Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Триак като реле 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение Триак като реле
Да ви питам, някой случайно да е ползвал триаци само за комутация на AC, без ШИМ само включено/изключено? Търся някакво изпитано просто и надеждно решение дето да не внася смущения в мрежата.
Някой може ли да помогне?
:)

Сря Сеп 01, 2010 11:56 am
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение 
Има твърдотелни релета с триаци като комутационен елемент, които имат схема за стартиране при преминаване през нулата. Те са възможно най-нешумящите релета, щом става въпрос за дискретна комутация.
Ако не можеш да намериш такива, добави си схема за следене за преминаване през нулата - когато напрежението върху триака в запушено състояние е нулево или много близо до нулата, тогава му давай отпушващ ток. Така се прави много мека комутация на тока.

Сря Сеп 01, 2010 12:07 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Бях споменал някъде за управлението на вентилатора в някои машини за лед което НИКОГА не се поврежда. Изкопах една платка обаче съм извадил оптрона - беше със симистор и следене на нулата. Триакът е BTA08-600B върху малък П-образен радиатор. Паралелно има варистор KEKO CV 250 10 и RC група 100Ома/0,5Вата и 100нФ/275Vac. Ако се управляват контактори не слагат RC група.

Сря Сеп 01, 2010 1:42 pm
Профил
Аватар

Мнение 
MOC30xx. Има със и без следене на 0. Триак по желание. Слага се и едно р-че и това е. Схемата я има в пдф-то на мок-а.

Сря Сеп 01, 2010 4:50 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Cekins, мерси за поста - тука едно реле дето щрака печката през зимата ми писна да го
сменям като нагори... Не знаех, че има толкова евтин вариант (разните SSR струват повече от
печката и пак щяха да ми отворят все същата работа :D ).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Сря Сеп 01, 2010 6:20 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ами аз преди време се ядосах точно на този факт и се поразрових в нета ... Значи за един триак (2-3 лв.) един МОС(стинки) две-три ерчета и правят някакъв регулатор на ток за да може да се задейства на 5 до 30 волта; това залято с малко епоксидна смола и две клеми и ти вземат 30-40 лв. Ако има светодиодче с 5 лева отгоре :evil:

Сря Сеп 01, 2010 6:43 pm
Профил ICQ

Мнение 
Cekins, де ги видя тия цени? Вземи та си смени магазина... :). Пък и без светодиод си доставили - до сега не съм виждал такъв :o :o . Е , ако са омронски, или други "фирмени" - може и такива да са цените. Или ,ако са с радиатор, ама там няма мърдане - и ти да си го направиш, пак ще ти излезе скъпо. Пък повечето приложения си искат радиатор - щом мощността е над 300-400W.
МОС-овете трябва да са 306х, или 304х , за да са синхронни. 3023 са без синхронизация в нулата. Освен МОС има и доста други означения на оптрони за управления на триаци, но тия са най-популярни поне в нашия ариал.

Сря Сеп 01, 2010 7:23 pm
Профил

Мнение 
Специалистите по МОС-овете могат ли да кажат на какво може да се дължи
отпушване на триака само за едните полупериоди (нежелателно) при комутиране на силно индуктивни товари?
Аз без малко да изгоря един трансформатор 300VA, който включвам и изключвам с такъв оптрон и триак,
но все едно че съм включил трансформатора през диод. Оправих го чрез увеличаване на тока през диода на оптрона, но пак при включване лампите в помещението премигват. МОС-а е 3063, преди съм го правил с 3083 и не съм забелязвал такъв проблем.

Сря Сеп 01, 2010 7:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ми без да съм ги ползвал бих заложил на несиметричния ток в гейта на триака, за едната
полувълна може спокойно да трябва 10 пъти по-голям гейт ток (50-ина mA гледах специфицирани
за тия, дето навярно ще идат в печката тук :-) ) отколкото в другата (май 5mA беше за същия).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Сря Сеп 01, 2010 8:03 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
kasparov написа:
отпушване на триака само за едните полупериоди (нежелателно) при комутиране на силно индуктивни товари? ...

Аз не съм спец по МОС-овете но всеки тиристор/симистор (триак) си иска точец за да се отпуши пък индуктивността не му го дава. А триаците наистина не са симетрични и на ти ключа за палатката (имаш два триака, де).
Аз навремето просто шунтирах индуктивността с резистор щото все бяха някви изгъзици ама хората съвсем по научному слагат 100Ома/100нФ в паралел на триака.

Едит: как си харесвах резистора? Ако няколко екземпляра се отпушват само с него свалям му съпротивлението с още 20%, запасявам го 2-а пъти по мощност и готово :lol: А давах доживотна гаранция която се потвърди с времето...

Последна промяна bongo_x2 на Чет Сеп 02, 2010 12:54 am, променена общо 1 път

Сря Сеп 01, 2010 10:42 pm
Профил
Аватар

Мнение 
@sthx, говоря за преди няколко години когато все още си бяха екзотика. Сега вече не е така, но пак са поне 2-3 пъти по-скъпи от компонентите поотделно. А и аз когато си проектирам нещо си го правя с все джаджи да са си вътре му. Имам си и свободата да си сложа радиатор какъвто си искам ...

Сря Сеп 01, 2010 11:08 pm
Профил ICQ

Мнение 
kasparov написа:
отпушване на триака само за едните полупериоди (нежелателно) при комутиране на силно индуктивни товари?
Аз без малко да изгоря един трансформатор 300VA, който включвам и изключвам с такъв оптрон и триак,
но все едно че съм включил трансформатора през диод. Оправих го чрез увеличаване на тока през диода на оптрона, но пак при включване лампите в помещението премигват. МОС-а е 3063, преди съм го правил с 3083 и не съм забелязвал такъв проблем.

Дължи се на това, че оптрона следи преминаване през нулата на захранващото напрежение, а не на тока през товара. За да постигнеш симетричност между двете полувълни, трябва да палиш триака на phi-градуса (дефазирането между ток и напрежение) след преминаване през нулата.
В противен случай триака провежда повече от 180 градуса за първата запусната полувълна, при следващата полувълна не се включва, защото отдавна е минало преминаването през нулата на захр. напрежение. Чак преи третата полувълна с евкл. пак и процесите се повтарят.
Варианти да се бориш с това- бол.
http://www.st.com/stonline/books/pdf/docs/3566.pdf
Аз съм го правил с микроконтролерче, трябва ти обаче схемичка за измерване на phi.

Чет Сеп 02, 2010 10:43 am
Профил

Мнение 
kasparov написа:
отпушване на триака само за едните полупериоди (нежелателно) при комутиране на силно индуктивни товари?.

На една индуктивна сирена ми се получи нещо такова и проблема се реши като захраних гейта на тиристора през кондензатор, а не през резистор. В случая тиристора се спираше чрез шунтиране на гейта.

Чет Сеп 02, 2010 2:13 pm
Профил

Мнение 
ji4ka написа:
В случая тиристора се спираше чрез шунтиране на гейта.

Нещо май си се объркал :) Обикновените тиристори се изключват САМО при намаляване на тока Анод-Катод под определена стойност.
Дори и Gate-Turn-Off тиристорите не се изключват със шунтиране на гейта .
Номера с кондензатора в гейтовата верига е съвсем друг, както може да се види от докимента в предния ми пост.

Пет Сеп 03, 2010 10:53 am
Профил

Мнение 
dan, шунтирай гейта на един тиристор и гледай какво става следващия полупериод. :wink: Говорим за режим "реле", а не фазово управление. Кондензатора беше 10nF от 220V~, като генератор на ток в гейта. Това го налучках " на слух" защото товара беше сирена и не съм задълбавал в теорията .

Пет Сеп 03, 2010 12:43 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща