|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 11:11 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 9 мнения ] |
|
Ремонт на електронен кантар марка DSZH, модел RCS-7020
| Автор |
Съобщение |
|
head_up
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
 Ремонт на електронен кантар марка DSZH, модел RCS-7020
Иде реч за въпросното произведенеи на китайското изкуство RCS-7020 подвизаващо се под марката DSZH, производство на иначе невероятната китайска фирма Zhejiang Wuyi Zongheng Tools Co., Ltd. По точно моделът е http://www.made-in-china.com/showroom/d ... 7020-.html , http://www.alibaba.com/product-gs/29029 ... Scale.html . Случката е, че по неведом начин ползвателят му е спукал дисплеят и сега показва половината от измерента стойност, а уреда се намира на цена от над 200 лв (според неговият шеф) и идва малко неизгодно заради единият дисплей да се хвърля.
Разглобих, го но уви - на дисплеят няма никаква маркировка, дори и неразбираеми по принцип знаци. Това което мога да кажа е, че е 5 символа по 7 сегмента, точка към всеки символ, 4 триъгълни стрелкички вдясната част, индикатор за батерията в лявата част и може би още някакъв символ пак там, но не може да се види (вече), подсветката е външна, от долната му страна излизат 16 крака в една редица и всичко по платката е със старателно премахната маркировка - ошкуркали са всичко в корпус с повече от 2 крака. тъй като ми се стори почти безнадеждна работа, все пак да попитам дали някой е срещал такова животно и да знае нещо? в нета схема разбира се няма.
Дали има някаква съвместимост между такъв тип дисплей или мога да приема че е ... уникат за това устройстово? ако има някаква съвместимост на принципа колко разряда и колко други уникални символа има по него може ли някакъв ориентир как да подбирам за опита - то по лошо няма да стане...
|
| Вто Авг 10, 2010 11:47 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
Щом е само с 16 крака вероятно е със собствен контролер. Виж дали пък няма да е съвместим с 44780. Преди време срещах такива май на поп Богомил ако не се лъжа. Иначе подобни дисплей можеш да намериш тук http://www.orientdisplay.com/StandardLCDPanel_old.htm Комет работят с тях. Но тия са без контролер и са с по над 40 крака. Всеки сегмент има извод. Всъщност твоя може и да е без контролер ако има 5 или 6 СОМ'а
edit: ако е без контролер сегментите се управляват със смяна на поляритета. Ако прекъснеш извод на сегмент - угасва сегмента, ако прекъснеш СОМ угасва цялата цифра
|
| Сря Авг 11, 2010 11:27 am |
|
 |
|
velio
|
Ся се замисли кой собственик на фирма го бъркат 200лв за уред с който си вади хляба...
Това нещо по всяка вероятност е с custom made дисплей и най-вероятно няма да намериш заместител.
|
| Сря Авг 11, 2010 11:37 am |
|
 |
|
head_up
|
CarBeta5, без контролер е, чисто "стъкло", но интересното че е спукан по диагонал и някой символи излизат .... на половина - в смисъл сермента се вижда частично, точно до където стига пукнатината. А тия безконтролерни-многокраки ги разгледах и из фарнела и из диджикей-а, нямах време за повече търсене, та не срещнах нищо което поне да прилича на този боклук. да не вземе да се окаже къстъм дизайн, че ще го яде човека...
velio, не ми е на мен шеф тоя, макар да съм забелязал, че и за по-малко се циганят хората  правя услуга на приятел, ако се окаже че въобще може да живне тоя уред, та да не го отсекат от неговата заплата  В крайна сметка по-добре да изпием половината от парите, отколкото да ги даде двойно за нищо 
|
| Сря Авг 11, 2010 11:49 am |
|
 |
|
relsys
|
 |  |  |  | head_up написа: CarBeta5, без контролер е, чисто "стъкло", но интересното че е спукан по диагонал и някой символи излизат .... на половина - в смисъл сермента се вижда частично, точно до където стига пукнатината. А тия безконтролерни-многокраки ги разгледах и из фарнела и из диджикей-а, нямах време за повече търсене, та не срещнах нищо което поне да прилича на този боклук. да не вземе да се окаже къстъм дизайн, че ще го яде човека... velio, не ми е на мен шеф тоя, макар да съм забелязал, че и за по-малко се циганят хората  правя услуга на приятел, ако се окаже че въобще може да живне тоя уред, та да не го отсекат от неговата заплата  В крайна сметка по-добре да изпием половината от парите, отколкото да ги даде двойно за нищо  |  |  |  |  |
Че ти като му вземеш 300 за ремонт, к'ва услуга е ... 
|
| Сря Авг 11, 2010 12:18 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
Ако е само стъкло трябва да му хванеш кой крак за кой сегмент е и кой крак е общ. След това ако може да се приспособи някое от наличните ЛЦД'та
Ако е къстъм дизаин само връзка с производителите и поръчка от тях. Аз преди врема така поръчвах за един дрегер литиева батерия. Ама те имат представители тука и стана лесно.
edit: гледам, че на първия линк който си пуснал, има фирма производител и връзка с тях.
|
| Сря Авг 11, 2010 12:34 pm |
|
 |
|
head_up
|
писах им, но за сега отговор - йок, и ме съмнява, че ще ме упътят кой е модела и мога ли да си закупя 2-3 бройки от тях например, при условие че така старателно бяха затрили надписите по всички чЕпове на платката. просто е направено да не се ремонтира 
|
| Сря Авг 11, 2010 12:52 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Течния кристал със сигурност е уникат, но управлението може да е стандартно. Доста популярен контролер е HT1621 на Holtek, има го и в комет. Виж му даташита ,може да ти дойде нещо на акъла. Трябва с осцилоскоп да хванеш seg и com изводите. Повече не знам, винаги са ми били гадни тия кристали.
|
| Чет Авг 12, 2010 12:20 am |
|
 |
|
head_up
|
ji4ka, poгледнах го това предложение, ама то ако ще трябва да го преправям така ще трябва и наистина пари да му взема, че и повече отколкото би го одрал шефа му, просто не си струва акробатиката. оглеждам като остане време из он-лайн магазините, а дано видя нещо сходно с тоя дисплей, ама не би. и производителят не си прави труда да отговори, тааа ... ясна работата 
|
| Чет Авг 12, 2010 10:13 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 9 мнения ] |
|