|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 6:57 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 4 мнения ] |
|
USB Trickle зарядно за NIMH
| Автор |
Съобщение |
|
zaprqn
Ранг: Новодошъл
|
 USB Trickle зарядно за NIMH
Здравейте, налага ми се да използвам пакет от 3 NiMH батерии около 60-80 mAh, та ми се ще да си направя нещо като Trickle зарядно за тях от USB порта, но тъй като не съм се занимавал с това, а в нета пише различни неща реших да поразпитам. Та първо зареждането на батериите както са си последователно добра идея ли е или е добре да се зарежда всяка поотделно? Второ: даташита гласи че определен ток (по спомен май беше около 0.08C) може да се прилага в дълги периоди от време без това да вреди на батериите - имам идея да го направя по простия китайски метод стабилизирано напрежение + ограничителен резистор. Това стига ли за такъв вид зареждане на такива батерии или ми трябва нещо по-изискано. Приемам и предложения за готова проста схема. Уточнявам, че си правя една сгода са мое ползване - не за потребители.
|
| Вто Авг 30, 2011 12:57 pm |
|
 |
|
БатеВаньо
|
 Re: USB Trickle зарядно за NIMH
Виж този документ - по-специално частта за trickle charging. По-скоро препоръчват импулсен метод на заряд - 1.2 секунди с 0.1C на всеки 60 секунди. Причината, както я описват е, че при ниските токове ефективността на заряд е много ниска и не се знае дали въобще се зарежда.
|
| Вто Авг 30, 2011 1:55 pm |
|
 |
|
zaprqn
|
Явно ще трябва да се повторя: Търся възможно най-елементарното решение. И другото което да повторя в даташита на батериите пише, че си се зареждат с такъв ток. Благодаря все пак, но това което предлагаш наистина не ми върши работа
|
| Вто Авг 30, 2011 9:51 pm |
|
 |
|
БатеВаньо
|
Ако искаш какво да е, може да го направиш как да е. А ако търсиш кратък отговор на въпроса си, може би ще го намериш тук: http://en.wikipedia.org/wiki/Nickel-met ... e_charging
|
| Вто Авг 30, 2011 10:17 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 4 мнения ] |
|