|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 8:34 pm
| Автор |
Съобщение |
|
npelov
Ранг: Почетен член
|
 детектор на нулата
Трябва ми детектор на нулата за управление на триак. Опитах AN521, но не се получи. Може би заради 5В захранването - импулсно. Напрежението скача до 1 волт на входа на микроконтролера. В момента ползвам ценер, но трябва тока да е по-голям за да не се получи прекалено голямо закъснение.
Дайте някакви идеи, а аз след малко ще постна схема и повече детайли за текущата ситуация.
|
| Съб Юни 25, 2011 10:46 pm |
|
 |
|
npelov
|
Ето схемата, която използвам в момента (последната - triac-control.png). Колкото R1 (в случая R1 + R2) e по-голям толкова повече е закъснението. Колкото е по-малък ... ами сещате се че грее. Двата резистора по 4.7к са 5W и се нагряват стабилно и ме притеснява да не разтопят пластмасовата кутия. Дори триака грее по-малко. При R1 и R2 47к паралелно (=23.5к) се получава закъснение по задния фронт - мрежовото напрежение пада до -10V преди да се подаде импулс на триака.
Както казах схемата на микрочип AN541 не сработи (втората triac-AN541.png). Сетих се - диодите объркват работата - напрежението не пада под 4 волта заради капацитета на входа. Обаче и без диоди не работи. За да получа почти правоъгълен сигнал трябваше да сложа 200к съпротивление и пак не работеше.
И въпреки че максималния ток през 1MOm резистор е по-малък от 1 мА и не е опасен, не ми харесва да офазявам ниското напрежение. ...
В третата схема съм сложил отделен резистор на оптрона за следене на нулата. При 47к закъснява по преден фронт със 190 us - мрежовото напрежение стига +20 волта. При 10к напрежението стига до +10 волта но резистора доста грее.
Трябва да има и по-деликатен начин да се отчете 0-та.
П.П. Като се замислих малко закъснението е почти едно и също. Дали ще може с R/C/L да се дефазира леко синусуидата така, че светодиода на оптрона да не закъснява.
|
| Нед Юни 26, 2011 2:27 am |
|
 |
|
plameniv
Ранг: Форумен бог
|
 Re: детектор на нулата
MOC3031,MOC3032,MOC3033,MOC3041,MOC3042,MOC3043
http://www.fairchildsemi.com/ds/MO/MOC3031-M.pdf
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Нед Юни 26, 2011 3:58 am |
|
 |
|
Бай Ставри
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Май 27, 2011 8:25 am Мнения: 134 Местоположение: Силистра
|
|
| Нед Юни 26, 2011 9:36 am |
|
 |
|
npelov
|
@plameniv - имам си такива няколко, но не ми трябва само да включа и изключа реотана, а и да мога да го включа на понижена мощност. Това го правя като пусна няколко периода от синусоидата и спра няколко. Това няма как да стане с оптроните със детектор на нулата, защото контролера няма как да знае кога да спре и кога да пусне.
@Бай Ставри: с трансформатор не би било трудно, но нямам къде да поместя трансформатор в цялото нещо. Все пак ще огледам за малки трансформатори дето могат да се съберат на мястото на импулсното захранване. Тя схемата харчи няколко милиапера.
|
| Нед Юни 26, 2011 10:21 am |
|
 |
|
juzisound
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
Преди време се бях занимавал с нещо такова - за спорта разбира се, и ето какви са ми впечатленията:
1. За качествено фазово управление, трябва да се направи ИСТИНСКО следене на ПРЕМИНАВАНЕТО ПРЕЗ НУЛАТА, което според мене не става с тия схеми с транзистори разни, защото винаги резултата е леко отместен напред или назад спрямо реалното преминаване през нулата. Дали напред или назад - зависи от реализацията - но винаги има някакво отместване. Другото по-лошо нещо е, че в много от случаите, отчитането на преминаването през нулата зависи и от натоварването - демек отместването не е постоянно а шава според консумацията. Няма значение дали следите след траф или дори директно от самата мрежа. Проблема е в реализацията.
2. Разковничето е в изясняване на следното:
Какво се случва в момента на преминаване през нулата?
Еми обръщат се потенциалите на изводите - или в случая с 220 монофазно - фазата си обръща поляритета спрямо нулата.
3. Как трябва да се направи - естествено не съм го измислил аз, а някакъв руснак.
В случая се следеше нулата след траф, ама предполагам принципа е еднакъв и за директно следене от мрежата - само дето ще е малко по-сложно.
Та руснака ползва процесор с компаратор. Двата входа на компаратора ги връзва с много големи рзистори на изводите на трафа. Резисторите големи, щото разчиташе на вътрешните диоди за ограничаване на напрежението на изводите. Икономия на елементи...
Компаратора генерира прекъсване щом се разменят потенциалите на входовете му, независимо от посоката. Гледал съм го на скоп. Много гот работи и не зависи от натоварването - стига натоварването да е симетрично за двата полупериода, ама то в повечето случаи е точно такова.
Сега остава само да се измисли как да се дава директно от 220 на входовете на компаратор, без да се опука процесора.
|
| Нед Юни 26, 2011 11:31 am |
|
 |
|
plameniv
|
Толкова ли не може да си синхронизираш контролера, всякак става?
Най лесно става ако имаш трансформатор, взимаш сигнал от преди схемата грец с един резистор и подаваш на извода на контролера през делител и ценер или през транзистор ако те е страх да не опукаш нещо !
А интересно за какво ти е да го синхронизираш, слагаш само на симистора Zero-Cross?
