Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Цифров осцилоскоп 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Цифров осцилоскоп
Иска ми се да си купя нещо двуканално, не по-малко от 20-на mhz с възможност за запис на изследвания сигнал. По-скоро от интерес. Не ми трябва в момента за нещо конкретно. Ползвам стар Руски осцилоскоп, който няма грешка. Модела е C1-107. Има чудна синхронизация. Не съм виждал друг такъв от братята руснаци.

Та погледнах из нета има вече наистина хубави машини, но са си цифри.....т.е да си взема само ей така.....не съм чак толкова заможен :-) . Разгледах, че има като вариант USB осцилоскопи, PCI.
Примерно това нещо някой ползвал ли го е?
http://www.velleman.eu/downloads/0/user ... 031_uk.pdf
Ще се радвам да чуя мнения като предимства и недостатъци. Защо бихте или не бихте предпочели "компютърен" пред настолен класически ? Може и някое линкче :-)
Благодаря предварително !!!

Нед Апр 11, 2010 8:34 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Мнение 
Аз ползвам въпросният Velleman PCS500 в комбинация със сигнал генератор K8016. Интерфейсът за връзка с PC-то е паралелен, оптично изолиран. Ако се ползва на лаптоп с адаптер, задължително е той да бъде пълнофункционален, USB адаптерите не стават. Аз лично съм много доволен, особено в комбинация с функционалния генератор 0.01HZ-1MHz, има стандартните синусоидален, правоъгъгълен и триъгълен сигнали , плюс малка библиотека. Най-хубавото е,че може да генерира сигнал по задание, до 32000 точки. За осцилоскопа - за аналогови сигнали не бих казал, че е перфектен, но за цифрови е идеален. Не ти препоръчвам по-новият USB модел PCSU1000, защото не е оптично изолиран от PC-то. Като недостатък мога да посоча, че не е удобен за разнасяне - паралелен адаптер,кабели, захранванващ адаптер и т.н., но ако се ползва предимо на едно място, не е проблем. Ако може да се намери с подобни параметри "класически", на подобна цена, който има възможност за връзка с PC- в момента бих избрал този вариант.

Нед Апр 11, 2010 8:53 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
аз имам някаъв на усб (зех го за нещо като 200 кинта нов), ама софта му е ултра некадърен. иначе хардуерно не е лош, има и сдк, който не го мързи може да си напише по-добър софт. самото сдк също е много некадърно обаче.

Пон Апр 12, 2010 8:59 am
Профил
Аватар

Мнение 
Питай plameniv, той продаваше едни по едно време за около 200$. На USB, 4 канала май бяха.

Пон Апр 12, 2010 9:26 am
Профил ICQ

Мнение 
Преди година някъде си купих за втори осцилоскоп от Електронинвест двуканален 25MHz с голям цветен дисплей и USB интерфевйс. Цената му беше около 500-600 лв с ДДС. Провери - може и да има останали бройки.

Пон Апр 12, 2010 11:18 am
Профил

Мнение 
Благодаря за отговорите. Днес разглеждах осцилоскопите на електронинвест. Хубавото е, че вече имаме магазин в Русе. Още не е отворил, но това ще стане съвсем скоро и ще мога дет се казва да го пипна :-) . Имат налични някой бройки. Днес минах да проверя

От спецификацията им обаче не са ми ясни някой неща, като например за модел GDS-1022 на 6 стр.

1. Памет.....................4к за всеки канал - какво означава това?
2. Тези , които имат интерфейс като USB, SD карта. За какво по-точно се използва. т.е какво се управлява от ПС-то. Запис на сигнали ли......? В/у SD картата предполагам се записва Print screen от екрана
----------------------------------------------------------------------------------------------

Модел DS1000 :
3. Два канала + външен тригер / какво представлява външният тригер
4. Памет...............1М точки (на канал), 512к точки (2 канала) - ?????????

Продължителност на запис 1MS за модел UT2000 - това като колко секунди да го разбирам?

Ето и бърз линк до каталога http://www.electroninvest.com/news/Kata ... 8-2009.pdf

Интересува ме ако си взема цифров дву канален осцилоскоп мога ли да записвам през USB-to или RS-232 сигнали?

edit:
Някой модели (MS05022) имат вграден логически анализатор (в случая 16 канала). По принцип анализатора само записва сигналите или ги и анализира по някакъв начин? Извинявам се за вероятно тъпият въпрос

Сря Апр 14, 2010 10:14 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Трябва бая да попрочетеш за DSO.

1. Всеки канал е независим и си има собствена 4к (кило семпъла) памет.
2. По УСБ - зависи какво са предвидили. Тек например имат VISA драйвери и могат да се ползват със софт на NAtional Instruments за обработка на даннните и дейта логинг. Общо взето за мен не е голямо предимство, за някой може и да е... SD картите - зависи какво са предвидили, но най-вероятно ще може да записваш скрийна + осцилограмите във вариант на CSV файлове, разни сетъпи на самия осцилоскоп, ъпдейти ит.н.

3. 90% от осцилоскопите имат външен тригер. Като ти потрябва - ще разбереш за какво е. В 90% от случаите няма да ти трябва.
4. Ами това е. Паметта е общо 1М, ако ползваш един канал - 1М, ако ползваш и двата - по 512к на канал.

Цитат:
Продължителност на запис 1MS за модел UT2000 - това като колко секунди да го разбирам?

Зависи при каква развивка си. 1MS си е 1MS. Не е никак зле. Даже си е доста добре.

Чет Апр 15, 2010 1:10 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Infinity написа:
Аз ползвам въпросният Velleman PCS500 ....

Осцилоскопът става (Вероятно повече от 10г го ползваме), но версията на софта, която имам (1.11) е стара и има недостатъци (от софтуерна точка - елементарни доработки, които не са направени). До сега не съм намерил по-нова версия.
При теб как е положението?

Пет Апр 30, 2010 9:23 am
Профил ICQ WWW

Мнение 
В момента съм с версия 2.01, не съм забелязал някакви проблеми. По-старите версии нямаха възможност да се сменя адреса на LPT-порта, освен стандартните 278,378,3BC, което беше проблем ако се ползва PCMCIA- или друг вид адаптер. 2.01 работи стабилно и затова не бях проверявал за по-нови версии. Сега гледам, че има Ver. 3.01, но линка за изтегляне на файла(pclab2000se_rev_3_1.zip) не работи:
http://www.vellemanusa.com/us/enu/download/files/

Кой знае, може да са открили проблем и да са я спрели тази версия. Ако не можеш да намериш Ver. 2.01, пиши, ще ти я пратя.

Пет Апр 30, 2010 10:10 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Хубав сайт.
Линка pclab2000se_rev_3_1.zip наистина не работи.
Впрочем, тук не виждам по стари версии на pclab.
Aко не е проблем, моля, атачни твоята версия тук или ми я изпрати на nikb@mail.bg

ПП
Я, и има библиотеки за ползвае от външен софтуер !

Съб Май 01, 2010 10:12 am
Профил ICQ WWW

Мнение 
Ето я Ver. 2.01:

Прикачени файлове:
Коментар на файл: PcLab 2.01
pclab2000se_2_01.rar [6.66 MiB]
105 пъти
Съб Май 01, 2010 9:12 pm
Профил