| Автор |
Съобщение |
|
milenjs
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
 Какъв е модела на Ni-CD батериите в ел.дрелки?
Имам една хубава малка акумулаторна дрелка но батерията и вече не държи. Понеже не може да се намери цяла нова такава ще и сменя елементите. Обаче как се водеха тези елементи? Разгледах ги, няма надписи, сменял съм и преди но от пакети с батерии за други модели винторверти. Евентуално от къде в БГ има читави такива, става въпрос за 6 бройки...
|
| Пон Юли 27, 2009 10:07 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Голям проблем е. Първо защото NiCd батерии напрактика почти не се пройзвеждат и огромна част от БГ пазара всъщност е залят с залежали по складовете с години. Другия проблем е че ти трябват батерии които могат да отделят голям ток. Което не е същото като голям капацитет. А повечето "продавачи" хал-хабер за това и просто продават батерии на които има някакви огромни стойности като капацитет. Ама като ги туриш на дрелката и почва да заеква.
В София имаше едни дето се занимават малко по професионално с батерии, ама трябва да питам колега, който сега не е тук, че не им знам координатите. Хората изглеждаха наясно по въпроса. На нас ни продадоха читава стока, ама и цената не беше от най-красивите.
Само не се лъжи да слагаш NiMh. NiCd е съвсем друга бира, жалко е че ги спряха, защото са класи отгоре.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Юли 27, 2009 10:40 am |
|
 |
|
milenjs
|
Точно. NI-Cd осигуряват голям пусков ток което при тези уреди си е закон. Рових из нета, не можах да намеря какъв модел са. Май варианта ми е да купя една от друг уред за донор и да използвам елементите.
Или да пробвам нещо с Li-ion, но там ми е мътна историята. Ще трябва да спретна зарядно а и дали елементите които ще намеря ще са подходящи...
P.S. - намерих но дали са стока - http://www.tpetrov.com/search.php?prod= ... 1800MAH+CH
|
| Пон Юли 27, 2009 11:11 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Имай предвид, че това че е NiCd, съвсем не значи че пусковия ток е голям. Т.е. не всички NiCd батерии ще дадат резултата който очакваш. Естествено няма как да разбереш преди да пробваш, щото тоя параметър отвън не го пише.
Въобще хазарта е пълен. Обади се на търговеца и виж дали поне е наясно, че съществува разлика между пусков ток и капацитет. Щото както ти казах повечето единствено гледат колко mAh и по това се хвалят.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Юли 27, 2009 11:27 am |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
Ако ще е Li-ion, по добре Li-po батерии за авиомодели (2 елемента последователно) според капацитета който ти трябва. За разяден ток няма да имаш грижи, 1000 мАч елемент позволява 15-20 А разряден ток.
Няма ефект памет и може да се добавя заряд по всяко време.
Единствено зареждането ще те затрудни малко,
зарядното е по-специално и ако искаш да се зареждат двата елемента едновременно трябва да е изведен
средния извод за балансер.
|
| Пон Юли 27, 2009 11:31 am |
|
 |
|
bobo
Ранг: Минаващ
|
По принцип Lava са читави батерии. Можеш да пробваш и при тези: http://www.stratexpower.com/. Имал съм вземане-даване с тях - свестни са (ама май са само в София).
Успех
|
| Пон Юли 27, 2009 11:42 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Кажи размерите на елементите, да видим дали отговарят на моите. Те са с ф23 и L33.
Виж тези на Валбис трейд ООД - HHR-200SCP/FT
http://www.valbis.com/products_special.php
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Пон Юли 27, 2009 12:00 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Виж на сайта на Пасата - имат всякакви. Напоследък производителите на NiMH се хвалят ,че са достигнали токовете на NiCd. Иначе в тия дрелки елементите са с капацитет 800мАч, поне повечето които съм засичал. Понякога дефектира само един елемент и може да се смени само той, но ще трябва да ги тестваш един по един.
Сега има едни NiMH с нисък саморазряд (държат цяла година), най-добре търси от тях. Най-тъпото на тия дрелки е ,че точно когато спешно ти трябва се оказва ,че батериите са паднали.
Последна промяна ji4ka на Пон Юли 27, 2009 11:49 pm, променена общо 1 път
|
| Пон Юли 27, 2009 11:25 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Мии, аз съм си играл точно с това:
- Забрави за Ni-Cd дори и да ги намериш - най-тъпото захранване за подобни инструменти. Само "ефект памет" е достатъчен а те имат и много други недостатъци.
- Ni-Mh ако са по-съвременни нямат проблем с тоците, евтини са и се зареждат с к'во ли не.
- предимството на литиевите така и не го видях. Зареждат се по-сложно и като динамика са като калпавите Ni-Mh. Че са малки в случая не ни вълнува щото имат друго съотношение на размерите.
|
| Пон Юли 27, 2009 11:45 pm |
|
 |
|
milenjs
|
Благодаря на всички, за сега реших проблема - изпратиха ми батерия за винтоверт (май Бош) и я ползвах за донор. След прехвърляне на елементите работата стана, дрелката работи, остава да установя колко ще изкарва с тези елементи. На външен вид изглеждат по калпави от старите (дрелката е Крес) а и малко по-леки 
|
| Вто Юли 28, 2009 9:02 am |
|
|