Контролера единствено ще има грижата да изключи симистора когато достигнеш желаната температура и ако спадне под определена да го включи.
Обикновенно работа с температура и следене имат твърде голяма латенция във времето и няма смисъл да се занимаваш да правиш такива неща, няма да стане по прецизно от горния начин а само ще си загубиш времето и ще наслагаш наслагаш купчина безсмислени части в някаква сложна схема за да установиш това което ти казвам!
Дори нещата могат да се опростят до безконтролерно температурно стабилизиране само с един двоен операционен на първия слагаш 2 стъклени диода последователно за термодвойка усилваш и подаваш на 2-рия който е само тригер и може да включва реле или оптрон!
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
Последна промяна plameniv на Нед Юни 26, 2011 12:41 pm, променена общо 1 път
|
| Нед Юни 26, 2011 11:38 am |
|
 |
|
Бай Ставри
|
Траф не ти е нужен...дал съм ти работещи примери....вместо траф , слагаш един диод и съпротивление около150К и също работи гарантирано вместо транзистора ползваш оптрон с транзистр , да разделиш галванично процесора.....кое му е сложното ?
Успех!!
Последна промяна Бай Ставри на Нед Юни 26, 2011 1:09 pm, променена общо 1 път
|
| Нед Юни 26, 2011 12:23 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Ако имаш АЦП може да стане доста прецизно, с PLL.
Не съм гледал предложените варианти, но с пин и голям резистор не виждам какъв проблем може да имаш? Естествено, сериозно защита от фалшивини си трябва пак (т.е. PLL отново). Закъснението би трябвало да е измеримо и компенсируемо?
А, видях че 10Ф200 няма такива екстри. Но пък към него има ей това:
http://ww1.microchip.com/downloads/en/AppNotes/00958A.pdf
|
| Нед Юни 26, 2011 1:01 pm |
|
 |
|
michev
|
Срещал съм и друг от изброените варианти за детекция на zero cross - с оптрон, чиито вход е за променливо напрежение (два диода). Например HA11AA1. Изхода му се връзва към контролера.
|
| Нед Юни 26, 2011 1:36 pm |
|
 |
|
npelov
|
Проработи. Сложих грец (мерси Бай Ставри за идеята) на 220 в директно (1N4007) и през него с 200к/0.25 резистор минах оптрона. За разлика от предишното изпълнение - с един диод, която правеше импулс при положителния полупериод, греца прави кратък импулс само докато минава през нулата. Разбира се импулса е малко преди и малко след нулата, но практически няма значение, защото ако подам импулса, който включва триака преди преминаването през нулата той трае до около 1.5ms и активира триака навреме. Ако не подам импулса - триака не се включва. Гледах го на скопа - освен пада на триака от около 1 волт се получава още едно пикче от около 1 волт. С предишната схема имаше пик от около 10-20 волта заради закъснението.
Пак да кажа - не правя фазово регулриане. Пропускам цели периоди и пускам цели. Примерно ако искам да включа консуматора (нагревателя) на 50% пускам един период и един спирам. Така няма смущения. Ако беше крушка щеше да мига като коледна елха, но на нагревателя не му пречи.
|
| Нед Юни 26, 2011 4:26 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Въобще не ти трябва синхрон с нулата ако питаш мене.
Аз правих преди време един реулатор и какво направих - накарах единия таймер да цъка горе долу с 50Hz (подбор на кварц и делители  ) от там на сетне имаш да пускаш от 0 до 250 периода примерно - това ти идва 5 секунди - за тия 5 секунди не знам къв ше е тоя процес, че да не си усредни температурата. Както и да е... Относно синхрона - ами дори и да не е синхронизирано ако имаш някакво изместване на старта то триака пак ще отпуши коги мине през нулата. Помисли малко и ще видиш - възможната грешка при тази постановка е под 0.5%. По е интересен въпроса да разпределиш on/off периодите в целия период, ама и това е постижимо.
Показвaм и нагледно за какво говоря.
edit: ама това е с използване на zerocross MOC
|
| Нед Юни 26, 2011 5:18 pm |
|
 |
|
npelov
|
Cekins имаш право. Май така грешката няма да е много голяма и ще работи добре. Имаше една схема дето връзваш МОС3031М с можен триак. МОС-а е оптрон с триак и zerocross - точно както ти казваш... Само че вече го направих  . следващото ще го пробвам така.
Само да питам - гледам в даташита на МОС-а има един резистор и кондензатор паралелно на А1 и А2. За какво се ползват те? За гасене на триака ли е? Питам защото го нямам на моята схема.
това го направих 
|
| Нед Юни 26, 2011 8:17 pm |
|
 |
|
Бай Ставри
|
За да ти работи коректно , оптрона с който управляваш триака не трябва да е с управление през нулата!!!!!!!!!!
....Грешно съм писал ДИОД....трябват и и двата полупериода, затова сложи грец и по мощно съпротивление....0.25 ше ти грее
Последна промяна Бай Ставри на Нед Юни 26, 2011 8:40 pm, променена общо 1 път
|
| Нед Юни 26, 2011 8:26 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Аве не го фърляй по върбите - той не иска да прави фазово управление, а да пуска и спира цели периоди - затова баш зерокрос оптрон му трябва.
Относно RC-то - то е снубер и е полезен ако управялваш индуктивни товари (релета, мотори и т.н.)- за реотан е излишен, че даже и пречи(в твоя случай), щото пуска малко точец през себе си.
|
| Нед Юни 26, 2011 8:35 pm |
|
|