| Автор |
Съобщение |
|
anio
Ранг: Минаващ
|
 Пиезо+LED
Здравейте,
искам да сложа лед-ове на барабани, които да светят при удар. Сетих се за обикновено пиезо. Въпросът ми е мога ли с някакъв филтър да изчиста излишните шумове, за да не се задейства постоянно ами само при пик и не при удар от съседните барабани. Може би и един потенциометър на всеки барабан за регулиране на какъв удар да се задейства. Намерих 2 схеми в нета, но не съм сигурен дали ще свършат работа.
|
| Пон Сеп 13, 2010 6:15 pm |
|
 |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ами пробвай горната като начало. В казармата имахме едни машинки за вдигане и сваляне на мишени. Та те бяха с пиезо на ламарината и като перне съчмата по тенекето подаваше на някакъв транзистор и тъй нататък. Тва си работеше и на директен контакт (имаше двупластови мишени и те си работеха дирекшън на двете жици). Ама убии ме за 15 години съм забравил какво точно представляваше "електрониката". А си реагираше само на по силен удар. Като ходехме по полето да ги проверяваме с ключ 13 удряхме силничко за да сработи.
|
| Пон Сеп 13, 2010 6:59 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А с тъпо електретно микрофонче не е ли по-евтинко? Пък и ти дава нормален сигнал. Ако го лепнеш с дупката към корпуса на тъпана (с епоксидно лепило напр.) става чувствително почти само към вибрациите а разликата в силата би трябвало да е достатъчна да не се задейства от съседния. За по-голям динамичен диапазон го захранваш с 12 волта и подбираш резисторчето напрежението на микрофона да е около средата. Ще получиш доста мощен сигнал да управляваш директно изходния транзистор но без експерименти няма да минеш.
|
| Пон Сеп 13, 2010 7:33 pm |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
Аз бих пробвал с декодер на тонове
http://home.comet.bg/datasheets/lm567cn.pdf
Покрива звуковия обхват, с малко пасивни елементи,
чувствителност миловолти, регулируема лента на пропускане,
товар до 100 мА, регулируемо закъснение.
От теб остава да дозираш сигнала на входа и да настроиш
всеки канал на тона на съответния барабан.
Интересно ми е как се закрепва пиезото към мембраната.
|
| Пон Сеп 13, 2010 7:39 pm |
|
 |
|
anio
|
Ето тук един пример http://www.acousticlights.com/Downloads.html
С пиезото дори няма нужда да се залепва. Просто с потенциометъра се регулира на какво ниво да реагира, за да се изчисти излишната вибрация. Гледам тук накакъв мосфет са сложили.
edit: прикачвам по-уваличена снимка, но може да се види само от едната страна:
|
| Пон Сеп 13, 2010 7:49 pm |
|
 |
|
kasparov
|
Пиезото има много добра чувствителност при ниски честоти, което е добре в този случай.
Дължината на вълната обаче е голяма - например при 50 Хц тя е 6,2 м, и на малък периметър е трудно да се локализира източника. Това може да даде лъжливите сработвания от съседни източници.
Ако включиш и филтриране на сигнала по честота, ще стане по-добре.
|
| Вто Сеп 14, 2010 10:21 am |
|
 |
|
anio
|
За да ползвам декодер не трябва ли да се сложи микрофон вместо пиезо? Това ли имаш предвид http://bg.farnell.com/national-semicond ... dp/9488367
Несъм сигурен пиезото дали има достатъчно ток да отпуши гейта на мосфета.
|
| Вто Сеп 14, 2010 11:41 am |
|
 |
|
Cekins
|
Еми слагаш един jfet и гарантирано ще има. BSS138 се отпушва от космическите лъчения 
|
| Вто Сеп 14, 2010 12:14 pm |
|
 |
|
anio
|
Прегледах datasheet-а тук http://www.fairchildsemi.com/ds/BS/BSS138.pdf но не съм сигурен, че тоя фет ще издържи 1-2 ватов ЛЕД, който е около 700ма.
|
| Вто Сеп 14, 2010 1:02 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Със сигурност няма, но за сметка на това може да захрани малко реленце, по мощен транзистор, SSR ...
|
| Вто Сеп 14, 2010 1:10 pm |
|
 |
|
anio
|
Здравейте пак,
значи втората схема сработи. Досега обаче не съм ползвал power leds и разбрах, че не се връзват просто с резистор като малките ледове  Някой може ли да ми каже как да захраня 1W/3W LED във втората схема. Тя е направена с големи ледове, но на мен така нещо не ми вдъхва доверие...
|
| Съб Сеп 18, 2010 10:36 am |
|
 |
|
kasparov
|
Мощните светодиоди се захранват като малкте, не с източник на напрежение, а с източник на ток.
После регулираш тока колкото позволява диода и това е.
Конкретно за твоята схема, кое точно не ти вдъхва доверие, тя ще работи добре,
но е зле откъм ефективност, кпд 50%. Ако напрежението е стабилно, можеш да
сложиш 3 диода и да преизчислиш съпротивлението, съблюдавайки колко е пада на напрежение върху един диод.
За белите диоди например, пада е около 3,3 волта.
Можеш да подредиш и 10 диода последователно, и да ги захранваш с по-високо напрежение ,
тока пак се ограничава, със съпротивление или с генератор на ток.
|
| Съб Сеп 18, 2010 12:45 pm |
|
 |
|
anio
|
Само един ЛЕД ще ползвам(1 или 3 вата). Този начин ще свърши ли работа http://www.instructables.com/id/Super-s ... ED-driver/
|
| Съб Сеп 18, 2010 6:07 pm |
|
 |
|
kasparov
|
Ще свърши работа, това е генератор на ток, но има смисъл само ако ти се налага да захранваш лед-а
от силно променящи се напрежения от 6 до 30 волта.
Ако твоето напрежение е 12 волта нестабилизирано, същия резултат можеш да постигнеш
с едно съпротивление включено последователно на диода.
И в двата случая ще трябва да се разсейва доста голямо количество топлина, затова
най-лесно ще ти е да ползваш 3 диода по 1 ват последователно.
|
| Съб Сеп 18, 2010 6:54 pm |
|
|