|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 1:52 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 12 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
max's
Ранг: Новодошъл
|
 Датчик за движение?
Става въпрос за датчиците дето ги използват в алармите или от СОТ,но не за клетката а за самия датчик(метален корпус,3 извода,с фото плака).Какъв е принципа на самия датчик?Имам някаква идея да се ползва за нещо друго но не намирам никакво инфо за тях.Този при мен е без надписи та не се оправям какво да търся.
|
| Чет Юни 02, 2005 12:28 pm |
|
 |
|
Гост
|
Íå ìîãà äà òè äàì ëèíê çà èíôî, íî ïðåäñòàâëÿâà èíôðà÷åðâåí äèôåðåíöèàëåí äèîä, âèêàò ìó "ÏÈÐ" ñåíçîð. Ñàìî ÷å, â íåãî ñè èìà âãðàäåíà ñõåìè÷êà çà ôèëòðèðàíå íà íèñêèòå ÷åñòîòè. Ò.å. íà èçõîäà èìàø ñèãíàë, ñàìî êîãàòî èìàø äâèæåíèå íà äîñòàòú÷íî òîïúë (ðàçëèêà â òåìïåðàòóðàòà íà îáåêòà è îêîëíàòà) îáåêò ñ äîñòàòú÷íî ãîëÿìà ìàñà. Åòî çàùî, àêî íàïðèìåð çàòîïëèø ïîìåùåíèåòî, êîåòî ñå îõðàíÿâà äî îêîëî 36 ãðàäóñà ïî Öåëçèé (áëèçî äî ÷îâåøêàòà òåìïåðàòóðà) ìîæåø ñïîêîéíî äà ñè ñå ðàçõîæäàø èç íåãî è àëàðìàòà íÿìà äà ñå "óñåòè".
|
| Чет Юни 02, 2005 1:49 pm |
|
 |
|
Гост
|
Íàé âåðîÿòíî àç ðàçïîëàãàì ñ äðóã òèï äàò÷èê,ùîòî ïðè ìåí ðåàãèðà è ïðè äâèæåíèå íà îáèêíîâåí ïðåäìåò ò.å íå å çàäúëæèòåëíî äà èìà òåìïåðàòóðíà ðàçëèêà,íåùî êàòî èíôðà÷åðâåí ïðåäàâàòåë-ïðèåìíèê íî ñúáðàíè â åäèí êîðïóñ.Íà èçõîäà èìà ïîðåäèöà îò íåïðåêúñíàòè 38êHz ïðàâîúãúëíè èìïóëñè(ò.å òàêèâà ñòàâàò ñëåä 1-2 øìèãåðà)è äåòåêâàíåòî å ôàçîâî.Àáå åäèí ëèíê áè ñâúðøèë ïîâå÷å ðàáîòà îò êîëêîòî òîâà ïèñàíå,àìà å íà...ñ òúðñà÷êàòà ïîïàäàì âñå íà IR-ïðèåìíèöè è íèùî ïîäîáíî êàòî òîçè äàò÷èê íå íàìåðèõ.
|
| Чет Юни 02, 2005 3:26 pm |
|
 |
|
Гост
|
Àêî èñêàø äà ñè ñèãóðåí, ÷å èìà èçëú÷âàòåë, òóðè ñðåùó íåãî åäèí ôîòîòðàíçèñòîð è ãëåäàé íà îñöèëîñêîïà. È ì/ó äðóãîòî äðàñíè êàêâî ñè âèäÿë, `ùîòî è íà ìåí ìè å èíòåðåñíî - íå áÿõ ñðåùàë òàêîâà æèâîòíî.
|
| Чет Юни 02, 2005 4:05 pm |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
Масово се полват PIR, идва от Pasiv Infra Red ..... та ... датчка не е нищо особенно, както някой писа два фотоприемника, но пред тях има дифракционна решетка, получава се фазова разлика м-у получавания сигнал. Когато няма движение и двата приемника плучават еднакви или почти еднакви сигнали, но при наличие на движение, т.е. движеш се изтчник на IR се получава по голяма разлика м-у двтаа приети сигнала и съответно се подава сигнал. Иначе веки предмет излъчва в IR спектъра, затова е възможно засичането на всякакви предмети. А затопляне на стаята до 36 градуса не помага много, тъй като човешкото тяло не е с постоянна температура на всички части.
|
| Чет Юни 02, 2005 7:33 pm |
|
 |
|
HCL
|
Роботчето, което го правихме имаше десетина IR сензора за измерване на разстояние от Шарп. Моделът им беше GP2D120 и вършеха добра работа до 30см, но имахме и някакви други, пак на Шарп който работеха до 150см, та нищо чудно и на по-големи разстояния да имат. Сензорът даваше аналогов вход, който можеш да си го калибрираш и с един МК върши добра работа. Обаче не мисля, че за такива приложения ще свърши работа. Защото до голяма степен зависи от цвета на обекта, те до каква степен ще рефлектира в инфра-червения спектър. Бялото примерно го дават на 90%, но сивото вече е на 18%. Та с малко подбрано облекло и нямаме аларма вече. Другото, което си мислех е, няма ли да стане с ултразвуков-сензор. Дори си мисля, че ще е по-добре от инфрачервения, защотото покрива по-голям ъгъл, т.е с едно зензорче и покриваш 120градусов диапазон. Нещо което мисля, че е напълно достатъчно. Всяко движение би трябвало да се отчете като разлика в измерваното разстояние и готово.
|
| Чет Юни 02, 2005 9:31 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30753 Местоположение: София
|
Ултразвукови се ползват предимно в колите, за помеения се ползват микровълнови, но PIR си е най-разпространен поради ниската му цена.
|
| Пет Юни 03, 2005 1:13 am |
|
 |
|
max's
|
@HCL..хубаво е това което написа...захванал съм се с нещо подобно и тъкмо се чудех какво да използвам за малки разтояния от 20-тина см.На Sharp намерих голямо разнообразие от сензори.Интересно инфо на този Link:
http://www.active-robots.com/products/a ... sors.shtml
пп:@гост...тествах датчика с фототранзистор...нямa излъчване...
|
| Пет Юни 03, 2005 1:29 pm |
|
 |
|
HCL
|
да, именно за тези ставаше въпрос. Тони за какво по точно се използват ултразвуковите в колите? Сещам се за едно приложение, което бях виждал, система за автоматично паркиране, ама това е още в разработка, а може и да го продават вече  . За какво още?
|
| Пет Юни 03, 2005 3:49 pm |
|
 |
|
Гост
|
Çà îõðàíà, çà êàêâî äðóãî? Ðàáîòÿò íà äîïëåðîâèÿ åôåêò è ïðè äâèæåù ñå îáåêò çàñè÷àò ïðîìÿíàòà â ÷åñòîòàòà íà îòðàçåíèÿ ñèãíàë.
Òåçè çà ïàðêèðàíåòî ñà íà ïî-äðóã ïðèíöèï.
|
| Пет Юни 03, 2005 4:10 pm |
|
 |
|
teglicho
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Сря Фев 09, 2005 11:08 am Мнения: 245 Местоположение: Blagoevgrad
|
|
| Пет Юли 01, 2005 1:13 pm |
|
 |
|
max's
|
....аз чак сега видях че някой като ("teglicho");си е направил труда да посне инфо зa PIR(pdf-to) 10х...ама имам въпрос.? за приложената схемка към pdf-то...та нали LM324 не е с полеви на изхода...тогава D1 и D2 не би трябвало да са свързани така?
|
| Чет Ное 24, 2005 5:52 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 12 мнения ] |
|