| Автор |
Съобщение |
|
Ico_Belqta
Ранг: Новодошъл
|
 Опаковачна машина проблем
Здравейте,
имам малък проблем с една ръчна опаковачна машина. Трансформатора , управлението и релсата са изгорели. След пренавиване майстора каза , че при този магнотопровод и навивки трафа не е за 200 волта. Възможно е да е заводски дефект. Искам да оразмеря изцяло ново устройство. Затова ми е необходима ориентировъчна стойност "Ват на квадратен сантиметър нагревател" мощност или "ват на метър нагряваща релса". Машината е ръчна . Работи на принципа импулс - пауза. Няма настройки температура или предварително подгряване. Цялата верига е Кантал 5мм ширина и трансформатор комутиран с триак. Нагревателя е 0.6 ома .
Моля някой да даде мощност за импулсен режим на "метър релса" или "Ват на квадратен сантиметър плосък нагревател" за да измисля мощност , напрежение и нов траф . Благодаря предварително.
_________________ Мразя червени жички !!!
|
| Чет Сеп 01, 2011 12:29 pm |
|
 |
|
pipilica
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
 Re: Опаковачна машина проблем
Все си мисля че трябва да знаеш до каква температура трябва да се загрява тоя нагревател щото тия 0,6 ома при различни напрежения се загряват до различна температура и време за нагряване. Може да се наложи да регулираш импуса. Отговор само то врачка или ако някой може да хвърля на боб. Между другото как го измери 0,6 ома нали беше изгорял
|
| Пет Сеп 02, 2011 2:37 am |
|
 |
|
Ico_Belqta
|
Изгоряло е всико останало. Нагревателя дава 0.6 ома. Няма терморегулация. Регулира се дължината на импулса . Необходими са ми типични стойности за повърхностно натоварване на нагревателя. Сега получих отговор ,че е препоръчително от 2 до 20 вата на квадратен сантиметър . Както я глася с новия траф на 12 волта работата отива на около 16 вата на квадратен сантиметър. Благодаря на всички .
|
| Пет Сеп 02, 2011 1:01 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Мислил ли си да го направиш с PTC-та директно на 220? Има доста такива . Само трябва да видим температурната инертност...
_________________ Хайде де!
|
| Пет Сеп 02, 2011 6:25 pm |
|
 |
|
Ico_Belqta
|
Има изисквания за този клас устройства напрежението да е до 36 волта. Не става заради инертността. Машината няма терморегулация. Регулацията е пакетна за определен период. Въпроса ми беше в какви граници да е мощността за да не се запали всичко. Мисля да ползвам 12 Волта за около 0.61 ома при 4 на 300 милиметра площ. Те хората добре са ми отговорили каква да бъде повърхностната натовареност , но като видях книгата ,която са гледали там няма такъв тип машини. Нагревателите които са разгледани там са за сешоари и котлони. Въпроса продължава да е без отговор. Някой ако има реален опит да сподели моля. Дадоха ми инструкции за ток 10-16 ампера като порядък , но моя по сметки ще отиде на 19 ампера.
|
| Пет Сеп 02, 2011 10:32 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
...реален опит  . Ключе което дава сигнал при притиснати "челюсти" , стартира 555 (диференцираща група след ключето ,за да се получи само импулс) в режим чакаш мултивибратор . Отпушва симистор(корав , 40А) BTA41 примерно , вързан във вторичната намотка на трафа. С потенциометър си нагласяш времето, добре е да имаш лампа(LED) успоредно с нагревателя , та да виждаш кво отива към последния.Трафа с изводи на вторичната от 12v до 24v(стигал съм и до 40v) през няколко V. Първоначално иска по дълго подаване на U , догато се постоплят карантиите около кантала. Успех 
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Съб Сеп 03, 2011 8:59 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
От къв зор да е на вторичната? На първичната ще комутираш много по-малък ток.
Поддържам куп такива машини ама честно казано не съм мерил никога какво напрежение дават трафовете. Ама пък навивай си смело трафа - там от където ще си поръчваш нагревателите трябва да имат различно съпротивление кантали.
За кой тип точно машина говориш? Само дето залепва или със термокамера?
|
| Нед Сеп 04, 2011 1:03 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
Цъкал съм траф от към първичната , колкото по близо до "0" на мрежата е момента на вкл. положението е 
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Нед Сеп 04, 2011 1:40 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Мии трафа си е индуктивност макар и шунтирана във вторичната (зависи с какво...). Шунтираш и първичната с резистор достатъчен за отпушване а ако грее много: с RC група. Аз навремето като се сблъсках с подобна машина си спомням, че доброто управление не беше никак просто: имаше десетки проблеми с поддържането на температурата и изгарянето (при високи скорости на продукцията), вграждането на паралелен термочувствителен проводник не беше възможно и се спряхме на мощен управляем генератор на ток. Повече спомени нямам щото други го направиха на практика. А Ицо да търси подобна машина и да мери...
Последна промяна bongo_x2 на Пет Сеп 09, 2011 12:55 pm, променена общо 1 път
|
| Нед Сеп 04, 2011 2:43 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Е не е болка за умиране - има си решение. Ама пък защо въобще трябва да е солид стейт включването - едно обикновенно релензе - то на ръчна машина ще цъкне най-много 10-20 пъти в минутата. Пък тока дето ще комутира ако е на първичната ще е много пъти по-малък.
едит : Бонго, то температурата е важна повече при автоматичните машини дето работят с разни по специални фолиа. Тука става въпрос за едно плоско канталче дето като натиснеш челюстта се включва за някво време регулирано от потенциометър и така се регулира залепването.
|
| Нед Сеп 04, 2011 5:37 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Нали оправям машини: ако едно реле се превключва няколко години на минута-две пиши го бегало. Нищо, че е преоразмерено. А индуктивният товар е смърт: един контактор или магнитен вентил скапват 16 амперово реле по-бързо от 1-2 кВт реотан, скапването става идентично при над 3 кВт мощности.
Последна промяна bongo_x2 на Пет Сеп 09, 2011 12:54 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Сеп 09, 2011 12:06 am |
|
 |
|
didofen
Ранг: Популярен
Регистриран на: Вто Юни 27, 2006 11:13 am Мнения: 381 Местоположение: Варна
|
искрогасяща група и обратен диод
|
| Пет Сеп 09, 2011 9:28 am |
|
 |
|
Cekins
|
Най-вече обратния диод на АС ще помогне много Снубера пък ако не знаеш, че го има, може да му удариш един танц като ръчкаш из машината.
|
| Пет Сеп 09, 2011 10:06 am |
|
 |
|
bongo_x2
|
Искрогасящи паралелно на контактите на релето са проблем при подобни товари - проводимост. Паралелно на товара става ама мноого рядко съм виждал щото освен яка фаза по платката се иска и съответна нула, освен това май ги е страх от увеличения ток при включване - инДжинери  Странно, но досега не ми се е случвало да танцувам и заради тази група. Cekins, благодаря за предупреждението все пак  Иначе: мегаом паралелно е цяр... На най-добрите варистор слагат, де, а на някои (мн. рядко) и серийно специално PTC предпазващо от късо и става голямо шоу като забравя за съществуването им: носят ми платката, преглеждам я набързо и тя си работи, връщат я в машината и изход йок и така няколко пъти докато се усетя, че варисторите са двойно повече и единият е включен последователно на контактите и тогава им казвам да сменят товара че окъсява...
|
| Пет Сеп 09, 2011 12:32 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Ами аз не съм танцувал, ама такава дърта си отнесох от баща ми един път, че не е истина. Тогава ме накара да ги осека всичките от платката. То и нямаше проблеми със зашумяване, ама ги бях наслагал за всеки случай. А има и друг проблем - ако товара е много малък, може да сработи през снубера.
|
| Пет Сеп 09, 2011 4:39 pm |
|
|