Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
превключване между два епрома 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение превключване между два епрома
замислям се дали е възможно да се превключват паметите на автомобилно еку,визирам 27с512.идеята ми е да ги запоя паралелно като изведа бутон за chip enable,и когато искаш икономия включваш едната,когато искаш мощност другата

Съб Юли 18, 2009 4:57 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: превключване между два епрома
marian2784 написа:
замислям се дали е възможно да се превключват паметите на автомобилно еку,визирам 27с512.идеята ми е да ги запоя паралелно като изведа бутон за chip enable,и когато искаш икономия включваш едната,когато искаш мощност другата

Че какъв е проблема да не може, но би трябвало да се ползва този вход от самия професор вътре, пак не пречи да го изведеш и с мултиплексор да превключваш към кой от 2-та чипа да е входа и който не е избран му подаваш постоянно ниво да е изключен.
Но не е голям смисъла от начинанието ако е само заради газова уредба, няма да промени резултата съществено. Самото Еку е направено да работи с горива с различни октанови числа, а в този ЕЕПРОМ е записана характеристиката на мотора. Така че газта спада към горивата а не към характеристиката на мотора!!!

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Съб Юли 18, 2009 6:05 pm
Профил

Мнение 
не не е за газова уредба просто ще слагам чип на колата и ми мина през ума тази благинка,ако случайно почне да ми гори доста повече от сега

Съб Юли 18, 2009 6:20 pm
Профил

Мнение 
marian2784 написа:
не не е за газова уредба просто ще слагам чип на колата и ми мина през ума тази благинка,ако случайно почне да ми гори доста повече от сега

Ако ще гори по малко с новия за какво ти е 2-ри, просто сменяш този чип и толкова. Повечето коли ползват този ЕЕПРОМ за база след това си имат временна памет и в нея си записват корекции в процеса на работата, след смяна на акумулатора първите 500км са достатъчни да си ги запише :)

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Нед Юли 19, 2009 2:25 am
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
ако случайно почне да ми гори доста повече от сега

Ако ще слагаш чип, който да ти вдига малко мощността (което е масовото, за което се ползват тия чипове) то тоя ефект се постига на база обедняване на горивната смес, което винаги води до по-малко разход на гориво :) . Друг е номера, че в зависимост от двигателя (ако е някой с по-висока компресия) ще трябва да караш с бензин с по-голям октан, защото колкото е по-бедна сместа и с нисък октан бензина, толкова по-лесно се самозапалва само от компресията. Съвсем отделен пък е въпроса, че такъв чип има смисъл, само ако се прави и настройва на диностенд точно за твоята кола и самото удоволствие хич не е евтино :) . Ако питаш мен по-добре си махни катализатора - гаранция ще ти вдигне конете с повече от колкото въпросния чип :D . Ама и в двата варианта няма да усетиш реално нищо, затова просто си купи по-мощна кола 8) .

Нед Юли 19, 2009 5:11 am
Профил
Аватар

Мнение 
Не е така Димитре. Има коли които носят на тунинг и такива при които няма смисъл.

Италианските бензинови мотори например. Една Ланча Делта Интеграле на 15 години има потенциал за почти двойно вдигане на конете. Е не само с промяна в електрониката, но потенциал има. Не случайно след толкова години още струват по 20-30 хил евро ако са гледани.

Средното поколение дизелови мотори (последните TDI преди комъна), също имат мегдан за до 30% повече кончета.

Въпрос на кола е. В БГ масово се ъпгредват точно дизелите. Там и потенциалните проблеми са по-малки, защото по принцип дизелака е преоразмерен и носи на тормоз. Докато при бензините рядко се практикува, защото там повечето мощност почти сигурно значи по кратък живот. Рядко се намират вече преоразмерени бензинови мотори като на Ланчата. И се прави само от маниаци на тема ластици :)

Иначе електрически няма проблем да си щрака епромите. Как ще реагира ЕКУ-то обаче.... ако прещракването попадне точно по време на четене :) Но ако ги щрака "offline" няма проблем. Въпроса е ще се събере ли по височина двама прома в кутията не ЕКУ-то.

Нед Юли 19, 2009 11:46 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Естествено, че турбо мотори (бензинови и дизелови) се тунинговат по-добре с чипове от колкото атмосферните. Аз говорих по принцип за атмосферните, иначе знам за турбо-дизели, на които са вдигнали конете с около 30% само с чип. Просто реших, че щом човек се е притеснил за разхода, най-вероятно не кара турбо кола :) .

Нед Юли 19, 2009 4:57 pm
Профил

Мнение 
за сега е просто идея просто не знам какво да очаквам от чипа,затова ми мина през главата,про положение че в 90% от времето колата я ползвам като пенсионер не е нужно да се натоварва от чипа излишно,който все още нямам защото не мога да изтрия епромите които купих,пробвах с лампа за комари която уж е UV вече 2 часа и нищо

Нед Юли 19, 2009 8:35 pm
Профил
Аватар

Мнение 
За каква кола иде реч?

Нед Юли 19, 2009 9:08 pm
Профил ICQ

Мнение 
alfa romeo 1.3 boxer има ли значение?

Нед Юли 19, 2009 9:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ми не, за епрома няма никакво значение :) Стана ми интересно що за кола се опитвате да ъпгрейднете. Аз лично не бих очаквал много след "подобренията", както каза Димитър, по-големи ефекти от чипосване се наблюдават при заводски турбинираните коли.

Нед Юли 19, 2009 9:53 pm
Профил ICQ

Мнение 
зависи кой какво търси от колата си,сега е 90 коня,от което може да се предположи че повече от 100 няма да е,но и това ми стига

Нед Юли 19, 2009 10:34 pm
Профил

Мнение 
Дали може и толкова, при този голям двигател... Имаш ли записи за ЕПРОМ-овете?

Пон Юли 20, 2009 9:08 am
Профил
Аватар

Мнение 
Няма много връзка с темата но.. 120 кс за литър обем, баси извращението...
http://www.volkswagen.bg/rund_um_vw/inn ... n/tsi/tsi/

Пон Юли 20, 2009 10:43 am
Профил

Мнение 
абе за моженето може,със друг филтър и генерация,но файлът за епрома го нямам още.но имам .mod файлове от който се генерира .bin файла за чипа,просто нямам възможност да ги генерирам аз

Пон Юли 20, 2009 11:02 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща