Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Циркулационна помпа за вода 80-150литра/час 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Циркулационна помпа за вода 80-150литра/час
За охлаждането на ел.двигател ми трябва някаква циркулационна помпа за вода с дебит 80-150литра/час. Ще ми се да е малка, безшумна, с асинхронен двигател или друг вид безчетков мотор. Добре би било да има и някаква надеждност ...

Гледах из сайтове разни помпи за аквариуми като тази:http://www.zoo-paradise.com/shop/index.php?category=water_pumps&product=Pump_Eheim_Compact_Pump_1000_300Lph&n=1

, но от картинка немога да преценя какво е това чудо, колко е надеждно и дали ще свърши работа.

Дайте ми някакви идеи :)

Чет Авг 26, 2010 10:39 am
Профил

Мнение 
Огледай се за водни помпи за локално парно... Данфос или нещо подобно... асинхронни, безчеткови малко лапат и са много тихи...

Чет Авг 26, 2010 12:08 pm
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение Re: Циркулационна помпа за вода 80-150литра/час
Подобна помпичка (тези за аквариумите) при мен работи няколко години на практика денонощно.
Накрая се повреди захранващия кабел (от прегъване) и от гледна точка на безопасност (понеже е потопена) направо я смених с нова.
Конструкцията е безконтактна - няма четки. Ротора е постоянен магнит и е изолиран от статора. Безшумна е.
Недостатък е сравнително ниското налягане, но в случая това май не е проблем.
Е разбира се и водата да не се сгорещява много - иначе само варианта на Koleto.
Смятам, че може да се пробва. Цената е без конкуренция

А би ли споделил за двигателя който ще охлаждаш - цена, произход и т.н. че и аз се интересувам?

Чет Авг 26, 2010 1:33 pm
Профил

Мнение 
След много консултации с разбирачи смених изискванията и се спрях на тези мотори:
http://www.stappenmotor.nl/Steppermotor/highspeed%20spindel/highspeed%20spindel%20index.html[/url]
Вариянта ще е 1.5кW 24000 об/мин.

Сега се чудя какъв радятор да използвам за охлаждане на водата. Мисля си за нещо от рода на парно от кола...

xor, какъв е модела на помпата за която говориш ? От къде може да се закупи?

Помпите за парно ги знам, но са големи и много скъпи. Ако не намеря друг вариянт - явно ще се спра на тях.

Чет Авг 26, 2010 2:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
О нямам никаква идея каква е била марката - някаква куче китайска марка.
На външен вид е същата като на снимката от сайта, който си посочил - Eheim Compact Pump 1000.
Продават ги в магазини за домашни любмци, но не виждам причина да не я поръчаш от сайта.

Чет Авг 26, 2010 2:26 pm
Профил

Мнение 
За охлаждането виж радиатор от лада 9-ка ако се не лъжа, самара ли какво беше там. Алуминиев е но е с голяма площ, аз съм го ползвал ама за малко по други цели, водни охлаждания на компютри, там мощността може би е подобна, пелтие + CPU са около 200 Вт, при тебе би трябвало да е по малко, при 1.5. Kw 10% загуби да имаш .. 150 Вт..... освен ако не го тормозиш нещо та да грее повече.

Чет Авг 26, 2010 4:06 pm
Профил
Аватар

Мнение 
За помпа най-евтино ще ти излезе за източване на перална машина но не ми се струва най-подходящото: голям дебит и не е проектирана за непрекъсната работа.
В машините за лед се ползват всякакви разновидности помпи (полупотопени и външни) и ми се струват доста подходящ избор. Намини в някой сервиз, като нищо и свястна втора употреба ще ти изкопаят. Пък току виж и радиатор са ти харизали.

Чет Авг 26, 2010 6:07 pm
Профил

Мнение 
От ВиК по-добър охладител нема. :wink:
Защо не си сложиш охлаждаща помпа за фреза или струг - те са стандартни 180W, за вертикален монтаж върху резервоара. А от шума няма да избягаш - знаеш ли тия обороти и киловати като забият през по-твърдичък материал каква аларма се вдига? 1.5kW е доста сериозна мощност, какво ще се фрезова с тази фреза?

Чет Авг 26, 2010 6:15 pm
Профил

Мнение 
Ще се фрезоват пластмаси и алуминий. За фрезоване на стомана оборотите са високи и няма да стане.

Днес купих помпа за аквариум и съм много приятно изненадан от резултата от опитите с нея. Май ще стане. 14лв струва. 220V 12W 600 л/час (зависят от денивилацията и може да паднат до 100л/ч при денивилация 1метър). Моторчето и е с ротор с постоянен магнит, а статора и е бобина 220 волтова. потопяема е и е много хитро конструирана.

Помпата може да стане и за въртене на охлаждащата течност на режещщия инструмент(фрезера). Наистина няма какво да и се скапе, а и стружките май няма да я повредят. Има си филтър, който може да ги филтрира. Ще пробвам дали ще стане.

Относно радятор - ще проверя за алуминиевия от лада9.

Благодаря на всички за идеите и помощта Ви :)

Чет Авг 26, 2010 9:01 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 9 мнения ]