Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Реле регулатор мотоциклет 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение Реле регулатор мотоциклет
Моля за помощ!
Имам затруднения с този проект от няколко месеца , а е важен за мен.
Има доста мистификации по въпроса в интернет , затова ще се опитам да систематизирам информацията по темата.
Повечето схеми работят като шунтират генератора.
Мисля ,че заданието е приблизително готово.

Тип на генератора магнет.
Работоспособност за изводи звезда или триъгълник (универсалност).
Входно напрежение три фази 140 (200) Волта (на празен ход).
Номинален ток 30 ампера.
Изходно напрежение 14.00 Волта.
Ток на късо съединение (шунтиране на генератора) неизвестен.
Мощност на генератора над 350 Вата.
Честота на входното напрежение 1200 Херца.
Ток на утечка под 1 милиампер.
Опция Вентилатор.
Опция температурна корекция.
Издръжливост късо сърдинение.
Точна настройка на напрежението на зареждане.
Температурен диапазон на работа -20 до 45 градуса Целзий.

Практически се сблъсквам с редица проблеми.
Искам да използвам високочестотни или шотки диоди , но не мога да избера модел. В руските форуми ползват KBPC35 по един брой за фаза и шунтират с триаци.
Искам да ползвам мос транзистори за шунт на генератора , но не съм сигурен дали има такива без обратни диоди .
Елементнта база да е достъпна за реализация на схемата.
Ако се насоча към Шотки диоди не мога да се сетя колко е максимума на обратното напрежение върху диодите на моста , а има до 85 волта само в Комет.
При високите честоти (обороти) очаквам много големи загуби ако ползвам готов грец разчетен за 50 херца.
Ако ползвам Шотки диоди и мос транзистори загубите в регулатора ще са минимални (греене)
, но компонентната база нещо ми става недостъпна така.

Сега на етап 1 избираме компоненти за изправителния блок и регулацията (шунтирането).
Дискретни диоди (високочестотни) или трифазен грец модул (диоден блок от лада не знам доколко е приемлив за целта понеже при шунтиране контура се затваря през един от диодите) ? И какви точно да бъдат.
За тиристори препоръчвам симистори BTA26 защото са с изолация към корпус (така мисля).

Като литература ползвам следните източници :
http://moto-electro.ru/forum/index.php?showtopic=10
http://moto-electro.ru/forum/index.php?showtopic=168
http://moto-electro.ru/forum/index.php?showtopic=445
http://moto-electro.ru/forum/index.php? ... &#entry957

Целта е да ползваме компонентна база достъпна за колкото е възможно повече хора и лесен за реализация настройка дизайн.
Темата е малко по-сложна отколкото изглежда и съм благодарен на всякаква помощ.
Благодаря предварително на всички.
Всяка помощ е от полза. Сега съм след инцидент с контузия на главата и ми е малко сложно всичко вече.

П.С. Ако използваме симистори при затваряне на контура при регулация един от диодите е в паралел със симистора и тогава ще се отпуши ли този симистор??? Това също не знам дали е така.
Схемата или нейно подобие която възнамерявам да се ползва в следната :
Оригинална схема от производителя предсталява нещо подобно.

Прикачени файлове:
post-5-1205433911.gif
post-5-1205433911.gif [ 23.72 KiB | Прегледано 3568 пъти ]
post-170-1237888140.jpg
post-170-1237888140.jpg [ 27.59 KiB | Прегледано 3568 пъти ]

Нед Юли 31, 2011 8:42 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Реле регулатор мотоциклет
Нали си имаше тема за същото?
Тия схеми от къде ги извади, изобщо нямат логика в тях?
Защо в сехемите ти има и диоди и тиристори, а на горната в горния клон даже са свързани на обратно?
Това с късото е малко афиф работа и го зарежи, изобщо не е ясно какво ще стане и най вероятно ще опечеш генератора.
Трябват ти 3 тиода и 3 тиристора ако ще е регулране с PWM, и най добре сложи тиристорите в долния клон от към минус за да може по лесно и схемата да се реализира, няма та ти трябват и оптрони :!:

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Пон Авг 01, 2011 1:14 am
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Точно този принцип се използа при регулаторите на мотоциклети с трифазен генератор - окъсяване на статорната намотка. Късото съединение на синхронен генератор не е авариен режим за самия него.

Пон Авг 01, 2011 9:07 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Първата схема е на производителя на мотоциклета.Втората е от руски сайт. Принципа на работа е следният : Генератора се зарежда през мостовата схема и когато напрежението се качи над определена стойност се окъсяват намотките на генератора. Така го прявят просто. Да наистина бях пуснал тамата ведъж , но се се получи желаният резултат (това беше преди няколко месеца).Сега предишната ми тема беше отностно схемата с мос транзистори и нейната функционалност . В момента търся мощни висикочестотни диоди . Токовият контур както се вижда на първата схема се затваря през едно от рамената на моста.

