Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Зареждане на Li-Po батерия 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Зареждане на Li-Po батерия
Имам едни такива няколко зарядни батерии, но нямам с какво да ги зареждам. По 150 и по 300 mAh са. Имат си вградени в тях и някакви малки платки с няколко елемента - предполагам защита от пренапрежение и от преразреждане. Въпроса ми е с какво мога да ги зареждам тия батерии.

Купешко зарядно за липо с 1 клетка не намирам - все са за по 2-3. Някой ако предложи някакъв евтин вариант и да го има тук в БГ много ще помогне.

Имам стари мобилни телефони, работещи с Li-Ion батерии. Чудя се дали мога да запоя на някой от телефоните на изводите за батерия по 2 жици и да си зареждам от там батериите. Намирам за сега противоречива информация, а от опит ме е страх, щото съм ги гледал в youtube как гърмят и се палят. Някой опит с тези батерии?

Съб Окт 23, 2010 4:24 pm
Профил
Ранг: Популярен

Мнение 
LiFePo или Li-Polymer ? полимерните си се зарездат до 4.22в както нормална ли-йон , велезо-фосфатните обаче са друго жувотно.

Съб Окт 23, 2010 5:13 pm
Профил

Мнение 
Li-Po. много прилича на тази от една друга тема: http://mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?t=8195

Съб Окт 23, 2010 5:17 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение 
Тея зарядни за 2-3 клетки дето ги ползват моделистите могат да зареждат и по 1 клетка
Примерно мойте зарядни за 3 клетки дето са с по 4 извода, 3 за всяка от клетките и обща маса, Зареждат се клетките по отделно
И се балансират, така че такова зарядно ти върши работа :)
Моделистчетата имат такива :) имам 2 у нас някъде ама не ги знам къде са.

Съб Окт 23, 2010 9:01 pm
Профил

Мнение 
Аха Ли-полимер , спретни си едно зарядно с bq2057 ( примерно както си го е направил Чан - http://elm-chan.org/works/lion/report.html )
dealextreme пък имат безброй зарядни за сякви литиеви елементи (заради фенерчетата). Зарядно за фотоапарат също става , регулатор на напрежение с лм317 и регулатор на ток пак с 317 ..., дори стар гсм с изведени два проводника , може да потрябва и термистор де ... всичко с вградена ли-полимер батерия - разни усб-мп3 , блутут гпс приемници и разни подобни джаджи ...

Нед Окт 24, 2010 1:21 am
Профил
Аватар

Мнение 
в твоя случай всъщност май зарядно от телефон трябва да ти свърши работа (в смисъл от самия телефон изкормено) щом си имат платки

Нед Окт 24, 2010 12:47 pm
Профил

Мнение 
ами не върши работа. Със 150 mAh батерия я зарежда 1-2 минути и спира. Напрежението доста бързо се качва до 4.30 волта и явно предпазната схема на батерията изключва. Като падне заряда не продължава. Това пробвано със Сименс. Мисля и с нокиа да го пробвам утре, но най-вероятно ефекта ще е същия. Не разбирам от заряд на батерии отдавам проблема на това, че телефона е правен да зарежда 4-5 пъти по-голяма батерия

Нед Окт 24, 2010 2:15 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ако искаш мога да ти дам едно зарядно за LiPo-та да тестваш с него как ще е, но то е направено да зарежда директно гола клетка.
Иначе с него по принцип се зареждат клетки от 200-300mAh клетки за малки хеликоптерчета и колички до клетки по 3-4aH.
Ако си от софия.

има 2 букси за 3 и за 2 клетки обаче може от тая 2те клетки да си вземеш само 2 жици за едната, няма проблем тъй като по отделно им следи заряда за да ги балансира

Нед Окт 24, 2010 3:08 pm
Профил

Мнение 
Добре, навих се. От софия съм. Това нещо само за тест ли ще ми го дадеш или можеш и да ми го продадеш?

Нед Окт 24, 2010 3:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ще ти го дам да тестваш дали ти върши работа пък ако ти върши работа мога и да ти го продам. Живея в студентски град, работя на центъра до дондуков и раковска по принцип, тая вечер ще ходя към бояна или драгалевци...

Нед Окт 24, 2010 3:40 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
На ви знания:
http://www.powerstream.com/tech.html

Едит: Сега набързо прегледах линка и не видях хубавите и удобни графики от едно време. Но с малко питане на гугъла и това се оправя.
:idea: За да ползваш чип трябва да знаеш как работи. Не е задължително ама...

Нед Окт 24, 2010 5:23 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 11 мнения ]