощни бърстове по 2 ампера. Това с мултицет не се хваща въобще, щото той явно не прави интегриране, ами просто семплира с АЦП-то, и то нарядко. Там с един приятел измислихме как да го направим измерването за конкретния случай, ама ми се ще в бъдеще да имам готов уред с добре направена интеграция и да мога да разчитам на точността ѝ.
Та - има ли такова животно? Бюджетът е до 2к лева. Напрежение да може да вади до 60V. Ток до 8-10 А. И повече няма да откажа, но не е съществено. Доволен бих бил на 200W switcher дизайн, примерно 10-те ампера да ги може до 20V, нагоре да пада респективно, та V*A = 200.
_________________ 2 + 2 = 5, при много големи стойности на 2.
|
| Съб Окт 22, 2016 4:09 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
 Re: Лабораторно захранване с електормер - има ли такова живо
|
| Съб Окт 22, 2016 5:00 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
За имането има... даже има точно за gsm дето не само държат на пиковете, ами ги мерят и ти ги свалят графично. Но 2к лева няма да стигнат поне за ново, може да видиш темите с търговете на Grubi евентуално там ако имаш късмет.... Лично аз съм фен на TTi, ползвам ги от 15-20 години и са джелезни, няма шанс да ги повредиш нито пък те да те подведат. И като цена ще влязат в бюджета ти. Преди време гледах модели по 600-700$ с възможност за мерене. Относно меренето им, не е върха на сладоледа. Много бавно мерят, даже се срамуват да го напишат в брошурите. Нещо от сорта на 50-100 мерения в секунда. Определено няма да можеш да свалиш графиката на gsm модул, обаче имат една интересна опция - интегратор преди меренето. По този начин може да видиш сравнително точно средната или общата консумация, независимо колко бърз ти е консуматора. Ако се спреш на подобно захранване, пак зависи от мощносгта и серията, както и откъде ще намериш прИмоция (Комет/фарнел, ТТЕ..) има шанс да влезеш в цена от 1000лв. И ако се поразтърсиш за останалите 1000лв може да си вземеш един бенч мултимер. Сега на тоя търг има 6 1/2 цифри даже и аз може да играя за тях... Но пак има проблем със скоростта на мерене щото са по-стари модели. Иначе има нови модели дето са до 50ksps но пък са над 1000лв. Другият проблем с мултимерите е големината на шунта.... някои са дзверски големи и правят големи падове, затова като вземаш захранването гледай да има remote sense....
|
| Съб Окт 22, 2016 7:06 pm |
|
 |
|
anrieff
|
Ами мен графиката не ми е важна, нея мога да си я сваля с осцилоскоп, важното е да видя колко mAh/mWh изяжда за час или денонощие примерно.
Това което miro_atc казва с интегратора е много интересно и ще го проверя. Имат ли възможност не само да показват средната консумация, ами и да я натрупват като сума, мен точно това ми трябва?
|
| Съб Окт 22, 2016 7:43 pm |
|
 |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
Ето нещо любителско, но може да ти свърши работа за ориентиране в ситуацията и докато намериш истински уред: http://www.portablepowersupplies.co.uk/ ... r-monitor/
|
| Съб Окт 22, 2016 8:17 pm |
|
 |
|
anrieff
|
DanielDimov, благодаря, това звучи интересно. Гледал ли си как правят измерването на консумацията, хваща ли такива пикове? Вътре интегратор ли има, или мери нагъсто с АЦП?
miro_atc, ти за коя серия на TTi говориш? Аз я намерих функцията в MX серията, ама там по описанието им ми звучи да е с нагъсто АЦП, не с истинско аналогово интегриране.
Аз да поясня, че проблемът с GPRS устройствата не е спешен, тогава когато трябваше ги измерихме криво ляво, пък и вече са на полето. Ще ми се за в бъдеще да съм подготвен, да си имам лабораторен уред с такава функция.
|
| Съб Окт 22, 2016 8:55 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Е то даже звуковата карта семплира достатъчно бързо 41.4 kHz. Само не знам постоянната съставка как ще запише. Другия вариант е имаше любителски USB осцилоскоп за компютър - със PIC18F2550 . Според графиката която е дал Desert Leo, мисля че ще има достатъчна бързина.
|
| Съб Окт 22, 2016 9:53 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ако намериш такова захранване, огледай се наоколо, може и свещенния грал, барабар с кивота да са на съседен рафт. 66319 си е уред, наточен за мерене баш на GSM-и. кораво захранване с бърз респонс, едновременно мерене на ток и напрежение (по единия канал само), малко математика и толкова. ако искаш да мериш мощности, или ват/часове ти трябва външен софтуер. това са командите, които поддържа уреда: В същност, това мерене (колко енергия харчи GSM) не е лесно. Устройството се закача към емулатоп(и) на базова станция,почваш да правиш трафик и мериш съответните енергии, като променяш и изходната мощност на клетката и караш GSM-а да си сненя и своята също. ако устройството ще се движи, трябва да можеш да емулираш и хендоувър между клетки и/или оператори, там също отива доста енергия. ако реште, че ви трябва такова мерене - мога да ви го направя, но няма да е без пари. 66319 си е сложно захранване, набичкано с доста чарколяк. по-дълго е от стандартен уред с тоя форм-фактор (DMM, AWG), явно не са могли да съберат всичко в нормална кутия. и е с доста ограничени възможности като изход, съобразени специфично за GSM мерения. в този смисъл, далеч е от универсално лаб. захранване. може би ще ти свърши работа N6705 със съответния вид модули (има 4 'слота' за модули). разгледай го и поговори с местния представител. не съм го пипал на живо и имам само ориетировъчна представа колко струва, но ще е доста над бюджета ти. има много хубава картинка на стр. 23 от чаршафа какво можеш да очакваш от модулите като ток, напрежение и изходен импеданс.
|
| Нед Окт 23, 2016 8:40 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
Има и по-евтин начин: http://www.iascaled.com/measuring-supply-current-accurately/Отдавна се снабдих с два суперкапа по 350F, но все не ми остава време за автоматизиране на меренето.
|
| Нед Окт 23, 2016 9:32 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Е не помня какво съм гледах и затова отворих каталога им... общо взето всички сериии вече имат опции мерене, но само някои са 5 цифри. Относно интегрирането сега гледам че то май винаги си интегрира, стаднартно на 20mS и има някаква опция да се сложи на 2 секунди, което предполагам е с цел да виждаш показанията на дисплея. Така че това не е толкова важно в случая. Общо взето трябва да мери прилично, но няма да е прецизно мерене като тия дето Дедо споменава...
|
| Нед Окт 23, 2016 10:08 am |
|
 |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
Това е уред за мерене на батерии и на у-ва захранвани от батерии. Разчита се на това че всички процеси при зареждане/разреждане на батериите са плавни. В спецификациите пише, че мери три пъти в секунда. Едва ли има интегратор - не им трябва. Ако твоя модул е захранен от батерия - може и да ти свърши работа, но ако искаш да го закачиш само него като консуматор - предполагам, че ще получиш невероятни резултати (резултати различаващи се невероятно много от истината)
|
| Нед Окт 23, 2016 1:30 pm |
|
 |
|
anrieff
|
Да, ние тогава правехме нещо подобно, но доста по-неточно. Един шунтиращ резистор (0.1 беше май), на който мерим пада с мултицет и записваме отчетите през RS232 връзката. Отчетите бяха нарядко, към 3 в секунда, затова след шунта следваха около 10F (три суперкапа). С малко калибрация, получаваше се. Май и занапред ще останем на същия (или предложения от теб) подход, след като видях цените на сериозните инструменти, които я имат тази възможност  Да препоръчате тогава DMM с добро мерене на напрежението (т.е. с интегратор, който е тестван и валидиран като добър)? И да има USB/RS232 естествено.
|
| Нед Окт 23, 2016 4:44 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Ето още малко по темата ... Дори да имаш бюджета, няма смисъл да купуваш Аджилента или нещо сходно. И не ти трябва DMM с интегратор - суперкапа е интегратора.
|
| Нед Окт 23, 2016 5:57 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
По принцип хубавите уреди не са евтини... Но затова си пък си струват парите и не забравяй, че един марков уред издържа мноооо години. Особено захранването е нещо дето трудно остарява, аз моето си го ползвам вече повече от 15 години, така че като разбиеш инвестицията не е толкова плашещо. За DMM и аз се оглеждам от доста време и както ти казах единия вариант е втората употреба. Има не лоши уредчета за малко пари. Единствения проблем е че са малко по-стари модели и мерят бавно. За тоя тип измервания дето сте правили - стават, но то идеята е като дадеш пари поне да може да ползваш за повече функции. И поне аз много се двуумя дали да не си взема нов, щото има 6 1/2 даже 7 1/2 дето си имат връзка с компютър и могат да мерят до 50ksps (при по-ниска резолюция). От друга страна ако пък те интересува само конкретното измерване, бих те посъветвал да отвориш сайта на digikey (или друг, но аз там гледах). Значи пускаш търсене на ADC и отваряш категория eval boards. Има доста платки от National, TI дето са яко субсидирани. За 50-100$ може да си вземеш мерачка на 16-бит @ 1Мsps. Само референса струва толкова. А отделно към платката може да има лицензи за доста софтуери, Матлаб-ве и подобни, така че просто закачаш и получаваш и спектрален анализатор и други благинки. Пак ти казвам няма вариант ти сам да си сглобиш нещо дето мери с такава прецизност и такава скорост, щото само частите ще ти струват 5 пъти повече. Тъй че един такъв борд и ако си направиш платка с готин шунт (даже няма нужда от суперкапове) ще си решиш проблема.
|
| Пон Окт 24, 2016 9:53 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
С тия суперкапове след шунта не губиш ли информация? Имам предвид пикове няма как да ги хванеш. За измерване колко mAh му трябва за да изкара седмица ще стане, но както казаха това е силно зависимо от обкръжението (станцията, условията, данните). Имаше тема за прецизно захранване с мерене дето колегите ги мъдреха тия неща. За подобни цели (мерене на стендбай около микроампер и пикове до няколко ампера - не е гсм) съм правил елементарна постановка. Два шунта последователно, единия голям (1К примерно) с паралелно на него един шотки диод, последователно малък шунт (0.1Ом примерно). Сигналите от двата се мерят едновременно от два канала на ADC. Единия ми дава микроамперите (или 0.3 волта ако микроамперите са над 300мкА като отпуши диода) а другия ми дава амперите и милиамперите. При мен устройството се хранеше от батерия 4V и затова падове до 0.5V бяха допустими (при 2А идва 0.3V от диода и 0.2V от 0.1Ом шунта). Лек проблем идва от шоткито че малко влияе на микроамперите заради обратния ток. Тая постановка се мереше в началото от 12-битови ацп-та на процесор (след усилватели). Идеята беше да се закачи паралелно към прецизни (но бавни) 20-24битови SPI ацп-та за прецизност. Цялото беше няколко оп ампа и един стм32, + един тексаско АЦП за доработката но не остана време за нея.
|
| Пон Окт 24, 2016 11:30 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|