Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Проблем с SeeProg + биос 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Проблем с SeeProg + биос
Който му се чете, да чете ......:-)

От известно време знаех, че ми се е повредил SeeProg-a. И съответно не го ползвах. Как съм разбрал ли?
( Ами спомням си , че не искаше да програмира (за служебния комп става въпрос) никакви памети....ей тъй изведнъж) В същото време закачам на LPT-to добре познатия Willem и.... цепи мрака)

Сега обаче ми се наложи да го използвам и реших да си го поправя.
Та..... днес изгубих 3-4 часа (премерих почти всичко дет се вика) докато разбера най накрая , че нищо му няма. Как се усетих ли?
(Ами замислих се, че сменихме служебният комп от преди година. Долу горе от тогава не ми работи и SeeProg-a . Днес се мъчих да го "поправя" на лаптопа ми, който има реален LPT1 порт. По едно време се замислих, че никога не съм го пускал и на лаптопа :-). Сетих се обаче, че на компа в къщи си бачкаше. Закачам кабелите на домашния и ....изненада.......работи си перфектно. Викам си с извинение бах мааааммму)

Веднага погледнах в Device menager-a прекъсването (0378-037F). - това на домашния. Като пусна Elnec Pg4uw / Find Programmer сам си намира проиграматора, като SeeProg и LPT1 (0378).
Закачам на лаптопа. Там единствената разлика, която виждам е че прекъсването на LPT1 e 3BC. Съответно Elnec Pg4uw / Find Programmer си го намира така. Обаче там не работи. Закачам на лаптопа Willem-a и си бачка....!!!!!
Някой има ли идея? Пробвах да му сменя още от Биоса прекъсването, като на домашния (0378), но пак не става.
Нещо обаче много ме изненада, а то е че като забраня LPT1- от БИОСА след като зареди XP-то пак си го има порта и на всичкото отгорe Willema пак си работи, а SeeProga-a не. Същото е положението и с COM1. Ако го забраня в БИОСА, Pony-to пак си бачка.

След като се забранят портовете в биоса, не се ли забраняват хардуерно и съответно не би ли трябвало да не се виждат от XP-to?
И какъв е проблема според Вас , че не ми работи SeeProga-a на служебният и на лаптопа?

p.s Тъкмо пробвах да забраня портовете от Биоса на домашния комп и след като се зареди XP-to портове нямам !!!!
Какъв е тоя Биос на лаптопа....измислен ??????

Edit: Ехааааа. Успях да го подкарам на лаптопа ! В биоса има опции на LPT1
1. Output only
2. Bi-directional
3. EPP
4. ECP
По дефолт беше на Bi-directional. След като пробвах с EPP и тръгна, като се има в предвид че съм забранил и COM1 и LPT1.
После пробвах и без да ги забранявам ...пак си работи. Проблема е бил в това "EPP". Явно и на служебния ще е нещо такова.

Остава само загадката: защо след като ги забраня в Биоса, пак си ги има портовете, че и работят ?!?!??!

Нед Сеп 06, 2009 10:09 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Има и по-странни неща. На моя комп нещо му се прецака вгранения LAN на дъното. Сложих му един 3com и от известно време си карам така. Вчера викам, я да забраня вградения лан от BIOS-а, да не ми се мота в дивайс мениджъра (там се вижда, нищо че не бачка). Забраних лана, и ядец, компа почва за зарежда и зависва, преди въобще да помирише windows-a. Разрешавам лана и нещата си карат по старому. Правих го 2 пъти, и се така. Накрая го разреших и го оставих.

Нед Сеп 06, 2009 11:12 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Загадки няма.
Още време оно съм забелязал, че виндос не се интересува кой знае колко от това какво има в биос-а, камо ли как е настроено...
Преди-отдавна (дооооста отдавна компа беше K6-2 на 300Mhz) си работех с един 10ГБ хард, който биос-а(понеже не можеше да познава повече от 8.4ГБ) ми твърдеше че е 8.4Гб.
Да ама не виндоус-а като се опрозорчи си показваше 10Гб че и работеше с него без никакви ядове. :)

Пон Сеп 07, 2009 6:57 pm
Профил ICQ

Мнение 
Със сигурност обаче ако нещо забраниш или разрешиш в БИОСА и под ДОС е така.
А иначе стана ясно че XP- то дето викат някой баби HP-то :-) си вижда каквото му е изгодно...т.е. не се интересува много, много от БИОСА

Вто Сеп 08, 2009 11:57 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 4 мнения ]