Вто Авг 02, 2011 1:20 am
Профил ICQ

Мнение 
Ico_Belqta написа:
Първата схема е на производителя на мотоциклета.Втората е от руски сайт. Принципа на работа е следният : Генератора се зарежда през мостовата схема и когато напрежението се качи над определена стойност се окъсяват намотките на генератора. Така го прявят просто. Да наистина бях пуснал тамата ведъж , но се се получи желаният резултат (това беше преди няколко месеца).Сега предишната ми тема беше отностно схемата с мос транзистори и нейната функционалност . В момента търся мощни висикочестотни диоди . Токовият контур както се вижда на първата схема се затваря през едно от рамената на моста.

Какъв ти е проблема да го направиш с прекъсване на веригата наместо да окъсяваш намотките и да имаш повредени части накрая?
Със тиристори най лесно става, достатъчно високочестотни са, колко му е честотата на генератора, на генератор за кола е по висока?

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Вто Авг 02, 2011 1:37 am
Профил
Аватар

Мнение 
Пламене, нали не си мислиш, че ти първи си се сетил как се регулира генератор с постоянни магнити :) ?

Вто Авг 02, 2011 4:42 am
Профил
Аватар

Като сте заговорили за генератори ... Нещо не ми идва никакава идея - Та трябва електрически да ударя спирачка на 1,5 kW синхронен генератор с постоянни магнити (макс. около 400 волта) и спирачката да е енергонезависима и при включено състояние и изключено - нещо като latching реле ама за три фази и за по 5-6 А на контакт. Само не ми предлагайте релета за по 80 - 100 афро - не звучи сериозно просто.

Сря Авг 03, 2011 9:24 pm
Профил ICQ
Аватар

Бре Ицо, за к'ъв ти са високочестотни диоди че и шотки когато говорим за ниски честоти и шунтиране 8O
Диодите ги шунтирай напр. с 1нФ да нямат проблеми с ВЧ-то. И после супер-простота: един полевак окъсява ако напрежението стане опасно високо - да не пробият намотките - помисли как се управлява. След това токът се предава през диод на кондензатор и после DC-DC да зарежда акумулатора, останалото харчи от акумулатора.

Чет Авг 04, 2011 11:06 pm
Профил
Аватар

При 18 000 оборота на вала честотата става доста по-висока от мрежова и загубите са големи (диодите греят).
Това още преподавателката в МЕИ-то го беше заклеймила.
Това с DC-DC съм го мислил ,но е неприложимо като простота за направи си сам от някой с ИЖ вкъщи например.
При тези токове кондензатора и индуктивността на този преобразувател стават големи.
Възможно най-простият вариант е изправителен мост и пакетна регулация с шунтиране.
Дори заводстата схема е така начертана. Просто искам компоненти с ниски загуби за да не грее много релето.

Я някой да си каже експертното мнение.
Колко ще е максималното обратно напрежение на моста при товар.
Аз го изкарвам близо до изходното плюс пада бърху единия диод от моста.

За диоди съм избрал SF3004PT а транзистори BUZ11.
Ще свършат работа нали.

Благодаря

Пет Авг 05, 2011 10:06 pm
Профил ICQ
Аватар

Ico_Belqta написа:
Това с DC-DC съм го мислил ,но е неприложимо като простота за направи си сам от някой с ИЖ вкъщи например.
При тези токове кондензатора и индуктивността на този преобразувател стават големи.

Големи, големи, колко да са големи - за нормален заряд на 16А акумулатор, дросела да е най-много с Е30, пък кондензатор от около 220 до 330uF стига - честота 50 до 100 kHz ... - цялото се събира в кутийка 10х6х5 и то с MCU управление ...

Пет Авг 05, 2011 10:51 pm
Профил ICQ
Аватар

Проекта е направи си сам. Знам , че има по-ефективни варианти , но ще работя по класическата схема засега.
Тези компоненти към които съм се ориентирал вършат ли работа ?
Сега видях нещо което ме притеснява. Боди диода на мос транзистора е в паралел с единия от мостовата схема и при шунтиране ще се затваря контур (големия ток на късо съединение) през него. Има ли защо да се притеснявам или не ?

Съб Авг 06, 2011 8:24 pm
Профил ICQ
Аватар

Ами то зависи колко ток може да даде гегератора. Аз генератор 1,5 кВ при 200 волта напрежение изцяло на късо през греца давам и греца още си е здрав, ама знам ли при теб какво ще се получи. Само дето релето през което го окъсявам му се разказва играта.

Нед Авг 07, 2011 7:55 pm
Профил ICQ
Аватар

Cekins написа:
Ами то зависи колко ток може да даде гегератора. Аз генератор 1,5 кВ при 200 волта напрежение изцяло на късо през греца давам и греца още си е здрав, ама знам ли при теб какво ще се получи. Само дето релето през което го окъсявам му се разказва играта.

Ааа, то на релетата им се разказва играта най-вече от индуктивности, нищо общо с амперите :idea:

Пон Авг 08, 2011 12:39 am
Профил
Аватар

Да, само дето беше с резистивен товар ...

Пон Авг 08, 2011 8:16 pm
Профил ICQ
Аватар

А намотките на генератора какво са - реотани ли :D ?

Вто Авг 09, 2011 3:17 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 29 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща