Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
LED или LCD (TV) дефектира повече? 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран

Мнение LED или LCD (TV) дефектира повече?
LED телевизорите ги дават по-добри. Разбрах обаче, че по-лесно дефектирали. Знае ли някой нещо по въпроса?

Пон Окт 31, 2011 5:08 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: LED или LCD (TV) дефектира повече?
Да знае - разликата между LED и LCD се състои в това че LED-а е със светодиодна подсветка и LCD-то с CCFL (cold cathode flourescent lamp). Истински LED дисплей (OLED му викат още) засега има само по някой скъпи джиесеми :)

Това с LED телевизорите е една масова заблуда на масовия консуматор - докато не се появят истински LED телевизори, плазмата ще си остане най-доброто, кой каквото иска да приказва...

Пон Окт 31, 2011 5:42 pm
Профил ICQ
Аватар

Съвсем теоретично - би трябвало светодиодните да са по-надеждни - липсват високите напрежения и честоти на CCFL. От друга страна, мощните светодиоди са чувствителни на охлаждане... Вероятно зависи от конкретното изпълнение...
В крайна сметка е все тая. След 5 години сигурно ще е излезнал MPEG 44 и макар и работещ, ТВ пак ще е демоде технологично... :D
Иначе и аз предпочитам плазмодийната технология...

Пон Окт 31, 2011 5:56 pm
Профил
Аватар

Аве друго си е OLED-а - картината е фантастична направо, ама пусто само мънинки има още... DLP-то също е хитра работа ама и то има много недостатъци.

Пон Окт 31, 2011 6:02 pm
Профил ICQ
Ранг: Професионалист
Аватар

DLP-то са проектори бе :)
там е съвсем различно... + това мен лично 3LCD по ме кефи като технология за проектори, DLP_то като си местиш главата докато гледаш или очите по картината и се усеща едно такова разделяне на цветовете което мен лично ме дразни ;)
имам два 3LCD проектора вкъщи и един DLP.

Относно LED vs. CCFL
LED би трябвало да е по надеждно ако е изпълнено като хората ама те май ги напъват тея диоди до краен предел и не изкарвали много.

Взех си един монитор с LED преди 3-4 месеца и ония ден взе да му мига подсветката... не звучи много логично... ама де да знам, вероятно проблем с захранването нещо.
Иначе основното предимствео на LED, е че не си променят спектъра на излъчване с времето.
Виждал съм една камара професионални IPS монитори на НР, дето са на по 3-4 години и сериозно жълтеят. Доста забележимо жълтеят заради лампата. Но съм виждал и на други производители (самсунг) на по 7-8 години дето не жълтеят, така че пак зависи.

Пон Окт 31, 2011 8:08 pm
Профил
Аватар

omega_plus, LED подсветката е сравнително нова за да се каже със сигурност ама за дефектирала поне сред познатите не съм чувал. Пък то си има и гаранция.
Аз обаче съм твърдо за LED защото картинката е по-красива, при включване светва веднага а консумацията е по-ниска което не е без значение за нещо дето почти не се изключва.

Пон Окт 31, 2011 10:49 pm
Профил
Аватар

klez написа:
Виждал съм една камара професионални IPS монитори на НР, дето са на по 3-4 години и сериозно жълтеят.

Те толкова са и професионални / калибрирани. :)
Сериозните си имат дори компенсация на ламБата.

Вто Ное 01, 2011 1:54 am
Профил

:) Благодаря ви. И аз мислех като вас, но да си попитам, щото шурея казал на жената друго. Шурея трябва да се зачита :) Взех Philips телевизор, точно да не са претупали нещата. Ще видим нататък. Подсветката я карам на икономичен режим.

Вто Ное 01, 2011 10:34 am
Профил
Аватар

Със здраве да си го ползваш.

Иначе LG например си имат вграден плеар във всички модели (включително и в тези в които уж нямат).
Голямо удобство ако не искаш да закачаш РС към него - с флашка само работи.
Уж мина известно време откак излязоха тези LED телевизори, би трябвало вече да са им намерили недостатъците и да са взели мерки. Въпреки че след 3-4 години вероятно ще го смениш така или иначе...

@klez - едно време имаше и DLP телевизори. Прожекционни им се викаше. От друга страна 3DLP е съвсем друго нещо, предполагам си ходил на кино в последно време :wink:

Вто Ное 01, 2011 11:59 am
Профил
Аватар

вельо, знам за DLP телевизорите ;) и такива съм виждал ама те бяха няква изключително скъпа и грозна изгъзица, до скоро ги продаваха в техномаркет по 4-5 хилки.
Фолиото за задна прожекция, което ползват не може да даде такъв контраст и яркост като при нормален телевизор.
Честно да си призная 3DLP не съм виждал (в смисъл не е минавало през нас)
минаха ми миналата година едни 50тина проектора през ръчичките но предимно евтини DLP, 3LCD модели ;)

Вто Ное 01, 2011 1:39 pm
Профил
Аватар

Ами не знам дали точно 3DLP се казва технологията, но скъпите проектори, които са предимно за кинопрожекции (разбирай за киносалони) са с 3 DMD чипа, за всеки цвят поотделно. Ако си ходил на цифрова кинопрожекция предполагам си забелязал че ефекта на дъгата липсва :). Плюс това работят на доста висока честота - май 144Hz за обикновени и 72Hz за 3D прожекции. Но това не е стандарт, зависи от проектора.

Вто Ное 01, 2011 4:32 pm
Профил
Аватар

Може може! :)
То няма логика честотата да е различна за 3D, в повечето кина 3D-то е със зелено-лилави очила (цветни)
само в IMAX е друг тип и то пак не е Shutter тип ами е с крос поляризирани очила. Аз мислех да си правя по едно време ама не можах да намеря 2 еднакви проектора ;)

Вто Ное 01, 2011 6:04 pm
Профил
Аватар

Ее ти па зелено-лилави.
В наше село 3D-то е Dolby 3D, което ползва специални очила Infitec - всяко око вижда и трите цвята, но в малко по-различна част от спектъра. В проектора пък има въртящо се колело с двата набора от спектри - почти като обикновените DLP проектори, само дето тука се превключват наборите за ляво-дясно око. Затова и честотата е по-ниска ;) .

IMAX е на кинолента (в случая два броя)

EDIT:

Сега се сетих откъде идва заблудата. Ако гледаш към лампите в киносалона, може и така да си помислиш. Те обаче имат силно неравномерен спектър, оттам и ефекта който се наблюдава като ги гледаш с очилата.

Вто Ное 01, 2011 6:28 pm
Профил
Аватар

Възможно! не се бях сетил! :) Звучи логично да е така сега като помисля.

Относно IMAX, те го ъпгрейдваха миналата година тук в София и вече е цифров, иначе преди наистина беше на лента

Вто Ное 01, 2011 6:53 pm
Профил

Има(ше) и панели с EEFL лампи (така май се пишеше). Там живота беше 50000 часа. Т.е., сигурно повече от LED.

Пет Ное 04, 2011 10:03 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща