Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Ethernet проблем 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Ethernet проблем
Абе не знам колко от вас за се знаимавали с Ethernet у-ва но ....имам модул с LAN , интелски 10/100/1000, модула няма трансформатор. Значи имам и една платка, backplane з тоя модул, и там има траф, свързан както си го дават за тоя чип. И .....
1. Връзвам към Alied Telesyn 16 порта .. работи
2. Alied Telesyn 8,24 порта, не работи
3. Кръстосан кабел към друг контролер, работи

В случаите когато не работи не се вижда носеща, нищо се не вижда, гледам го с осцилоскоп. Какво ли не пробвах, промяна по кондензтори, резистори, галванично разделени захранвания .. не е и не ще .. суичовете работят ....... ползвам интелски драйвер ....т.е. тестова програма ...... дайте идея ... кво иска мамка му ..... и още повече, тия които сглобяват модула твърдят че при тях работи със същия тоя бекплейн .... взех суича с който са пробвали и при мен не работи ...... шибня тотална

Нед Юни 05, 2005 10:47 am
Профил
Аватар

Мнение 
Тони аз се занимавам с мрежови у-ва, но от "другата" им страна. С хардуера им още не съм имал сблъсък (но не и след този вторник, надявам се). Та предложението, което имам не е особено компетентно, а и не съм сигурен, че разбрах какво имаш в предвид под неработи и къде точно гледаш с осцилоскопа. Една мрежова карта например изпраща пакети независимо от това дали е свързана към друго м-во у-во или не. А ако гледаш за пакети на изхода на суйча откъде ги изпращаш и как е конфигурирана мрежата ти.
Но...,
добрите суичове поддържат една опция "intrerface shutdown". Когато даден порт на суича е поставен в такъв режим той... ами е шът-нат, не функционира. Няма значение какво си вързал към него той просто няма да предава пакети и ако гледаш там с осцилоскопа няма да виждаш нищо. Мисля, че е добра идея да провериш дали на 8-цата и 24-ката по някаква случайност интерфейсите им не са шътнати. Имай в предвид, че ако суйча е по-умен и има активирани разни секюрити опции може сам да поставя и изважда интерфейси в този режим. Така че няма гарнация, че ако вчера е работил ще работи и днес.
Друго за което се сещам е, ако евентуално у-вата поддържат PowerOverEthernet и там може да се появят "странични ефекти", но това е много малко вероятно.
Ако не те затруднява дай малко по-подробно описание какво точно правиш, интересно ми е.
Поздрави

Нед Юни 05, 2005 11:19 pm
Профил WWW

Мнение 
Ами за сигнали гледам на изхода на картата и на входа и .... картата не праща постоянно пакети, ако не е осъществила линк на всеки 20 мс мисля изпраа пакет т.е. не пакет а носеща .... същото е и суича .. интересното е че с тия дето не работи не забелязвам такова нещо .... иначе няма изключени портове на суича. А като казвам не работи имам в предвид че тестовия софтуер не открива линк, т.е. няма физическа връзка.

Пон Юни 06, 2005 1:35 am
Профил

Мнение 
Я още нещо да питам ..... с какво мога да тествам ??? Някакви анализатори .... като уреди говоря,знам че има анализатори ама всички дето съм виждал са за окабеляване, с какво ли мога да проверя затихване или по скоро прослушване ....

Вто Юни 28, 2005 2:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
осцилоскоп? :)

Вто Юни 28, 2005 3:19 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Затихване се проверява точно с такива анализатори, само че са малко скъпички. Ако имаш познати в някоя фирма за окабеляване от там може да се снабдиш с някой. Най-сериозният с който съм работил е един Fluke, с който можеш да получиш почти всички параметри.
А предния проблем реши ли го? Аз все още си мисля, че най-добре ще е да го вържеш този модул към някой хъб или да хвърлиш един обстоен поглед на документацията и конфигурацията на суйча.

Сря Юни 29, 2005 12:29 am
Профил WWW

Мнение 
Аз анализатор на флуке мога да намеря, ама не съм убеден че с него ще стане, той не е лисамо за пасивната част, т.е. м-у две RJ-та .... аз искам да измеря от чипа до трансформатова, евентуално до RJ-то.
С осцилоскоп може да стане, но не е много сигурно, а и янма под ръка подходящ, и в най-добрия случай мога да измеря затихването, но ще трябва да накупя и още оборудване към него.
А проблема е именно от това, има смущения или затихване голямо в сигнала,от това някои суичове работят други не искат. На развойния backplane работи идеално, на нашия не иска. И то е малко сложно, от модула отива на един бекплейн, от него на друг. Значи в тоя първия е,а той не е мой проект ..... абе шибня малко се оформя ....

Сря Юни 29, 2005 2:45 pm
Профил
Мнение 
6te izwinqwate za latinicata :oops:

Toni mai ne sam te razbral prawilno, za Fluke 6te ti trqbwa nqkakyw mrejowi interfeis, a dokolkoto si go predstawqm takyw mejdu 4ipa i tozi traf nqma. Ina4e Fluke imat razli4ni modeli testeri i analizatori, s koito moje6 da prowerqwa6 zatihwane na signal po kabel m/u dwe RJ-ta ili po optika, 4e dori i da testwa6 otdale4eni mrejowi u-wa sa potdyrjani uslugi i protokoli. Taka 4e w tozi smilsyl ne sa aktiwni. Ina4e za twoq problem mai nqma da swyr6i rabota.
A towa koeto kazwa6 mnogo me u4udwa, dwa switch-a, ednakwi modeli s razli4en broi portowe da reagirat razil4no na zatihwane na signal. Ama az ne sam i wijdal signal da e tolkowa zatihnal, 4e switcha da ne warje. E oswen ako ne go izpraska6 na 300m ot izto4nika.

Сря Юни 29, 2005 6:01 pm

Мнение 
Значи може и да не е от затихване .. може да е от прослушване м-у каналите, от което да връща счупени пакети, или пък от внесени смущения .. но пък в тези случаи нямаше с ни един да работи ...... а за суичовете .. ами с различни трансформатори са .. а и най-вероятно с различни чипсети, може и нивата да са ..... знам ли и аз ... а е лошо ... щото принципно аз исках това трафче да е на платка, така че да мога да го меня и с други модули, ако е затихване .. ще трябва да с еоткажа, щото конектора ще внесе още смущения ... ама нищо чудно всичко да е от конекторите .....в момента от чипа до траф има 2 конектора .. единяи уж е високочестотен, а и с друг backplane работи .. но другия ... другия е DIN120 ....а аз исках да има ое един за платката с трафа ....ще го моря .... ще трябва д аизмисля метод на мерене с осцилоскопа, най-кофти че не мога да меря на самия чип :( а там ще е интересно ....

Сря Юни 29, 2005 7:02 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 9 мнения ]