Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
"клатене" на лунички 12V ~ 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение "клатене" на лунички 12V ~
Искам да попитам с какво най-лесно мога да управлявам 12v(~) кухненски лунички (като полупроводников елемент)?
Мисля да използвам за захранване от тези готовите за тях трафове 220/12v(~). Трябва ми нещото , което ще ги клати (например тиристор или симистор).
Ще се използват за нещо като рекламна табелка и трябва да мигуцат :-) някак си (още не съм измислил точно как).
Гледам из нета сумати схеми за цветомузики (само като идея за управлението) някой с тиристори, други със симистори, но все за са 220V
Тъй като не съм се занимавал с такива полупроводникови елементи се интересувам дали ще има проблем ако вместо крушки на 220в се клатят такива на 12. Т.е ще има ли проблем с отпушването или запушването им.

Нед Окт 04, 2009 9:18 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Може, що да не може. Ама ако ще е с тиристори ти трябват два и малко по сложничко управление. Схемите дето са за триак на 220В спокойно ще си работят и на 12. Само дето тока ще е голям и ще топлят. Спокойно обаче можеш да управляваш 220-те волта.

Нед Окт 04, 2009 9:34 pm
Профил ICQ

Мнение 
А да бе, той тиристора пускаше единият полупериод. Значи трябва да е с триак, но пък наистина тока ще е голям при това напрежение. Май наистина ще трябва да мина на 220в. Рекох с 12-тях волта ще е по-безопасно, но пък тръгват луди токове :-)

Нед Окт 04, 2009 9:43 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Имай пред вид че луничките не са предвидени за импулсен режим. Работата в този режим ще им скъси много и без това доста късия им живот. Съветвам те да си избереш някакви други лампи.

Нед Окт 04, 2009 10:30 pm
Профил

Мнение 
Избрах ги защото лесно се закрепват.
Ами в такъв случай остават миньонки.... предполагам че имат по-дълъг живот!

Пон Окт 05, 2009 8:25 am
Профил

Мнение 
И те толкова ако не ги управляваш правилно. Преди 15-на години правиш часовник с такива миньонки /индикаторния блок беше правен от колега/, горяха си доволно често :D . Проблема се реши с протичането на малък ток който подържа нажежаемата жичка леко загряла.

Пон Окт 05, 2009 8:32 am
Профил
Аватар

Мнение 
Можеш да изправиш напрежението с четири диода (без да го филтрираш) и от там нататък може да се ползва и тиристор и транзистор (някой мощен MOSFET например - лесно се управляват).
Може да се направи плавно включване на лампите за да се намали шанса за бързо изгаряне.

Пон Окт 05, 2009 9:55 am
Профил

Мнение 
milenjs, добра идея. Демек да направя старта малко по топъл.

Цитат:
Можеш да изправиш напрежението с четири диода (без да го филтрираш)

т.е примерно ако използвам готов 12в ~ траф няма да имам проблем с 12в-ови крушки и ще си сложа по един IRF и шапка на тояга :-)

Пон Окт 05, 2009 10:11 am
Профил
Аватар

Мнение 
При превключване на лампи с нажежаема жичка, проблема с изгарянето се рашава, ако ключовия елемент (нпр триак) е с нулев детектор - виж за пример МОС3040 или подобен.

Пон Окт 05, 2009 10:31 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Спомням си че и в други теми преди време някой предлагаше такъв метод и там обяснявах защо не е достатъчно. Май последно в темата за светлинно табло.
Хайде пак да обясня. Да предположим че пуснеш лампата точно през прехода през нула. За да работи системата,лампата трябва да се подгрее достатъчно до момента в който напрежението достигне да кажем половината от амплитудата. Значи става дума за мака част от периода. Изобщо е несериозно да се мисли че ще стане за толкова малко време и като отчетем че през половината от това време напрежението е прекалено малко. Не че няма да има някакво дребно подобрение но не е решение на проблема. Този вид управление се прави най вече за избягване на смущенията.

Метода с постоянното подгряване е добър от гледна точка на надеждноста но прави и без това инертните лапи по инертни при угасване. Запалването малко става по бързо но като цяло лампата е по инертна.

Става с фазов регулатор като за 3-4 периода при пускане се захранва само в края на попупериодите а и никога не се пуска на 100 процента мощност. 75-80 е нормално.
Запускането е добре да става плавно за по бързо запалване на лампата. Нещо от типа на 10,10,15,20,25,30,80 % се гони разпределено през полупериодите.

Разбира се контролера става по сложен но ако се гони надеждност и е необходимо да не се увеличава много инертноста при запалване се прави така.

Разбира се не очаквам начинаещ като me40 да си прави такъв контролер,пиша го за обща информация,преди съм правил разни светлинни ефекти и имам доста практически наблюдения.

Също така за такива режими на работа се предлагат и специални лампи предвидени за работа в импулсен режим. При тях разликата в съпротивлението на нагрятата и студената лампа не е толкова голямо. Нямам спомен на какво се дължеше това. Цената на удоволствието беше че лампата е по скъпа и КПД-то и е по малко от аналогичната нормална.
С такива съм пускал ефекти без да се грижа за специално управление и си изкарваха доволно дълго. по година да кажем работа по цяла нощ. С подгряваване за 3-4 полупериода при пускане стават железни.

Мечо абе то има светодиодни лунички. Поразгледай цените може да се окаже че не е лош вариант за твоето приложение.

Пон Окт 05, 2009 12:14 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Помисли си, дали ти трябва цялата яркост на лампите, или може да минеш с част от нея. Както каза Никола, ако не са на пълна мощност, а на 70-80%, тогава живота им доста се удължава. Имам спомени от преди 20-25 години, в тоалетната на една гара бяха сложили 2 най-обикновени крушки на 220В, но ги бяха вързали последователно. Вярно, че светеха слабичко, но работят и до ден днешен без да са сменяни :). Вариант е също, да вземеш по-мощни отколкото ти трябва и да ги пуснеш на по-ниско напрежение.

Пон Окт 05, 2009 12:31 pm
Профил

Мнение 
Благодаря за отговорите!

Това със заниженото напрежение съм си го мислил и преди.
Ако примерно се спра на управляващ елемент с MOSFETs (примерно IRF540).
Можем ли да говорим за подгряване , ако примерно преди запалването пусна за няколко ms отпушващ импулс (еднократно) или трябва да е изпълнено с нещо като ШИМ (т.е постепенно да увеличавам коеф. на запълване)?

Пон Окт 05, 2009 12:52 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Целта на подгряването е да се намали пусковия ток на лампата, която в студено състояние има няколко пъти по-ниско съпротивление.
Единствения начин да намалиш тока в този случай, е като намалиш напрежението при пускане. След като имаш променливо напрежение, което постоянно се изменя между 0 и някаква стойност, би било удачно да използваш този факт - т.е. да включваш само в края на полупериода където напрежението намалява и постепенно да намалиш закъснението с което включваш, увеличавайки по този начин напрежението.
Потърси някои времедиаграми за фазово регулиране на нагреватели, схеми на димери и други подобни за да си изясниш принципа на действие.\

Ако ползваш MOSFET можеш и обратно да процедираш - пускаш транзистора в нулата и гасиш след да речем 1ms, 2ms, 5ms, 10ms. След това може да го оставиш пуснат.

Ето една идея за 220V
http://notes.ump.edu.my/fkee/e-Magazine ... 04ch05.pdf

Тук дори са подходили още по-добре - товара е преди греца, а транзистора окъсява изхода на греца. По този начин може да ползваш по-маломощни диоди, тъй като всеки транзистор ще си има собствени диоди.

Търси в гугъл "MOSFET dimmer" - ще видиш някои схеми :idea:

Прикачени файлове:
Clipboard02.gif
Clipboard02.gif [ 10.12 KiB | Прегледано 2810 пъти ]
Пон Окт 05, 2009 4:33 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение 
Аз подкрепям идеята за светодиодните лунички. Има си ги в стандартен корпус и цокъл, пак за 12 и 220 волта.
Правил съм димер за такива. Недостатък е, че е с трипроводно свързване и при съществуваща инсталация е трудно. Предимство е, че е с транзистор и това ми позволи да го направя с микроконтролер със съответните гъзарийки (мек старт, плавно регулиране и т.н.). Дори при мен е със ШИМ, а не с фазово регулиране, което ме освобождава от необходимостта да следя за пресичане на нулата. Мисля, това няма да е проблем и с нажежаеми лунички. Добре, отплеснах се.
За мигане най-добре е според мен със светодиодни лунички. Те си имат еднакво съпротивление и светнали и угаснали. :P

Вто Окт 06, 2009 11:07 am
Профил

Мнение 
С тези би трябвало да стане
http://www.tpetrov.com/search.php?s=LAMP+12V%2FW24L

Вто Окт 06, 2009 12:44 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща