Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
лепене на ABS и метал - как? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение лепене на ABS и метал - как?
Трябва да фиксирам контакт за батерия (стомана + никел покритие) към кутийката (ABS).

Какво лепило ще препоръчате?

Сря Дек 09, 2009 6:57 pm
Профил ICQ

Мнение Re: лепене на ABS и метал - как?
Щом има площ - прома, хеметекс, или подобно. Само трябва да осигуриш неподвижно закрепване на детайла за няколко часа - например пластината да бъде в хоризонтално положение. И да не мацаш много, щото после ще си личи. :)

Сря Дек 09, 2009 9:32 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Май никое лепило няма да хване свястно. Това кафявото - ала хелметекс - от Метро,
чакай да погледна кво беше (то е в домакинството тук :-) ) - Momentkleber от Henkel,
най има шанс да стане (по инструкциите за площите от sthx).
Обаче най-бих се доверил на двустранна лепенка, и тя толкова ще държи ама поне
се вижда какво е и лесно се сменя. Имам предвид тая дето е към 1мм дебела, меко
и поресто бяло едно такова е, има я и нея в Метро май (или от Практикер я бях купувал
последната, не помня).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Сря Дек 09, 2009 10:26 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
ABS се разтваря в хлороформ.
Можеш да си направиш лепилото сам.
Най-добре, обаче, за свързване на елементи под напрежение е чрез термо обработка - локално размекване и нещо като заварка.

Сря Дек 09, 2009 11:17 pm
Профил WWW
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
Момента на Хенкел ще държи здраво, ако кутийката е гладка отвътре (щото повечето са огледално гладки - например тези на ТЕКО) , е добре да се мине с шКУРка , гадното че с тези жълти лепила всичко замязва на правено в китай, ако отсека за батерията има каналчета за пластинките ще се получи добре но ако е предвиден за 6ф22 + клипс а искаш АА или ААА батерийка с пружинковия контакт ще има ядове след време , аз бих си предпочел готов държач или контакти за поене към платка. Може пластинките да се притиснат с парче от същата пластмаса или от полистирол което да залепиш с коресилин към кутията - така няма да има на каде да бягат.БТВ , каква е батерийката и контактите ?

EDIT: сетих се за тоя сайт ; http://www.thistothat.com/cgi-bin/glue. ... at=Plastic
- много полезно ама да ги имаше тез лепила тука ...

Чет Дек 10, 2009 9:07 pm
Профил
Аватар

Мнение 
и кутийката и пластинката са доста дребни. Сега мисля вариант да се запои към платката, щото с лепене явно няма да стане като хората, полезната площ за лепене е малко, а и отвора където хлътва пластинката е доста недостъпен че да го намажа с лепило.

Чет Дек 10, 2009 10:24 pm
Профил ICQ

Мнение 
Цецо, дай някакви снимки на кутийката и металната контактна пластинка, за да можем да ти дадем някаква смислена идея, а не да ти разправяме общи приказки.

Keystone имат доста голяма гама от контактни системи за батерии - включая и такива за PCB. ( Сигурно си ползвал техни ) Нямат ли нещо подходящо?

Чет Дек 10, 2009 11:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Момента на Хенкел се саморазлепва след година-две от повечето повърхности. Обаче има подобрен неопренов вариант - където съм го шляпнал из машините миналата година още си е като нов. Става дума за тежки условия като влага, химикали и 100 градусови температури, ама аз никога не бих закрепил отговорен елемент с това чудо.
Друго си е лепило на базата на същата пластмаса (или стопилка), има и епоксидни лепила ама не всички стават пък и искат грапавичко. Освен това трябва да обгръщат и част от другата страна.
И цианоакрилатните напреднаха, ползваме едно на Wurth - държи си. Май са най-подходящи за случая.

(бях го написал това и съм забравил да го постна)

А специално за метал ползваме епоксидния "течен метал" на Wurth - железен е стига да няма огъване за да се разлепи. Издържа на влага, пара и химикали. Втвърдява се за минути и се обработва лесно.
Това последното е вече само за сведение, на Цецо не му върши работа.

Edit: неопреновото било на UHU, просто си приличат.

Пет Дек 11, 2009 2:31 am
Профил
Аватар

Мнение Информация
Днес ми трябваше температуроустойчиво и твърдо лепило, по магазините намерих само това: http://www.permatex.com/products/Automo ... mpound.htm
Останах очарован: цената му е нормална но слага течния метал на Wurth в джоба си. Има по-дълго време за нанасяне и по-рязко втвърдяване, става твърдо като добрата стара епоксидна смола, при загряване почти не омеква докато не стигне точката на разпадане (в пъти над гарантираните 150'С). Разпада се като гумата. Цветът му е тъмносив.

Пет Яну 15, 2010 8:39 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 9 мнения ]