|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 8:34 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 12 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
head_up
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
 rs-485 драйвер, неволи
Положението е следното: имам две (или по принцип повече) устройства. Едното говори (контолер), другите отговарят в някакъв ред по rs-485. Имам си снифер с който "слушам" линията, така че съм на ясно какво става там. Всички устройства са фабрични. Конфликти по линията може да се случват, в определени моменти, това е нормално - снифъра ми ги показва. Сега моето устройство - пускам го и когато дойде ред да отговаря на контролера - той не ме чува! Но това не е най-лошото - и снифера не ме чува! Конфликти по линията няма. Правя експеримент - пускам да предавам когато и контролера предава - нарочни конфликти - ядец, снифъра продължава да не отчита нищо - все едно не мога да клатя линията. Нов опит - само аз и снифера, предавам до откат - сега снифера ме чува (преди rs485 драйвера също има коректни данни, и скопа ги показва). И двете страни на линията са терминирани коректно. Използвам 75176B да клатя линията, но почвам да се чудя - дали случайно не му стига силата (да кажем контролера да не я "пуска" както е редно) ? Не мога да отворя фабричните устройства да видя какво ползват, а честно казано и не знам други rs485 драйвери.
Помагайте - кой какво ползва за rs485? Или идеи защо мен не ме чуват като приказвам (и не, не говоря за жената  ), макар да местих пакета във времето, дори извън моя слот?
|
| Сря Мар 16, 2011 5:35 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Тоя снифер какво показва - логическо състояние, байтове или пакети?
|
| Сря Мар 16, 2011 5:59 pm |
|
 |
|
head_up
|
байтове. Т.е. след това ако ги навърже на смислен пакет и ми казват какво точно е пакета, но ако не го познае го мята като група от байтове, като явно снифъра си има тайм-аут на насъбрани глупости след който ми изсипва като стринг от байтове каквото е насъбрал. Така се виждат като малки нелогични пакети, белязани в червено
Поправка към предния пост - когато аз и контролера сме на линия и нарочно предавам когато той се опитва да си пита другите устройства нещо - след малко му удрят защитите (буквално прищраква вътре) и до там му беше комуникацията, след вадене от контакта пак благоволи да заработи. Та явно все пак успявам да заклатя линията. Друг е въпроса, че няма да опитвам пак докато и той предава
Но гадината продължава да не ме чува, а и снифъра не ще да ме отбележи за съществуващ, ако аз и контролера сме на линия, пък все пак конфликт не отчита.
|
| Сря Мар 16, 2011 6:05 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Тъпо, ама да не си разменил A и B на 485, че аз се гърчих доста с такава тъпня.
|
| Сря Мар 16, 2011 6:33 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
А устройството ти чува ли останалите устройства?
_________________ Хайде де!
|
| Сря Мар 16, 2011 6:45 pm |
|
 |
|
head_up
|
Wise, определено не съм, и аз съм го дъвкал тоя преди време, сега не допускам такава тъпотия.
dan, устройството ми чува контролера, дори намира данните му за коректни и се опитва да му отговори. До преди малко висях със скопа да се опитам да хвана запитването и моя отговор и така като гледам непосредствено след моя отговор контролера почва пак да си предава неговите. Почвам да си мисля, че аз съм в тайм-аут - може би извън моя слот или... абе знам ли. Но ако беше така щяхме да се засичаме с контролера и снифъра, както си му е редът, щеше да ми казва, че има проблем там. Ама снифъра не казва нищо. И утре е ден...
|
| Сря Мар 16, 2011 7:13 pm |
|
 |
|
relsys
|
Пробвай MAX485
|
| Сря Мар 16, 2011 7:50 pm |
|
 |
|
БатеВаньо
Ранг: Новодошъл
|
Сигурен ли си, че му разрешаваш предаването на драйвера?
Провери с осцилоскопа дали има корелация между данните преди и след драйвера.
Иначе, те тези драйвери макар да имат много разновидности, са съвместими един с друг. Ако си спомням правилно, дори този SN75176 няма ограничение на стръмността на фронтовете, така че едва ли скоростта на предаване може да е проблем.
Ако се съмняваш в другите устройства (едва ли е това), можеш да пробваш само твоето устройство и снифера.
|
| Сря Мар 16, 2011 8:04 pm |
|
 |
|
head_up
|
колеги, мисля че току-що ме огря от къде налазва проблема и той не е в rs-485, по-скоро "осъзнавам" събитието на което трябва да отговоря с известно закъснение - извън слота ми, а контролера започва да предава точно в същия момент, колизията странно защо но не се отчита от снифъра - и той е един боклук, мамицата му ... подозирам го в измяна на моменти.
утре ще оправя софта (който както винаги е виновен) и ще кажа дали проблема е решен  но май на там отива мисълта ми ... и към хладилника...
|
| Сря Мар 16, 2011 8:39 pm |
|
 |
|
zax
Ранг: Популярен
|
предполагам линията ти е къса и не би трябвало да е проблем ама да подсетя и аз,
досега никъде не видях да си казал за терминиращите резистори в двата края на линията.
_________________ бързина, това е да бръкнеш 100 пъти в контакта за 1секунда и да не те хване тока .....
|
| Сря Мар 16, 2011 11:33 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
Има го още в първия пост
 |  |  |  | head_up написа: Положението е следното: имам две (или по принцип повече) устройства. Едното говори (контолер), другите отговарят в някакъв ред по rs-485. Имам си снифер с който "слушам" линията, така че съм на ясно какво става там. Всички устройства са фабрични. Конфликти по линията може да се случват, в определени моменти, това е нормално - снифъра ми ги показва. Сега моето устройство - пускам го и когато дойде ред да отговаря на контролера - той не ме чува! Но това не е най-лошото - и снифера не ме чува! Конфликти по линията няма. Правя експеримент - пускам да предавам когато и контролера предава - нарочни конфликти - ядец, снифъра продължава да не отчита нищо - все едно не мога да клатя линията. Нов опит - само аз и снифера, предавам до откат - сега снифера ме чува (преди rs485 драйвера също има коректни данни, и скопа ги показва). И двете страни на линията са терминирани коректно. Използвам 75176B да клатя линията, но почвам да се чудя - дали случайно не му стига силата (да кажем контролера да не я "пуска" както е редно) ? Не мога да отворя фабричните устройства да видя какво ползват, а честно казано и не знам други rs485 драйвери. Помагайте - кой какво ползва за rs485? Или идеи защо мен не ме чуват като приказвам (и не, не говоря за жената  ), макар да местих пакета във времето, дори извън моя слот? |  |  |  |  |
|
| Чет Мар 17, 2011 12:02 am |
|
 |
|
head_up
|
Да, колеги, не драйвера, а задклавиатурното устройство е виновно - реално съм изпускал моя си слот и действително съм започвал предаването когато контролера поема линията. Защо снифъра не ми е казвал за това - знам ли го боклука, като за 1200 лв очаквах поне някаква работа да върши, ама не би ... Нищо, проблема е решен, благодаря на всички отзовали се със свежи идеи, но аз си бях виновен за главоболията 
|
| Чет Мар 17, 2011 1:55 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 12 мнения ] |
|