Отговори на тема  [ 46 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Защита на електрическа верига от високо напрежение? 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение Защита на електрическа верига от високо напрежение?
Постановката е следната - захранването е 14V постоянно напрежение , тока максиум е 3,5 ампера. Необходима е защита от по-виско захранващо напрежение (над 18V). Мисля да използвам стопяем бърз предпазител ипарарлелно свързан (след предпазителя) варистор или мощен ценер на 18V. Ако някой е правил нещо подобно, нека да сподели каъв защитен елемент е използвал (ползвам DigiKey като доставчик).
Трябва ми нещо дето е тествано :)

Благодаря!

Съб Юли 18, 2009 8:42 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
толкова мощен ценер ми изглежда екзотика, мос транзистор с делител на гейта (+капацитет на горния резистор) ми звучи по-добре.

Съб Юли 18, 2009 9:02 am
Профил
Аватар

Мнение 
Диода се намери - 1N5355 (18V,5W) остава само да се поръчат няколко бройки за тест. Мисля си че ще успее да изгори предпазителя преди диода :) Като му гледам даташита, смятам че ще стане....
Другото изискване е да е максимално евтина схемичката... Погледнах за варистори, ама им е голям толеранса на включване и мислят че няма да свършат работа...

Съб Юли 18, 2009 9:18 am
Профил
Аватар

Мнение 
Нещо по-подходящо се намери от DigiKey - SA16CA - Transient Voltage Suppressors - това май ще е решението..... :idea:

Съб Юли 18, 2009 9:36 am
Профил
Аватар

Мнение Re: Защита на електрическа верига от високо напрежение?
BONGO написа:
Постановката е следната - захранването е 14V постоянно напрежение , тока максиум е 3,5 ампера. Необходима е защита от по-виско захранващо напрежение (над 18V). Мисля да използвам стопяем бърз предпазител ипарарлелно свързан (след предпазителя) варистор или мощен ценер на 18V. Ако някой е правил нещо подобно, нека да сподели каъв защитен елемент е използвал (ползвам DigiKey като доставчик).
Трябва ми нещо дето е тествано :)

Благодаря!

TL431 и някой тиристор за 20-30А и малко резистори и кондензатори и си готов. Или ценер и тиристор.
Но не се сещам къде да ти кача схема в момента. :?

edit: Тука са описали един такъв вариант.

Съб Юли 18, 2009 10:38 am
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Виждал съм тиристор катод-маса анод-+захранване - при преминаване на праг напрежение тиристора се отпушва и гърми предпазител .... 8O
Платката беше от автобус някакъв немски, не вярвах на очите си но беше факт.

Съб Юли 18, 2009 11:17 am
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Варианта с SA16CА не ми се вижда удачен. Peak Pulse Current е нормирано при 10us,при 1ms e наполовина ,а над 1ms намалява още и т.н. Все пак това е Transient Voltage suppressor. Едва ли предпазителя ще изгори за няколко ms /при условие,че е за ток>3,5А/.И другото нещо е - Breakdown Voltage 17,8-19,7V при тестов ток 1mA :idea: , a Clamping Voltage e 26V - твърде високо. Според мен най-надеждният вариант е този на Tisho - с ценер и тиристор.Виждал съм го на много електроники,където е необходима сигурна защита от повишаване на напрежението.

Съб Юли 18, 2009 12:45 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Тоя номер с тиристора и аз съм го правил, но има едно неудобство - един къс пик, който мощния ценер ще отреже, но няма да дефектира, тук води до намеса на човек за смяна на предпазителя, ако не е самовъзстановяващ се.

Съб Юли 18, 2009 12:58 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Време от 500мс не е проблем - елементите на изделието издържат на 20волта за повече от 5 секунди. Идеята е че това устройство се захранва от акумулатор на камион - 14волта, и тази защита има за цел да предотврати "интелигентни включвания" от 24 волта, които вече са факт :( Другото изискване е да бъде максимално просто и евтино, пък и не е необходимо автоматично възстановяване на предпазителя...( за да може да се хване нарушителя :twisted: )

Съб Юли 18, 2009 1:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не знам какви са ти критериите за времената на реакция. В едни стари руски мултицети Ц4...(не помня точно) имаше защита на измервателната система с реле. Като превиши тока на входа на измервателната система, релето изключва входа и с бутон включваш наново. Та може да си сложиш подходящ шунт и едно реленце да ти изключва.

Edit: Сега погледнах подробно заданието ти. Не ти трябва шунт, а маломощно ценерче за 18В и връзваш последователно на него намотката на реленцето.

Последна промяна Zeus на Съб Юли 18, 2009 1:47 pm, променена общо 1 път

Съб Юли 18, 2009 1:24 pm
Профил

Мнение 
Ами направи си стабилизатор на 14в - при ниско напрежение ще е наситен а ако се вдигне напрежението ще мине в режим на стабилизация. Може и някаква падаща х-ка да се измайстори . Или нещо като ключ с полевак който се запушва при по-високо напрежение. Това със сменяем прдпазител е много досадно когато трябва да се сменя а нямаш такъв под ръка.

Съб Юли 18, 2009 1:47 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Само искам да обясня - устройсвото работи твърдо на 12-14В и консумира около 3А максимум. Трябва схема за защита, която при подаване на напрежение на входа повече от 16-17в да изгори предпазител, защото се експлоатира от "много интелигентен персонал", който не признава възстановяеми защити - т. е трбва наистина да изгори предпазител, защото иначе опитите за повторно включване ще продължат до безкрайност.. :cry:

С две думу ако св включи на високо напрежение - изгаря си бушона(който в вътре и не може да се пипа), и устройсвото се носи в сервиза. Това е заданието... :)

Съб Юли 18, 2009 1:56 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Добре си се ориентирал към transil, transorb или както им викаха. Точно за това
са правени. Просто се убеди, че могат да поемат тока за достатъчно дълго, та да
изгори бушонът. Тия, които аз съм виждал, ако ги претовариш до стапяне на прехода,
стават пълен проводник (т.е. не прекъсват), така че бушонът пак ще изгори,
но ще трябва да сменяш и ценера.
С нормален ценер и тиристор (или триак, повече ги има) съм го правил и аз с години,
и сега го правя понякога, но в това приложение не би донесло предимство.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Съб Юли 18, 2009 2:10 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Прави схемата с тиристора и да не ти пука. Бушона гърми безотказно! :D

Съб Юли 18, 2009 2:13 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Когато дойде от DigiKey SA16CA след 10-ина дни ще докладвам за тестовете...Приготвил съм му 2 акумулатора по 165ач... :twisted: Ще видим кой ще издържи :D

Съб Юли 18, 2009 2:15 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 46 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща