Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Термо защита на асинхронен двигател! 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Термо защита на асинхронен двигател!
Става въпрос за следното:
Ползва се 75KW асинхронен двигател, в статора на който има вграден елемент за температурна защита.
Няма обаче спецификация на този елемент и не знам какво представлява.
Изведени са два проводника. При 17 градуса по целзий на корпуса, съпротивлението е 251 ома. При повишаване на темп., се понижава съпротивлението.
При 33 градуса по целзий е 224 ома, като от измерванията в този диапазон може да се каже, че характеристиката е линейна.
Някой има ли подобен опит и дали мога да се осланям, че при 100 градуса съпротивлението би трябвало да бъде около 140 ома.

Сря Авг 26, 2009 11:47 am
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение 
Колега по това, което си написал може да се заключи, че този елемент е термистор, т.е. не може да е с линейна характеристика за такъв голям диапазон от температура. По-интересното е обаче, че се използва термистор. Доколкото съм запознат с термозащитите на електродвигателите се използва позистор, а не термистор (по ред теоретични и практически причини).

Сря Авг 26, 2009 6:38 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
А моят опит казва (макар и за по-маломощни):
В такива двигатели слагат най-обикновена биметална пластинка която прави ВКЛ/ИЗКЛ. Нямаше да се обадя ако не бях виждал чисто нови двигатели с повредена такава - нещо като в твоя случай.
Без хартиите на двигателя няма да се оправиш обаче спокойно можеш да сложиш външна по ток.

Сря Авг 26, 2009 10:30 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Става въпрос за позистор. Такава защита се монтира не от вчера.
Ако погледнеш характеристиката на някой позистор и ще ти стане ясно.

Нед Авг 30, 2009 6:13 pm
Профил

Мнение 
Привет!
Благодаря за отговорите!
Насочил съм се към този продукт
http://www.test.ruse.bg/bg/index.php?p=products

Има ли някой впечатления от тази фирма?

Чет Сеп 10, 2009 8:48 am
Профил
Аватар

Мнение 
А защо не се ориентираш към честотен, какъвто и да е. Ем ще ти пази мотора, ем и ще имаш плавен пуск/стоп, управление на обороти и куп други екстри.

Чет Сеп 10, 2009 2:21 pm
Профил ICQ

Мнение 
Ами защото моторчето е 75KW и не намерих нещо на достъпни цени. Вече съм направил пускане триъгълник в звезда. Единият контактор само е 170лв., а двигателите са два. Когато проучвах пазара и изготвях офертата, това беше най-добрия вариант, като цена. Намерих някакви софт-стартери, но те бяха по 2К лева и то за по-малки двигатели. Може и аз да съм пропуснал нещо, но така или иначе всичко е монтирано вече. А и апаратурата не изисква екстри. Ще работи на къра и ще се храни от генератор. Но ще е хубаво да има защита, защото ако се прецакат двигателите от претоварване, а такава възможност има ще умре една камара техника под земята и няма възможност да се ремонтира.

Чет Сеп 10, 2009 2:31 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Това да не е вентилатори на сушилня? Виждал съм такова чудо ама май бяха и по големи моторите. Нямам спомен за мощност ама бяха нещо от порядъка на 150А когато се развърти и обърне на звезда. Има честотни за тази мощност, ама цената ще е от порядъка на 4-5 х. минимум. И то ако набараш някаква далавера. Миналата година купихме от Турция един Telemecanique 30kW за 1500 лв. обаче беше някакъв супер късмет : някакъв го поръчал и после отказал, а търговеца гледал да се оттърве от него.

Чет Сеп 10, 2009 2:42 pm
Профил ICQ

Мнение 
Момчета правилното пускане на тия "двигателчета" не беше ли Звезда- Триъгълник щото иначе ша изпопадат всички "бушони" по веригата.

Нед Сеп 27, 2009 10:43 pm
Профил

Мнение 
ka2009 написа:
Момчета правилното пускане на тия "двигателчета" не беше ли Звезда- Триъгълник щото иначе ша изпопадат всички "бушони" по веригата.

С един двигател(7.5Kw) на компресор се бях занимавал,та там постановката беше-триъгълник/звезда. Като го мъчих "на обратно" не ще да вдигне обороти...

Пон Сеп 28, 2009 8:10 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Тия големите наистина ги пускат звезда-триъгълник, щото иначе става интересно за мрежата. Този дето аз съм го виждал ампермера му беше 600 А. Като се пусне мотора стрелката отива докрай. След 5-6 минути достига обороти и му пада тока, след което обръща на триъгълник. На триъгълник гълташе към 150 А (на фаза). Виждал съм също такова пускане със цел да не изкърти механиката дето е след него (шнеков екструдер за ПП). Там се получава едно малко по-меко стартиране а и примерно ако екструдера е студен защитата успява да изключи. Иначе скъсва шнека - както и стана един път като не изчакаха термо-релето за време за зв-тр и тръгна на триъгълник при студен екструдер.

Пон Сеп 28, 2009 8:03 pm
Профил ICQ

Мнение 
7,5 kW е малка мощност за да има смисъл това пускане но виж 75 kW е задължително.

Пон Сеп 28, 2009 10:02 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 12 мнения ]