|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 11:24 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 12 мнения ] |
|
Печатни платки made in Bulgaria. Или какво да очакваме след
| Автор |
Съобщение |
|
Tisho
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
 Печатни платки made in Bulgaria. Или какво да очакваме след
2 години работа...
Калаеното покритие се отлепва от медта заедно със солдермаската.
Проблемното изделие има три платки в кутията, като проблема се наблюдава само на тази. Няма следи от влага, няма изтекли електролитни кондензатори. Пробвах да презапоявам, ефекта е тинола остава по крака на елемента и по човката на поялника, но не и по контактната площатка. Комедия...
Кофтито е че тези платки са правени на 4 партиди като една от четерите партиди е правена в друга платкажийница и не мога да кажа точно коя е. 
|
| Пон Авг 31, 2009 9:10 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Пистата изглежда като претоварена, но не с късо, ами да речем с 50% повече ток, отколкото може да носи.
А пък може и производителя да има вина, да речем точно там да не е калайдисано като хората, щото се вижда че няма грам метал върху медта. Във всички случаи е окислена медта, тръкни с малко шкурка за дрехи или гумичка "Шумен" от 0.06лв. и ще я калайдисаш лесно 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Авг 31, 2009 9:59 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Със сигурност не е претоварена по ток. Ако платката е загрявала то цвета не само на медта щеше да се промени а и на солдер маската.
Намерих още нови не-монтирани платки от същата партида, при докосване на поялника до някоя контактна площатка покритието на контактната площатка се стапя и остава по поялника а отдолу - окислена мед...
Довечера ще сложа снимки.
|
| Вто Сеп 01, 2009 11:01 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Ми баш на made in BG си прилича, сякаш не са изчистили медта преди да нанесат калай-оловото.
Или пък е поредната ROHS изненада, ако не е калай-олово.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Сеп 01, 2009 11:11 am |
|
 |
|
sthx
|
Tisho, ако ти е за първи път, значи си късметлия. Все пак съм длъжен да отбележа, че качеството напоследък се подобрява.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Вто Сеп 01, 2009 11:16 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
не ми прилича на горещо изравнявнена платка?
ако е с някакво химическо покритие не е чудо на чудесата този ефект.
ама и вие да не си водите бележки коя платка къде е правена...
|
| Вто Сеп 01, 2009 12:02 pm |
|
 |
|
velio
|
Това явно е едно от малкото места дето продължават да слагат тинол под солдер маската... Може би щото първо го нанасят галванично или химически...
При такива платки много лесно пада солдер маската която е върху пътечката - припоя сякаш се промъква под нея
|
| Вто Сеп 01, 2009 12:31 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Лошо .. много лошо ... аз слагам ревизи по платките, после остава да се сетя коя ревизия къде е правена ... Иначе не ме учудва, много тъпо изпълнение . сега има енди платки, ще видим къде ще ги пускам, няма да е микрон, там една поръчка бях решил хич да не им я плащам, ама ми писна да ми звънят та мисля да им я платя тия дни, ама повече платки при тях не, иначе в интерес на истината точно тая се оказа ок ... само дето се произвежда и насища 2 месеца. Но предната .... от 60 платки до тук 30 дефектни, всички дефекти са от спояването, ама това значи да изхвърлям на всяка платка по един USB хъб, и да поя нов ...не че не става и със стария, ама играчката е 3 пъти по голяма, ммного им се бях нервирал ... навсичко отгоре заради това забавяне половината от тия платки ми стоят в офиса, другата половина са платени на половина .... има няма $14к назад, ама то и аз съм си виновен, трябваше да ги юркам повечко.
п.с. последно давах на комет, ипалтки и насищане, доволен съм, не знам къде правят платките но ги правят добре, и насищането им е на приемливи цени.
|
| Вто Сеп 01, 2009 3:18 pm |
|
 |
|
zaphod
|
SPS са добри
|
| Вто Сеп 01, 2009 8:10 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Така е. Платките за баш първия нюкман (1993-4) ги правиха те, 8 мила с минимални дупки 0.4мм.
Вярно, че тогава не можеха да ги пробият, та ходиха да се пробиват другаде - с доста приключения - но
май сега могат.
Но не щат да правят съвременна технология - 4 мила, 0.2 или поне 0.3мм дупки ( а мисля, че
биха могли).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Сеп 01, 2009 9:04 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
под 0.4мм метализацията трябва да става в други вани. и с друг ток.
отделно си трябват вече и чисти помещения за фото-процесите. класиката с шаблони не е достатъчна - директна експонация му е майката. да не говорим за шпиндели, солдер маски и приятели.
позлатяване ли? хехе... а пък за контрола не ми се говори направо...
за да се осъвремени една платкаджийница трябва да си смени доста от оборудването.
или да се направи изцяло нов цех. обаче си е цифра пари. отделно и с мат'рала ще има проблем.
просто новите неща изискват нов опит. ако го бяха правили малко-по-малко през годините, може би сега следващото ниво щеше да им е по-лесно. ама като си проспал 20-тина технологични години, все едно да прескочиш от средновековието в в ядрения век. просто няма как с волски впряг да изстреляш космически кораб, колкото и да са ти добри воловете.
|
| Вто Сеп 01, 2009 9:42 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Това с волския впряг беше мнооого яко ... та даже и пояснението за добрите волове...

|
| Сря Сеп 02, 2009 1:02 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 12 мнения ] |
|