Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Да си Вкл/Изкл лампите с дистанционно 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Да си Вкл/Изкл лампите с дистанционно
Чудих се дали да шляпна темата в "Безумни" или "Академия" ама не и е там мястото.
Идеята от години ми се върти в главата, знам как се прави, обаче не се очертава да ми остане време за реализация.

За пример: в момента в хола (моята стая, де) има 5 лампи и поне още 2-3 ми липсват. Това макар и множко за нормално жилище не е преувеличено. Ток до лампата ще докараш, ама и още жици за ключа, и после се разкарвай да го натискаш :) Пък и на стандартната инсталация е един ключ за няколко лампи - що да горят всичките ако не трябват?

Мисълта ми е със стандартно дистанционно (за ТВ-то например) да си вкл/изкл лампите (икономични като за епохата ни). Избираш лампата чрез добро насочване и готово. Ако се задейства и съседната значи така е трябвало.

Значи: между мрежата и лампата има кутийка с фотоприемник която засича сигнал от масово дистанционно. Един път включва, следващият изключва. Желателно е достъпно тримерче за регулиране на чувствителността. И да е съобразено с луминесцентки и новото поколение щото за нажежаемата жичка и баба знае.

Ако някой е видял такова чудо в e-bay да даде линк. А ако идеята ми се окаже чак толкова пионерска и на някой му скимне да я сътвори - отстъпвам му патента срещу каса бира когато/ако се видим. И с удоволствие му ставам дистрибутор: само за вкъщи бих купил 20-на такива (на приемлива цена, де) а на колко места бих го сложил...

Вто Май 11, 2010 9:39 pm
Профил

Мнение 
Намирисва ми на светодиоден лазер в червената област. Приемник- обикновен фототранзистор. Тогава обаче идва проблема с насочването.
Дали няма да е по-добре всички лампи да са на общ канал, пък да се различават по идентификационни номера?

Вто Май 11, 2010 11:04 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не ща лазАри и нУмера! С дистанционното на ТВ-то да речем или за всяка друга домашна апаратура, разчита се на насочването, затова държа на тримерче "чувствителност".
Не става дума за още едно дистанционно на масата!

Вто Май 11, 2010 11:13 pm
Профил

Мнение 
А какво е разстоянието между лапите? трябва да е задължително по-голямо от "петното" на дистанционното(става въпрос в равнина, напречна на излъчването)

Вто Май 11, 2010 11:17 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение 
Това съм го виждал като продукт в апартамента на едни познати, преди над 10 години, даже имаше вариант за плавна настройка на силата на лампата, просот стандартния кюч се смена с устройството... трябва да ги питам за подробности.

Вто Май 11, 2010 11:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
bongo_x2 написа:
Не ща лазАри и нУмера! С дистанционното на ТВ-то да речем или за всяка друга домашна апаратура, разчита се на насочването, затова държа на тримерче "чувствителност".
Не става дума за още едно дистанционно на масата!

Няма да стане както я мислиш! Моя телевизор в спалнята ми се управлява даже да насоча дистанционното към тавана. Има добри отражения и ще настане шаш! Вземи си едно дистанционно за аларма на кола и го закачи към дистанционното на телевизора (с верижка, не електрически). Останалото оставям на фантазията ти. :D
t_i_t_o написа:
Това съм го виждал като продукт в апартамента на едни познати, преди над 10 години, даже имаше вариант за плавна настройка на силата на лампата, просот стандартния кюч се смена с устройството... трябва да ги питам за подробности.

Такова бях монтирал на майка ми (мир на праха и), че последните години не можеше да става от леглото.

Вто Май 11, 2010 11:21 pm
Профил WWW
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
МладКонструктор предлагаха решение на някой от броевете им след 2000 година. Там дори можеше да се регулира силата на светене и също така платката е с кръгла форма като да може да се монтира в стандартните кутии на стените.Нямам пред мен списанията за да кажа в кой брой точно го има, но със сигурност има такава схема.

Вто Май 11, 2010 11:48 pm
Профил

Мнение 
добре, защо всъщност ти трябва насоченост на лъча? не може ли да отделиш 6-7 канала от 100-те и да сложиш приемника някъде в посока обратна на ТВ-то, че да не си сменяш и каналите и лампите едновременно като цветомузика от 70-те? или искаш да избягаш от окабеляването от приемника до всяка лампа? или ако не е проувеличено това дето го казваш за ТВ-то и тавана би трябвало да е още по-лесно, от към комуникацията де - всяка лампа да си знае канала и така... виж ако и волуме-то работи - цена няма да има :)

Сря Май 12, 2010 12:03 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Разликата в силата между "под прицел" и "някъде към тавана" е хиляди пъти. Освен това съвременните апаратури нарочно ги правят с нечувствителни приемници и ползвателят е свикнал да се прицелва. Пък и да се обърка нещо: за лампи става дума, не за ядрени ракети.

P.S.: представете си дистанционното като джойстик от 21-и век или вълшебна пръчица: "Let to be light!". И понеже безгрешна магия няма: ще я коригираш отпосле с по-точно прицелване. Това за Microsoft не е проблем, че за Иван ли?!

Сря Май 12, 2010 12:12 am
Профил
Аватар

Мнение 
the_bull написа:
МладКонструктор предлагаха решение на някой от броевете им след 2000 година. Там дори можеше да се регулира силата на светене и също така платката е с кръгла форма като да може да се монтира в стандартните кутии на стените.Нямам пред мен списанията за да кажа в кой брой точно го има, но със сигурност има такава схема.

Бр.1/2002

http://www.constructor.bg/mk/IR_regulator_main.htm

http://www.constructor.bg/mk/mkfiles/IR ... 20MK12.zip

http://constructor.bg/shop/product_info ... s_id=10672

Сря Май 12, 2010 12:53 am
Профил
Аватар

Мнение 
Бонго, не са занимавай с глупости, виж какво нещо струва 22$:
http://www.amazon.com/Woods-13568-3-Out ... 189&sr=8-1

И въобще само напиши из Гугъла "christmas lights remote" и гледай какво става :) .

Сря Май 12, 2010 1:51 am
Профил

Мнение 
Идеята хич не е безумна.
Например ако имаш окачен таван с 50 луни и искаш да ги включваш на сектори и да имат различен цвят то трябва да прекараш хиляди кабели и ключове. А пък ако искаш да ги и димираш става още по сложно.

Аз преди време използвах Х10 устройства - консуматорите се упралвяват през мрежата.

В твоя случай - има модули които представляват фасунка, която се монтира във фасунката и в нея стандартна лампа. Всяка 'фасунка' е 'интелигентна' има си собствен код. Устройствата които могат да управляват 'фасунките' са доста видове - има и директно дистнационно .... В БГ има една фирма която предлага такива неща може да разгледаш за обща представа www.bulcraft.com

Сря Май 12, 2010 6:33 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
http://www.sparkfun.com/commerce/produc ... ts_id=8753

Сря Май 12, 2010 9:58 am
Профил

Мнение 
Grubi написа:
http://www.sparkfun.com/commerce/product_info.php?products_id=8753

Това + mcu ще е доста по-евтино ... но и повече софтуерна работа.

Сря Май 12, 2010 11:20 am
Профил WWW

Мнение 
Това с дистанционното ще е добро но ако се направи да познава номера на програмата - с 1=ламБа1, 2 =лампа2 и т.н. 9=паливсички и с 0=гасивсички. Без димиране естествено, те и без това новите не го понасят, а и при няколко лампи димирането е излишно.

Чет Май 13, 2010 1:11 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 30 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща