| Автор |
Съобщение |
|
kiiid
Ранг: Почетен член
|
 Триак като реле
Да ви питам, някой случайно да е ползвал триаци само за комутация на AC, без ШИМ само включено/изключено? Търся някакво изпитано просто и надеждно решение дето да не внася смущения в мрежата.
Някой може ли да помогне?

|
| Сря Сеп 01, 2010 11:56 am |
|
 |
|
optron
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Чет Ное 20, 2008 1:49 pm Мнения: 276 Местоположение: Бургас
|
Има твърдотелни релета с триаци като комутационен елемент, които имат схема за стартиране при преминаване през нулата. Те са възможно най-нешумящите релета, щом става въпрос за дискретна комутация.
Ако не можеш да намериш такива, добави си схема за следене за преминаване през нулата - когато напрежението върху триака в запушено състояние е нулево или много близо до нулата, тогава му давай отпушващ ток. Така се прави много мека комутация на тока.
_________________ Digitally yours: Optron
|
| Сря Сеп 01, 2010 12:07 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Бях споменал някъде за управлението на вентилатора в някои машини за лед което НИКОГА не се поврежда. Изкопах една платка обаче съм извадил оптрона - беше със симистор и следене на нулата. Триакът е BTA08-600B върху малък П-образен радиатор. Паралелно има варистор KEKO CV 250 10 и RC група 100Ома/0,5Вата и 100нФ/275Vac. Ако се управляват контактори не слагат RC група.
|
| Сря Сеп 01, 2010 1:42 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
MOC30xx. Има със и без следене на 0. Триак по желание. Слага се и едно р-че и това е. Схемата я има в пдф-то на мок-а.
|
| Сря Сеп 01, 2010 4:50 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Cekins, мерси за поста - тука едно реле дето щрака печката през зимата ми писна да го
сменям като нагори... Не знаех, че има толкова евтин вариант (разните SSR струват повече от
печката и пак щяха да ми отворят все същата работа  ).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Сеп 01, 2010 6:20 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Ами аз преди време се ядосах точно на този факт и се поразрових в нета ... Значи за един триак (2-3 лв.) един МОС(стинки) две-три ерчета и правят някакъв регулатор на ток за да може да се задейства на 5 до 30 волта; това залято с малко епоксидна смола и две клеми и ти вземат 30-40 лв. Ако има светодиодче с 5 лева отгоре 
|
| Сря Сеп 01, 2010 6:43 pm |
|
 |
|
sthx
|
Cekins, де ги видя тия цени? Вземи та си смени магазина...  . Пък и без светодиод си доставили - до сега не съм виждал такъв  . Е , ако са омронски, или други "фирмени" - може и такива да са цените. Или ,ако са с радиатор, ама там няма мърдане - и ти да си го направиш, пак ще ти излезе скъпо. Пък повечето приложения си искат радиатор - щом мощността е над 300-400W.
МОС-овете трябва да са 306х, или 304х , за да са синхронни. 3023 са без синхронизация в нулата. Освен МОС има и доста други означения на оптрони за управления на триаци, но тия са най-популярни поне в нашия ариал.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Сря Сеп 01, 2010 7:23 pm |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
Специалистите по МОС-овете могат ли да кажат на какво може да се дължи
отпушване на триака само за едните полупериоди (нежелателно) при комутиране на силно индуктивни товари?
Аз без малко да изгоря един трансформатор 300VA, който включвам и изключвам с такъв оптрон и триак,
но все едно че съм включил трансформатора през диод. Оправих го чрез увеличаване на тока през диода на оптрона, но пак при включване лампите в помещението премигват. МОС-а е 3063, преди съм го правил с 3083 и не съм забелязвал такъв проблем.
|
| Сря Сеп 01, 2010 7:59 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Ми без да съм ги ползвал бих заложил на несиметричния ток в гейта на триака, за едната
полувълна може спокойно да трябва 10 пъти по-голям гейт ток (50-ина mA гледах специфицирани
за тия, дето навярно ще идат в печката тук  ) отколкото в другата (май 5mA беше за същия).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Сеп 01, 2010 8:03 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Аз не съм спец по МОС-овете но всеки тиристор/симистор (триак) си иска точец за да се отпуши пък индуктивността не му го дава. А триаците наистина не са симетрични и на ти ключа за палатката (имаш два триака, де).
Аз навремето просто шунтирах индуктивността с резистор щото все бяха някви изгъзици ама хората съвсем по научному слагат 100Ома/100нФ в паралел на триака.
Едит: как си харесвах резистора? Ако няколко екземпляра се отпушват само с него свалям му съпротивлението с още 20%, запасявам го 2-а пъти по мощност и готово  А давах доживотна гаранция която се потвърди с времето...
Последна промяна bongo_x2 на Чет Сеп 02, 2010 12:54 am, променена общо 1 път
|
| Сря Сеп 01, 2010 10:42 pm |
|
 |
|
Cekins
|
@sthx, говоря за преди няколко години когато все още си бяха екзотика. Сега вече не е така, но пак са поне 2-3 пъти по-скъпи от компонентите поотделно. А и аз когато си проектирам нещо си го правя с все джаджи да са си вътре му. Имам си и свободата да си сложа радиатор какъвто си искам ...
|
| Сря Сеп 01, 2010 11:08 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
Дължи се на това, че оптрона следи преминаване през нулата на захранващото напрежение, а не на тока през товара. За да постигнеш симетричност между двете полувълни, трябва да палиш триака на phi-градуса (дефазирането между ток и напрежение) след преминаване през нулата.
В противен случай триака провежда повече от 180 градуса за първата запусната полувълна, при следващата полувълна не се включва, защото отдавна е минало преминаването през нулата на захр. напрежение. Чак преи третата полувълна с евкл. пак и процесите се повтарят.
Варианти да се бориш с това- бол.
http://www.st.com/stonline/books/pdf/docs/3566.pdf
Аз съм го правил с микроконтролерче, трябва ти обаче схемичка за измерване на phi.
_________________ Хайде де!
|
| Чет Сеп 02, 2010 10:43 am |
|
 |
|
ji4ka
|
На една индуктивна сирена ми се получи нещо такова и проблема се реши като захраних гейта на тиристора през кондензатор, а не през резистор. В случая тиристора се спираше чрез шунтиране на гейта.
|
| Чет Сеп 02, 2010 2:13 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
Нещо май си се объркал  Обикновените тиристори се изключват САМО при намаляване на тока Анод-Катод под определена стойност.
Дори и Gate-Turn-Off тиристорите не се изключват със шунтиране на гейта .
Номера с кондензатора в гейтовата верига е съвсем друг, както може да се види от докимента в предния ми пост.
_________________ Хайде де!
|
| Пет Сеп 03, 2010 10:53 am |
|
 |
|
ji4ka
|
dan, шунтирай гейта на един тиристор и гледай какво става следващия полупериод.  Говорим за режим "реле", а не фазово управление. Кондензатора беше 10nF от 220V~, като генератор на ток в гейта. Това го налучках " на слух" защото товара беше сирена и не съм задълбавал в теорията .
|
| Пет Сеп 03, 2010 12:43 pm |
|
|