|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:12 am
импулсен регулатор с КА34063A
| Автор |
Съобщение |
|
npelov
Ранг: Почетен член
|
 импулсен регулатор с КА34063A
Реших да се пробвам отново с импулсно захранване. Взех няколко КА34063A ( MC34063A). Ползвах схемата от MC34063A на страница 8, фиг. 8. Малко по-различни са ми стойностите: Ct = 220pF (измерена честота около 70-75 kHz) R1 = 1k R2 = 3k (2+1 1%) Нямах шотки диод и ползвах ултра бърз HER105L = 110 uH, >700mA Rsc = 3 паралелно вързани 1ом смд резистора 0603. Cin = 1000uF/35V (такъв намерих) Cout = 470uF/16V, low esr Работи горе-долу - напрежението е 4.955V и при ток 200мА дава пулсации 30-40 mV. Проблема е че грее много. Като поработи на 230 мА известно време и загрява доста при Vin = 12.5. Ако му подам от 18 волта трансформатор (нестабилизиран - от 20-25 волта при 22 ома консуматор) загрява дотолкова че не може да се пипне и напрежението почва плавно да пада. А при товар 2х22 ома (450 мА) отказва още на втората секунда. Дали диода прави прекалено голям пад (-1.3 волта) в права посока и транзисторите се сърдят? Ако е така нямаше да има разлика от 12 до 20В на входа. По спецификации дават, че държи до 40 волта. Другото, което ми идва на ум е, че обърнах интегралата първия път (гадовете са сложили 8мо краче отляво, а първо отдясно на схемата) и след като не тръгна я оправих, но може да си е отишла...
|
| Пон Сеп 26, 2011 1:04 am |
|
 |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
 Re: импулсен регулатор с КА34063A
Значи намери си един калкулатор за MC34063 и ще видиш за какво иде реч  Транзистора му издържа ИМПУЛСНО 1,5А, а не да имаш толкова стабилизирано... Значи за 12Uin реално може да изкара 5V на около 750ma максимум и при такъв ток грее ужасно. Варианта ти е да го ползваш с външен транзистор. Тъй като вътрешния е NPN спокойно, при по-ниска честота, можеш да драйвиш някакъв P мосфет с пулъп на гейта, само дето в такава конфигурация си ограничен от към входно до максимума Vgs на мосфета. От там нагоре - гейт драйвер. Всъщност такава конфигурация съм виждал в разни евтини суичове/АП-та и съм я пробвал и аз - работи и даже го докарах до към 4-5А изходно без много много греене. Между другото в даташийта му има подобна конфигурация, само че с PNP биполярен транзистор. Обаче тоя чип е ужасно шумен в сравнение с някои по-съвременни.
|
| Пон Сеп 26, 2011 11:01 am |
|
 |
|
Martin_bg1
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пет Юли 14, 2006 11:02 am Мнения: 50 Местоположение: Burgas
|
Въпросните ампер и половина дори и импулсни са за входната част, като ги умножиш по 12 волта може да сметнеш каква е входната мощност. Така че при 5 волта изход може да се дръпнат около 1,5 постоянен стабилизиран ток. Естествено че ще грее няма как. За да се намали температурата трябва да се измисли подходящо охлаждане с дебели писти и плейн под интегралата. Е как няма да има разлика при по високо входно, като по този начин намаля и тока през транзисторите. А и честотата ти не е ли малко висока (или нарочно е така-30-40 килохерца не стигат ли) -може и тя, в малка част,да е причина за греенето.
|
| Пон Сеп 26, 2011 11:53 am |
|
 |
|
npelov
|
Нещо криви ми излизат сметките. Според мен пада върху транзисторите (дарлингтон) не би трябвало да се мени кой знае колко от 12 до 40 волта на входа. Значи при 230 мА на изхода и 12 волта на входа би трябвало да грее точно толкова, колкото при 25 волта на входа. Всъщност дори по-малко, защото ШИМ импулса ще е по-кратък при 25 волта. Работата обаче е там че при 25 волта грее ужасно. Не съм мерил пада в/у транзисторите, но го дават 1 волт -> по 230 мА -> 230 mW. Няма как да се изгориш от DIP8 корпус който разсейва 0.2 вата. Това все пак е step-down. Ако КПД-то му е повече от линеен регулатор тока (усреднения) на входа трябва да е по-малко. Все повече си мисля че съм му изгърмял нещо като го обърнах. Аз имам намерение да изкарам 0.5А. Ако всичко е наред едва ли ще грее чак толова. Да де ... имах в предвид по-високото входно не би трябвало да води до повече греене. По-голяма честота - по-малка бобина. Не съм на прага - дават го до 100кХз. Също така цялата схема харчи до 3 мА, включително и генератора -> при 25 волта няма и десета от вата.
|
| Пон Сеп 26, 2011 12:06 pm |
|
 |
|
plameniv
|
Еми да виж тук: http://dics.voicecontrol.ro/tutorials/m ... culate.phpили http://ukpyr.narod.ru/calc_mc34063.htmhttp://www.nomad.ee/micros/mc34063a/index.shtml |  |  |  | npelov написа: Реших да се пробвам отново с импулсно захранване. Взех няколко КА34063A ( MC34063A). Ползвах схемата от MC34063A на страница 8, фиг. 8. Малко по-различни са ми стойностите: Ct = 220pF (измерена честота около 70-75 kHz) R1 = 1k R2 = 3k (2+1 1%) Нямах шотки диод и ползвах ултра бърз HER105L = 110 uH, >700mA Rsc = 3 паралелно вързани 1ом смд резистора 0603. Cin = 1000uF/35V (такъв намерих) Cout = 470uF/16V, low esr |  |  |  |  |
Не знам дали е верен калкулатора но според него при тези данни дето си дал: При Ct 390pf имаш индуктивност 19.5mkH Както и да го гледам според калкулатора не се връзва със 220пф индуктивноста ти да е 110mkH, при такава голяма индуктивност на тази честота ще пече е от ясно по ясно 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Пон Сеп 26, 2011 12:22 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Мартине, попрочети малко повечко за този стабилизатр и тогава изказвай подобни мнения.
За съжаление, може да изкара 1,5А на изхода само ако на входа е с 6 волта. Ама и тогава пак ще пече ужасно.
Всъщност с 5V/900ма и 12V Uin след 40-50 минути работа изгаря. Ако искаш пробвай и сам ще видиш.
|
| Пон Сеп 26, 2011 12:37 pm |
|
 |
|
npelov
|
Тези калкулатори, както и някои от формулите не струват. При по-голяма индуктивност импулсите на ШИМ-а ще са по-кратки -> транзистора ще е включен по-кратко време -> по-малко ще грее. В даташита дават 220uH индуктивност при 470pF кондензатор, а сметките и калкулаторите казват друго Този калкулатор дава Ct = 220pF за честота 58kHz. Доста далече от 73-74 кХз измерена честота.
Всъщност сега видях че в калкулатора стойността на бобината е минимална. Т.е. добре е да е повечко.
И цекинс прав си - в даташита дават Ipk = 2 Iout -> т.е. при Ipk = 1.5A, Iout не може да надвишава 750 mA. Обаче и мартин е прав че при повишаване на входното напрежение трябва да грее по-малко. Изпитал съм го опитно вече няколко пъти и логически е така. Пък и аз не се оплаквам от 700 или 900 мА, а от 230 и още по-зле при 450
Не вярвам този -1 волт от диода да е проблем. Транзисторите са в изключено положение и в/у тях пада разликата от входното напрежение - 25 волта до този -1 волт на диода в права посока -> все тая дали ще е 25 - 1 или 25 - 0.5... Довечера ще сложа друга интеграла.
|
| Пон Сеп 26, 2011 1:17 pm |
|
 |
|
Martin_bg1
|
Ами няма какво да чета, а теб те съветвам да помислиш малко. През мен са минали десетки такива устройства натъпкани в малка кутийка която се пъха в запалката на колата. На изхода се дърпат минимум ампер, ампер и половина от навигационна система. Може би китайците не са чели и затова се получава при тях. Както каза питащия колкото е по високо напрежението толкова по малък е тока през транзисторите (средния). Вярно е че греят яко интегралите при ампер и половина, но бачкат. В случая питащия говори за около 10 пъти по малък ток на изхода, така че най-добре да пробва с една нова интегралка (все пак става дума за лев, лев и 50) и после да си блъска главата.
