Отговори на тема  [ 37 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Статично електричество. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Статично електричество.
Ситуацията ми е следната : шефа, не знам как, но много се наелектризира. И като отиде да пипне нещо по настройките на машинката, през разните копчалъци се разрежда. Иии всичко се рестартира. Лошото е че машината не може да се пуска и спира как да е, а когато стане това - спира. И само с него тоя проблем. Другите работници ходят боси или с памучни дрехи явно и не става този номер.
Та въпроса ми е има ли някакъв начин да се преборят смущенията от разряда или да търся начин да изолирам системата по-добре. Захранването е импулсно. Машинката е заземена поради ред причини.

Пет Фев 19, 2010 6:17 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ами заземете и шефа..... със онея заземители за жигули за левия глезен... :lol: :lol: :lol:

Пет Фев 19, 2010 6:47 pm
Профил ICQ WWW

Мнение 
Щом е такава работата или машината сменяй , или шефа - спасение няма. :D

Сериозно - ако електрониката е в метална кутия, не би трябвало да има никакъв проблем. Имал съм проблем със статично електричество, но при извадени платки от контролера и освен това подът беше пластмасов. Схемите пукаха като пуканки във фурна. Докато се осетя, бая работа си отворих.

Пет Фев 19, 2010 6:53 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Всичко иде от дрехите. Явно носи нещо , дето се зарежда. Аз като малък имах едно шлиферово яке: като седнех на тръбен стол с пластмасови тапи на краката за 20 мин., после ме прибиваше тока като се допирах до нещо метално. Махнах якето и проблема изчезна. Най-добре установете коя е дрехата и му обясни, че си прочел, колко е вредно статичното електричество за здравето. Това винаги лови декиш ;)

Пет Фев 19, 2010 7:02 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не е от дрехите. Той има навика първо да опипа найлона (ПП движещ се с около 25 м./минута) и после да отиде да ръчка настройките. Казах му преди да бара там да се хваща за някоя от машините (всичко ми е най-малко занулено, а повечето заземено).
За съжаление не е в метална кутия. Засега опукани чипове няма - предполагам че един LM358 се е ошашавил нещо щото е офсетнат от нулата с 1 волт. Те по принцип не стигат до нула ама поне на 0.5 слизат, ама този почва от 1 и малко обърква системата. Ще го сменя ама като се преборя със статиката. Недай боже да изгори нещо по-сериозно, че пика е 8720 :cry:
Разряда става само през една врътка на FRP. Копчето е от ония лъскавите дето изглеждат като метални. Не знам ако сложа някво пластмасово по големичко дали ще има достатъчно изолация.

Пет Фев 19, 2010 8:19 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Кажи на шефа си, че ако случайно е купил на жена си пералня със сушилня трябва да слага едни кърпички вътре като се сушат дрехите, за да може да не се наелектризират :D . Докато го разбера тоя номер с кърпичките тук и ходих в началото като подвижен кондензатор :D . А отделно си оправете машината, че явно не е минавала изпитания за ЕМС 8) .

Пет Фев 19, 2010 8:51 pm
Профил

Мнение 
Цитат:
Разряда става само през една врътка на FRP.

Ако заземиш тази врътка няма ли да стане?

Цитат:
трябва да слага едни кърпички вътре като се сушат дрехите

Какви са тези кърпички?

Пет Фев 19, 2010 9:17 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Мнение 
Хайде и аз да се изкажа.
Шефа ти навярно стои на климатик с йонизатор/озонатор и от там се зарежда.
И аз съм имал този проблем когато работех под един климатик.

Пет Фев 19, 2010 9:28 pm
Профил

Мнение 
ъ? това с климатика вярно ли? 8O

Пет Фев 19, 2010 9:56 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
dan написа:
Какви са тези кърпички?

Не знам дали ги има в БГ и как се превеждат, затова ето ти един линк да видиш сам какво представляват:
http://www.downy.com/en-US/product/ultr ... s-toc.jspx

Пет Фев 19, 2010 10:03 pm
Профил

Мнение 
head_up написа:
ъ? това с климатика вярно ли? 8O

Вярно, тъй през 10 минути ме перваше тока, когато слагах един чип в програматора и се чудех от какво и как.
Изключих климатика и спря.

Пет Фев 19, 2010 10:29 pm
Профил
Аватар

Мнение 
1. Шефа живее сам. Жена му живее в Турция. Не са разделени просто тя си има работа там и не ще да идва тука.
2. Наелектризира се от найлона - иде реч за шнеков екструдер за полипропилен. Излиза един "филм" 80 см. широк и някой път (не съм технолог) материала излиза много наелектризиран. И той като си подържи раката да го поотрие филма - става ужас.
3. Няма как да стане да минава ЕМС съвместимост - устройството е буквално скълъпено почти за без пари. Служи за синхрон между няколко честотни - върти една врътка - увеличава всички с предварително зададени коефициенти. Малко ЦАП-ове, малко ледове, оборотомери, джиджи-биджи. Такива работи. Иначе от друго не се шашка - всичко ми е на ток и във фабриката едновременно работят около 30 честотни, два 15kW мотора директно, 120 малки (150w) моторчета с фазово управление. За активния товар не говоря. Въобще източници на шум много.

Тук става въпрос за разряд на статично електричество през корпуса на бутона, през gnd на платката и към земя. Интересно е как не се освяткал процесора щото врътката е вързана директно към него, ама си е факт че е жив още.

Пет Фев 19, 2010 10:42 pm
Профил ICQ

Мнение 
Слагай ценери на всички входове и последователни резистори ако е възможно. Има и един спрей Графит - може да се опиташ да боядисаш около проблемния бутон и да го замасиш през железен корпус или през някое допълнително сложено фолио. Има и проводящи найлони (черни ,около 1ком/см) но не знам дали се намират - случайно попаднах на един такъв от опаковка на LCD дисплей. Щом се занимавате с пластмаси ,може да си ги правите , май има такива добавки за опроводяване на найлона. :)
Или опаковай бутона с ал.фолио и го замаси с гъвкава жица. Продава се и лепящо медно фолио но е доста скъпо.

Пет Фев 19, 2010 11:19 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ценери и р-чета мога да наслагам - малко ще стане висящо ама все пак. А и р-четата не мога кой знае колко големи да ги слагам - пулъпите са 4,7к. Сега като си прочетох писаното ценера нема да спаси положението - ще го влоши - фрп-то няма да реагира на въртене :) Иначе корпуса му мога да го замася ама дали ще помогне. Аз напърво време ще потърся по-непроводима врътка.

Пет Фев 19, 2010 11:29 pm
Профил ICQ

Мнение 
Ценера се избира с една стъпка над захранването така ,че при нормални условия все едно го няма. Ако си на 5V слагаш 5.1 или 5.6.
Статичното електричество се движи по повърхността на материала - дори и да е идеален изолатор, от мръсотията и мазнината от пръстите пак ще се влоши изолацията. Контролираното отвеждане е по-сигурното решение.

Самата платка откъде се храни, да не стават някакви паразитни токове?

Последна промяна ji4ka на Съб Фев 20, 2010 12:14 am, променена общо 1 път

Пет Фев 19, 2010 11:47 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 37 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща