|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:40 am
Гайгер-Мюлеров брояч , дайте идея за дисплей
| Автор |
Съобщение |
|
forest_gump
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Сря Окт 13, 2004 11:24 pm Мнения: 500 Местоположение: Стара Загора
|
 Гайгер-Мюлеров брояч , дайте идея за дисплей
Здравейте, правя си Г-М брояч като за датчик използвам руска йонна камера СБМ-20. В общи линии всички тънкости се свеждат до това да се направи стабилизирано захранване 400VDC / 5-10uA за камерата , аз забърках една чорба от всички схеми които изкопах в нета за блокинг генератори и успях да постигна много добър резултат само с една батерия 1.5V размер AA като консумацията от нея е около 3-5mA. Като начертая схемата грамотно ще я постна. Идеята е размерите на цялото у-во все пак да са малки и да работи много дълго време без да се подменят батериите. В момента се опитвам да му измисля и начин да може да се извежда информацията за преминалите частици през камерата, или моментният радиационен фон, както и натрупаната доза за по дълъг период от време. Дисплея предполага и процесор разбира се , осигурено е захранване за него пак от трафчето около 5-6 волта за неголяма консумация пиково може <=10мА, постоянно <=1мА което разбира се рефлектира върху консумацията от батерийката. Дисплея е нужно да показва инфо. само когато има нужда и то за много кратко време, през другото време се чуват пуканията от камерата и пресвятка светодиод което си е предостатъчно да те ориентира за какво иде реч, но все пак да може и точно да се отчете е нужен и дисплей. Та колебанията ми за дисплей са следните:
1. 4 светодиода които в бинарен код да измигат 4 десетични разряда по отделно. - Знам ужасно е но ще свърши работа, поне аз ще си го разбирам!
2. светодиодна стълбица от 5-6 светодиода която грубо да показва с положението на засветеният диод. - Много просто но много неточно по-добре да го няма!
3. 7-сегментен дисплей с много малка комсумация който да покаже последователно 4-те десетични разряда. - Горе долу се доближава до истината, но мцу-то ще трябва да има поне 8 В/И крака!
4. 4х7-сегментни дисплея за цялата информация . - Много ток ще иде, и много крачета ще трябват за мцу-то!
5. LCD със възможност за sleep или ще се храни от краче на мцу-то. - Хубаво но ще трябва поне 16 серия от пиковете . аз си мислех за нещо по малко и да е със ром.
6. Дайте някакви идеи и вие.... кой за каквото се сети ?!
Последна промяна forest_gump на Нед Яну 02, 2011 8:01 pm, променена общо 1 път
|
| Нед Яну 02, 2011 7:39 pm |
|
 |
|
ike
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Според мен е добре да се напрви максимално аналогово, защото при по-голяма радияция, може и да не работи електрониката.
Така се е случило в Чернобил. Имало е експлозия и повишено ниво на радияцията, но понеже са се били повредили броячите за висока доза, не са знаели, колко точно е радияцията.
И един страничен въпрос. От къде човек може да си намери работещ Г-М брояч да си го сложи в хола?
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Нед Яну 02, 2011 7:50 pm |
|
 |
|
forest_gump
Регистриран на: Сря Окт 13, 2004 11:24 pm Мнения: 500 Местоположение: Стара Загора
|
Продават се свободно в нета, зависи колко пари можеш да отделиш! При мен тръпката е да си го направя сам!
|
| Нед Яну 02, 2011 7:53 pm |
|
 |
|
HappyMan
Ранг: Новодошъл
|
дозиметр ГАММА_1:
http://cxem.net/dozimetr/3-7.php
http://forum.cxem.net/index.php?showtopic=47551&st=0
дозиметр "Гамма_3":
http://radiokot.ru/circuit/digital/measure/31/
А също и в 11,12 брой за 2010г на списание Радио.
По повод размера- няма как да стане малък заради брояча. Намаляват му леко размера като махат бакелита в двата края , но е потенциално опасна за него операция , понеже вътре е джам. Поради което сложи една литиево-йонна батерия и нормален дисплей и си свиркай. Тъкмо за инвертора ще мотаеш по-малко навивки околкото с 1.5V батерия.
Между другото с какво си мери 400V ?
p.s. Сега погледнах - абе тия СБМ20 станали златни, едно време бяха за без пари.
|
| Вто Яну 04, 2011 8:39 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Ами моя ГМ е такъв
http://www.linuxslate.org/Review_Terra-P.html
Храни се с две батерии 1.5В и издържа година-две по мои наблюдения. Задейства се над предварително зададена граница или при натискане на бутон, иначе дисплея и пуканката спят.
Преди време ми се наложи да правя сравнение между ГМ броячи, и всички са с обикновенни LCD дисплеи. Управлението е с PIC или Атмел или Тексас и т.н. С обикновенна батерия или първична литиева издържат няколко години.
