|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 11:11 pm
| Автор |
Съобщение |
|
pipilica
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2766 Местоположение: София
|
 Трифазна линия -Въпрос
Здравейте,
След като не можах да се справя с google-то да ви питам
Значи живея извън селото и тока идва по въздушен кабел 75мм2 (някъв френски усукан така казаха от енергото като го слагаха )
и е дълъг около 200-250 метра преди него има някъв подземен до трафопоста около 700-750 метра сигурно е дебел щото е хранил голямо ТКЗС навремето.
И сега на въпроса за въздушния имам един комшия който е закачен на съшия кабел и сега още един иска да се закачи не че мога да го спра но
да питам ще издържи ли кабела и евентуално какво мога да направя .Аз и комшията имаме повече монофазни консуматори само лятото има трифазни помпи за вода за сега третия незнам какво ще консумира но почва да строи.
Последния месец имам 3823 kW/h като лятото стига до 6-8 хил на месец .
Комшията не съм го питал колко харчи но за сметките мога само знам че и той лятото има повече.
Та ще имаме ли нормален ток или ще имаме проблеми.
Благодаря ви
Сори бях сложил нула в повече добре че видях навреме.
|
| Съб Яну 08, 2011 12:23 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Ама то не зависи само от кабела ... Значи оптималното е 10А на квадрат (около 2kW) ако наистина е 75мм2 не би трябвало да има проблем даже и малка фабриката да се закачи на него. Само, че той сигурно е 3х20 + 15. И както казваш че сте предимно монофазни ей тия +15 (нулата) ще се окажат решаващи. За трифазното няма проблем.
А вече трафа колко може да храни е друг въпрос.
|
| Съб Яну 08, 2011 12:32 am |
|
 |
|
pipilica
|
Добре де как да го измеря поне приблизително никъде нямам достъп до него немога да се кача на стълба
ако го снимам с много зуум стълба е на 3 метра от прозореца.
|
| Съб Яну 08, 2011 1:08 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
Ако сравнително равномерно консумирате от всяка фаза- няма да имате проблем с нулата. При напълно еднакви товари на всяка фаза тока през нулата е 0.
_________________ Хайде де!
|
| Съб Яну 08, 2011 3:05 am |
|
 |
|
pipilica
|
Бе ние това го знаем ма как да стане
|
| Съб Яну 08, 2011 3:22 am |
|
 |
|
plameniv
|
В трафопоста мисля че има ампермери на всяка фаза и волтмери даже, там ще искаш да го нагласят така че да е еднакво.
Всеки да си разпредели уредетте да са с горе долу еднаква консумация на фаза!
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Съб Яну 08, 2011 7:15 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Ами 20 кв.не е малко, при 250 м окло 20 мОм на фаза. Да се изравнят товарите е малко вероятно, не става въпрос за промишлени консуматори а домашни, бойлер печка, дори да се разпредели физически, то няма да е синхронизиран, т.е. ефекта ще е почти нулев  .
Тая квадратура на кабела позволява поне по 250 А на фаза, което са ти 5 В пад, това във фазовия, с нулевия пшроблема е по сериозен, но дори и неизравнени, товарите донякъде ще се копенсират и нулевия предполагам ще си е ОК. Та тия 250 А не са малко, мисля за 3 къщи е напълно достатъчно, едва ли ще го натоварите толкова. По скоро си разпредлеете товарите като типове, да не се окажат лятото всички климатици на една фаза включени, и всички бойлери на друга, помпите те са трифазни, няма какво да ги мислиш. А иначе при тия 6000 кв.ч нямаш почти никаво потребление, ако предположим че ги правиш най-вече в рамките на светлата част на деня, това са около 12 часа, или имаш средно 16 kW на час, дори и двойно да ти се събере и трите къщи да сте по толкова, пак е под това което ти осигурява тоя кабел.
|
| Съб Яну 08, 2011 11:40 am |
|
 |
|
omega_plus
Ранг: Ориентиран
|
 Re: Трифазна линия -Въпрос
Не можеш, защото не искаш  Ако искаш решението е елементарно. То от тарикат до тариката "мила моя майно льо" сме на тоя хал.
|
| Съб Яну 08, 2011 11:59 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Ами не може, кабела е собственост на електроразпрделителното дружество, и ако има техническа възможност, т.е. преценят че няма да го претоварят не можеш по никакаъв начин да ги спреш. От друга страна в това няма никакъв тарикатлък, човека просто иска да бъде захранен, има право на това, и ако кабела го позволява по скоро ти нямаш ниаккво основание да искаш да го спреш да се свърже.
По лошото е че тия от разпределителните биха вързали не само него, ами и още 5-ма, и тогава вече кабела ще се натовари, тъй като е въздушен шанса да се запали е мноооого малък, бая ток може да понесе преди това, до към 25-30 А/кв поне, но падът ще е доста зловещ.
|
| Съб Яну 08, 2011 12:09 pm |
|
 |
|
evrokoma
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Съб Ное 13, 2010 11:29 am Мнения: 48 Местоположение: добрич
|
Момчета моля ви къде ги прочетохте тези 10А на квадратен милиметър кабел това е недопустимо и никой няма да позволи таккъв ток през кабела защото при 11А на квадрат медния проводник толкова силно загрява че остава без изолация за секунди  Моля ви не говорете глупости  Колега иди до трафа и виж колко KVA е ако е 400 по всяка вероятност на него няма да е само един лъч виж и колко са лъчите  при 400KVA изходния ток на трафа е около 600А още повече че този френския кабел е от някаква алуминиева сплав което ще рече че показателите му са с поне 1/3 по ниски от медния.От енергото на меден проводник дават абсолютен допустим максимум от 7А на квадрат проводник така че 10А са немислими дори в идеалния случай когато си съвсем сам на линията.И още нещо няма стандарт 20кв а има 25кв;35кв;50кв;70кв;90кв и т.н
Успех в сметките 
|
| Съб Яну 08, 2011 12:27 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Ами при входните данни които имаме "75мм2 (някъв френски усукан така казаха от енергото като го слагаха)" можем само да гадаем за какво точно става въпрос. 75мм2 кое фазите, нулата, общо, четирите по толкова ? Но като ги знам как изглеждат едва ли е 4х75. 75кв. е целия - четирите жила. В този ред на мисли остава да е 3х20 + 15. Ама и не се знае меден ли е, алуминиев ли, сребърен, златен, и каквито там други метали ти дойдат на ум... Многожилен, едножилен?
В каталога на Кабелкомерс този тип кабели са многожилни алуминиеви. Ама за квадратурата може само да се гадае. После всичко останало е математика.
При 10А на квадрат един кабел тип ШВПС си ги носи безпроблемно на неголеми разстояния (10-20м). И 10А е по документация от производител.
Аз лично съм натоварвал 3х16+10 СВТ около 30м със 80А - кабела вдига + 3-4 градуса. За да се докара до състояние да се подпали предполагам че ще трябва дооооста над това да е. А има и едно друго нещо - тия простири умишлено се смятат така, че да греят леко, за да могат зимата да не замръзват.
|
| Съб Яну 08, 2011 2:08 pm |
|
 |
|
evrokoma
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Съб Ное 13, 2010 11:29 am Мнения: 48 Местоположение: добрич
|
Колега не смятай само растоянието до теб а цялата дължина на линията,всички други метали които си изброил са прекалено скъпи за използването им като проводници кабела си е алуминиев едножилен и няма нищо общо с ШВПС който е многожилен и там работите стоят по друг начин при едножилните загряването е по голямо заради "токовете на Фуко" или така наречените "Вихрови токове"и пак ти казвам няма стандарт 20кв може да е 25 или 35 но по спомени от скорошната ми среща с този тип кабели мисля че бяха 50кв вкл. и нулата 
|
| Съб Яну 08, 2011 2:38 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Ами ако е 50 общо и алуминиев не е никак розова картинката. Обаче това си е работа на енергото. Лошото е че ако се натовари до толкова, че да се подпали, има опасност да нанесе сериозни щети на консуматорите. За едножилното не съм много убеден. По е вероятно да са няколко по-тънки жила - примерно 7.
Колкото до стандартите - ако искаш и 27,6 квадрата ще ти направят - стига да поръчаш достатъчно количество.
|
| Съб Яну 08, 2011 2:44 pm |
|
 |
|
amdatlon
Ранг: Почетен член
|
Ако позволите ще споделя инфото което имам :
Този кабел за който пита автора се води усукан проводник и е алуминиев .
Многожилен - броя на жилата... не съм ги броил , но са от порядъка 10-20-30..
Сеченеието е 4 х 75 кв.мм. Четири еднакви жила без стоманено жило( носещо ) , облечени са със някакъв полимер .
Това са проводниците с които се заменят вече остарелите алуминиеви които са на изолатори по стълбовете.
А относно дали може да понесе товара на тебе и комшията ти и още 50 х ( комшии) , не бери грижа
Може да понесе още доста къщи като твоята без проблем .
Кабел с такова сечение захранва примерно няколко улици. Това са 50 - 60 къщи .
Последна промяна amdatlon на Съб Яну 08, 2011 3:18 pm, променена общо 1 път
|
| Съб Яну 08, 2011 3:17 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
75мм2 алуминиев проводник има съпротивление около 0.5 ома/км. Демек на една фаза общата дължина е 2км т.е. около 1 ом.
Ако приемем че 5% е допустимия пад на напрежението, значи пада върху кабела трябва да е под 11V, т.е. максималния ток е 11А...
С две думи се пусне 2-3kW консуматор напрежението ще кляка 10-на волта. Нещо което може да се измери съвсем лесно, трябва само обикновен уред, една 2кW печка и един контакт..
Иначе кабелът е добър, просто много дълъг  Толкова дълъг, че може да го закъсиш и през него ще текат само около 220А (~50kW) но на линеен метър ще се отделят едва по 25W, демек дори при късо кабелът няма да изгори лесно (което е добре в случай че е закопан...)
|
| Съб Яну 08, 2011 3:18 pm |
|
|