|
| Пон Сеп 26, 2011 1:33 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Щото пък през мене са минали още толкова дето са работили няколко часа и на мястото на чипа има само черна дупка. И то точно щото китаеца е чел дейташита накриво. Въобще не се мъча и да ги оправям даже, щото е напълно безсмислено да сменям чип дето след още час пак ще изгори. Ей тука на магазина отсреща съм ги светнал точно какви авто адаптери за 5 волта да носят и който има грижи го пращам да си купува читаво. Ако беше толкова работоспособен нямаше да натикам на баща ми в колата LM2576 ами щеше да си кара още с оригиналното китайско дърво. Най-елементарния калкулатор ще ти сметне че за 1.5 А / 5V имаш Ipk=3A !!! двойно над допустимото. Живо чудо е че тия дето са минали през ръцете ти са все още здрави. http://dics.voicecontrol.ro/tutorials/m ... culate.phphttp://www.nomad.ee/micros/mc34063a/http://ukpyr.narod.ru/calc_mc34063.htmедит : освен всичко останало е толкова шумен, че направо да ти се отще. Основната причина да го сменя беше че вкарваше отвратителен шум в ефира - демек чуваше се по радиото 
|
| Пон Сеп 26, 2011 2:37 pm |
|
 |
|
Martin_bg1
|
LM2576 - да и с такива съм срещал и въпреки металния си корпус (при това с монтиран оребрен радиатор) и много по-голям от този на 34063 те греят по същия начин (което лично мен ме учуди). Не оправдавам китайците, че ползват интегралния стабилизатор на неговите граници но все пак работи при това на повече от ампер и половина, защото една 7 инчова навигация когато работи и същевременно зарежда вътрешната литиевойонна батерия дърпа повече от 1,5А. Проблема в случая е някъде другаде. Големината на бобината според мен не пречи освен ако е по-малка от минималната изчислена стойност или пиковият изходен ток е по-голям от номиналния на бобината и тя се насища. Но първо трябва да се смени интегралата щом първоначално е била свързана наобратно.
|
| Пон Сеп 26, 2011 3:41 pm |
|
 |
|
plameniv
|
Случайно да си се загледал за един малък чип с номер 9435 до интегралната схема ? http://www.fairchildsemi.com/ds/FD/FDS9435A.pdfКолко суичве съм отворил все са с такова, е не е задължително да е същия и в зарядните но ако ще дърпаш повече от 1.5W от 34063 не става без външна помощ  Не е супер сложно да се добави един P-MOS ако се държи на тоя чип  
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Пон Сеп 26, 2011 4:05 pm |
|
 |
|
741
|
С емитер на -1.3V ключът има много добри шансове да не се запушва докрай и някакъв ток да тече през него през цялото време. Два пъти по-високо входно напрежение -> два пъти повече топлина в "изключено" състояние. С хвърляне на боб толкова се вижда. С осцилоскоп може и повече.
|
| Пон Сеп 26, 2011 4:17 pm |
|
 |
|
Martin_bg1
|
Значи има и с външен транзистор (не в такъв корпус а в стандартен с 3 крака)има някои и с изходен L филтър но над 90 процента са без. Има входен кондензатор, резистор, интегралка, диод, бобина (тороид или обикновена), изходен кондензатор, резистор за светодиод, резисторен делител, кондензатор за честотота и това е всичко. Бачкат и захранват навигации с Windows CE. Имаш предвид 1,5А а не W предполагам, защото 1,5А на 5 волта е към 7-8 вата. Но все пак тук говорим за милиампери и е добре да се измери колко е точно температурата на въпросния "горещ чип".
|
| Пон Сеп 26, 2011 4:41 pm |
|
 |
|
npelov
|
Евала, едно обяснение дето има някаква логика. Щото всички разсъждават дали може или не може да изкара 1.5А на изхода. Иначе нали трябва да хвърлиш боб за да знаеш какво търсиш. Как да позная че не се запушва докрай - ако напрежението емитер колектор не достига входното минус 1.3? Всъщност така или иначе ще сложа шотки, но ще го погледна преди това на скопа. Иначе не мога да ги разбера тези китайци - всички схеми с тая интеграла ползват Ct >= 470 uF ... До 100 kHz честотата не е чак толкова висока че да създава грижи. Мечо пук го е казал - колкото повече, толкова повече. Мен ме достраша да избирам честота близка до 100kHz щото не знам колко ще е стабилен генератора. Нещо друго искам да питам. На схемата, постната от пламен какво върши R6?
|
| Пон Сеп 26, 2011 6:05 pm |
|
 |
|
npelov
|
Работи гадината с шотки... Не съм обърнал внимание че е на AC режим канала (не ми се запоява пак другия диод) и затова на нулата не може да се вярва, но ADS00005.png е напрежението емитер-колектор. ADS00007.png пък е същата графика със шотки диода. За греене - не грее изобщо (освен резистора дето ползвам за товар  ), дори при 450 мА, но при 22-23 волта пулсациите са двойно повече отколкото при 12-13 - ADS00009-10.png (при 230 мА). И сега за тока - на всеки е ясно че при buck регулатор входния ток е по-малък от изходния. При ~230 мА на изхода имам 120 mA на входа при около близо 12.4 волта - 1.488W вх, 1.1178 изх ... 0.75% кпд ... не е кой знае какво, но е по-добре от линеен регулатор. Трябва да опитам различни честоти и индуктивности. Може би ще понесе 150 pF за Ct
|
| Пон Сеп 26, 2011 8:17 pm |
|
|