Виж и това, ако не ти е минавало пред погледа. Може да е полезно за схемата
http://www.sparkfun.com/products/9848
|
| Сря Яну 05, 2011 12:54 am |
|
 |
|
forest_gump
|
В последствие реших да упростя у-вото максимално, което значи да няма и дисплей, някакси като се замислих няма какво толкова да показва този дисплей, пък и за какво ти е екрана като чуеш пуканката да пука просто бегай от там и това е .... прилагам файнал релийза на схемата мисля че няма какво толкова да се обяснява по нея, всички елементи не са специално подбирани, просто ми бяха налични , сърцевината на трафчето е феритна, не съм много сигурен само за броя на намотките на намотка 3-4, навивал съм го преди доста време пак за гайгеров брояч който не се осъществи поради липса на йонна камера.
|
| Пет Яну 07, 2011 10:55 pm |
|
 |
|
bobyper
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Вто Яну 31, 2006 11:11 pm Мнения: 295 Местоположение: София
|
Неможах да се стърпя при вида на схемата, Много е готин софтуера с който е чертана.  Много яко изглежда в 2011 година.
Ей с тия компютри забравихме как се пише на ръка вече.
|
| Пет Яну 07, 2011 11:16 pm |
|
 |
|
forest_gump
|
Ако щеш вярвай доста се замислих дали така да я постна, но като знам кога ще ми остане време да я направя на компютър .... направо пиши че съм я забравил тая схема и няма да види свят никога, някой ден ако ме загризе съвестта ще я пречартая!
|
| Съб Яну 08, 2011 4:24 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Ако не си се отказал още от дисплея, най-малка консумация ще ти даде LCD-COG дисплеите. Контролери които да ги управляват има за по 4-5 пари, я някой PIC XLP, я MSP430, можеш от краче да си ги храниш, я има, я няма 100 микро ампера консумация един такъв дисплей. Ако те мързи платка да правиш, то тогава можеш примерно да използваш F1 Evaluation Platform ( http://www.microchip.com/stellent/idcpl ... alPlatform ) , малко е скъпичка ( $40 ) за хардуера който предлага, но в краен случай става, дисплея е VIM-332-DP, струва 4-5 пари.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Нед Яну 09, 2011 7:40 pm |
|
 |
|
forest_gump
|
Проекта е завършен, събрах всички карантии от масата както се събират трохи и точно напълних една готова PVC кутия 110х55х35, останалия въздух от нея го изкарах с малко упаковъчен полиуретанов пласт, някой ден ако остане време ще се добавя евентуално я дисплей я друго но като се познавам това е много малко вероятно, важното е че за това за което ми трябваше свърши чудесна работа и си изби човекочасовете и мръзненето в мазето многократно, вече е в раздел полезни самоделки, сложих му две батерии дюрасел размер АА и мисля да ги сменя накъде около 2020 година (дано да не са менте и се разтекат мамка им) 
|
| Пон Яну 10, 2011 4:53 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ти си голям оптимист
След 10 години, дори и химията на батерията да е все още ок, то гилзата и ще изгние.
Освен това не се знае ще преживеят ли катаклизма в края на 2012-та година 
|
| Пон Яну 10, 2011 7:19 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
forest_gump стигна ли облака до Стара Загора?
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Мар 24, 2011 11:36 am |
|
 |
|
forest_gump
|
Йок ... , гайгера не трака повече от обикновенно, мога да го дам назаем на някой който ще ходи на почивка край плажовете на Фукушима  !
Малко автореклама ще вмъкна тука,.. машинката е много чувствителна , с нейна помощ успях да разбера ужасната истина за една от реликвите ми от професионалните ми занимания в моето минало. Става дума за едни руски стрелкови механичен часовник който е по специален за мен с това че е стоял много дълго време над индикатора на радиолкационна станция , и е показвал точното време на откриването на въздушна цел. С мъка си спомням че в тъмното стрелките му светеха с приятен зеленикав цвят, а накрая се оказа че гайгера ми звучи като бъзер на 5 сантиметра от него. Реших че е някаква грешка и сравних звученето на гайгера когато го доближа до изотопа който върви за тест към дозиметър ДП5, ами нямаше почти никаква разлика, е тогава вече се опулих ... 
|
| Сря Мар 30, 2011 10:38 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Добър ден, свате!
На старите истински светещи циферблати им се слагаше по малко изотоп за да е сигурно, че няма да угаснат. Не е като днешните звездички за в детската. Това е стар номер за проверяване на брояча - да го доближиш към истински светещ циферблат. И спокойно: няма да ти опада косата!
То и в кока-колата имаше кока ама никой не умря 
|
| Сря Мар 30, 2011 11:35 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
по стрелките слагат радий-226. ако не ги глътнеш - няма страшно.
от метър трака ли?
|
| Чет Мар 31, 2011 12:40 am |
|
|