|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 10:18 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 4 мнения ] |
|
Слънчеви Si елементи за зареждане: доколко държат на слънце?
| Автор |
Съобщение |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Слънчеви Si елементи за зареждане: доколко държат на слънце?
Тук е трудно и скъпо да си намеря неголям слънчев Si фотоелемент затова си накупих евтинджос фенерчета които го съдържат. Джамба ми дойдоха малкият Li акумулатор и приблизително добрите бели LED.
Искам ги за "играчки" и неотговорни приложения ама тукашното слънце не лъже: като нищо ще ги загрее до 100 градуса или повече, а ако е в колата се донаждат поне 30-40 отгоре.
Въпросът ми е: мога ли да ги ползвам на максимално огряване или трябва да внимавам? Невежа съм, а днес като ги пипнах ме опариха.
И не ме пращайте по гугъла!
|
| Чет Май 12, 2011 10:21 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
 Re: Слънчеви Si елементи за зареждане: доколко държат на слъ
Я опиши какво искаш да зареждаш, с какъв ток или мощност и за какво време и тогава ще коментираме какво може да се направи. Иначе соларните панели можеш да ги пържиш колкото искаш, но колкото е по-висока температурата им, толкова е по-ниска ефективността.
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Чет Май 12, 2011 10:44 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Дълбоко ме съмнява нещо в колата ти да се нагрее до 130-140 градуса Целзии. Иначе нормално работната температура на ефтинджос Mono-crystalline Silicon Solar cells е от -40С до +85С. Та прави си сам сметката нали могат да се загреят до такива температури, дето ти смяташ. А най-лесно е да сложиш един термометър и ще разбереш.
|
| Чет Май 12, 2011 10:47 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ся, тез елементчета ще ги ръгам на разнообразни "играчки" с несериозно приложение.
Днес като се поопарих се зачудих дали не си харча напразно парите вместо да си накупя повече батерии и затова питам.
А тук слънцето наистина не лъже - и през зимата осезателно пари. А лятото термометърът лепнат на таблото на колата (в сянка) превърта до дупка а е оразмерен до 60 градуса.
Ако просто им пада ефективността не ме интересува, въпросът е да не изгорят.
|
| Чет Май 12, 2011 11:26 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 4 мнения ] |
|