Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Помощ за графичен дисплей 128х64 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Помощ за графичен дисплей 128х64
Ако някой се е занимавал с такъв дисплей или има инфо за него , тъй като никъде немога да му намера .pdf в нета или начин на управление. на него има 3 надписа: HQ40448 , G1286403T-B и 629A180B. Рейката му е с 18 пин.

Изображение

Изображение

Вто Юни 16, 2009 5:58 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Я потърси G12864.

Вто Юни 16, 2009 8:06 pm
Профил

Мнение 
Не е този 20 краков е , като 1-ви и 2-ри захранване и 19-ти и 20-ти подсветка , а моя е 18-краков , съответно 1-ви и 2-ри захранване , а 17-ти и 18-ти подсветка.

Въпроса е другите крачета на моя как са , между 3-ти и 16-ти.

Ясно е че DB0 до DB7 ще са един след друг , но за другите как са разположени и от кои два крака е спестено немога да разбера , предполагам че и CS1 и CS2 ше са последователни , както D/I , RW и Е . (така поне е на повечето дисплеи).

тогава остават под въпрос:
VO (Variable) Operating voltage for LCD
RST L Reset signal
Vout Negative Voltage

Вто Юни 16, 2009 9:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
По външен вид много прилича на едни дисплеи производство на Displaytech.

Сря Юни 17, 2009 8:24 am
Профил ICQ

Мнение 
Най-накрая намерих точното пдф за него

http://www.ic-on-line.cn/IOL/viewpdf/PG ... 334756.htm

http://www.datasheetcatalog.com/datashe ... 64-O.shtml

Въпроса е дали се управлява като обикновенните графични или има нещо по спецефично за него , след цяла нощ ровене в нета повече инфо неможах да намера. Указа са че е на фирмата Powertip, и се води PG 12864--O .

Но защо за избора на чип е един крак само CS .
WR (Data write) и RD (Data read) са оделни изводи , а не както на стандартните графични един R/W .

Сря Юни 17, 2009 8:36 am
Профил
Аватар

Мнение 
getzata написа:
Но защо за избора на чип е един крак само CS .
WR (Data write) и RD (Data read) са оделни изводи , а не както на стандартните графични един R/W .

Много LCD-та от този тип са така. :roll:

Сря Юни 17, 2009 8:53 am
Профил ICQ

Мнение 
Явно а съм попадал само на другия тип.
А към къде да вържа Vo (Contrast Adjust) , на типа който аз познавам , се вързвам към потенциометър друг крак на модула , който изработва - 10в.
А този модул няма крак -10в.

Пък и за този дисплей немога да намера времедиаграмите или примерна схема в нета , да му видя точния принцип на работа.

Сря Юни 17, 2009 9:12 am
Профил
Аватар

Мнение 
Не мога да разбера каква ти е идеята. Ако ще сервизираш нещо, хубаво. Тогава имаш проблем.

Ама ако просто искаш да го подкараш за твои нужди - хвани и го изхвърли. Подобни дисплеи са между 15 и 30лв. за единични бройки. Иди и си купи, нещо за което има читава информация и си работи нормално. Освен това винаги можеш да си купиш още ако ти потрябват. Сега с 300 зора ще го подкараш тоя (а може и да не успееш) и после какво?

Сметни си труда и времето който хвърляш в ровене и експерименти - на 15 лв. ли го оценяваш? 15 кинта е дневна надница при почти МРЗ!!!!

Ако искаш мога да ти подаря 10 тина подобни дипслея, вкл и 2-3 TFT та за които нямам информация или имам, но не ги използвам защото са спрени от пройзводство. Ако имаш време за губене.....

Сря Юни 17, 2009 12:47 pm
Профил ICQ

Мнение 
Просто имам 20 бр. чисто нови , и искам да си го подкарам за собстени нужди, за малки проекчета (часовници , термометри и т.н.)

Сря Юни 17, 2009 7:50 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Само ще те посъветвам да сложиш ограничение по ток на захранването, защото имам лош опит с къстъм дисплеи, които иначе съответстват на дейташийта, но пинаута е различен. Не знам защо е направено, но предполагам да се купува като резервна част само от фирмата, поръчала дисплеите.
Ако си се сдобил с тях на подозрително изгодна цена - внимавай!

Сря Юни 17, 2009 8:03 pm
Профил

Мнение 
Пуснах му 5в на захранването, и на подсветката 5в , всичко е нормално.
Въпроса е как се управлява контраста.
и CS-а.

Сря Юни 17, 2009 8:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Desert Leo написа:
Ако си се сдобил с тях на подозрително изгодна цена - внимавай!

e, човека има 20 бройки. ще стигнат да нацели 18 пина 8)

Сря Юни 17, 2009 8:16 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Ще използвам темата да попитам нещо. Търся си и аз дисплейче за експерименти (128х64 ме устройва идеално), -1 бр. Да е на разумна цена и да има информация за управлението му. Ще съм благодарен ако някой колега ако рече да пусне линк, по възможност на фирма доставчик в България.

Сря Юни 17, 2009 9:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
getzata написа:
Просто имам 20 бр. чисто нови , и искам да си го подкарам за собстени нужди, за малки проекчета (часовници , термометри и т.н.)

Ясно.

Значи ако дейташита който си намерил е актуален, това е дисплей с контролер LH155BA.

http://www.lcd-module.de/eng/pdf/zubehoer/lh155.pdf

Това е контролер с вграден боостер за напреженията. Затова са и кондензаторите върху него. Това което ме смущава, е че има изведен Vo пин. Повечето контролери от този тип, нямат подобен пин, контраста се регулира по софтуерен начин. Поне тези които аз ползвам са така.....

Какво да ти кажа - освен подробно да четеш дейташита на контролера. Там е разковничето. Върху дисплея така или иначе няма друго - контролера и кондензатори.

Е винаги можеш да драснеш един ред до пройзводителя, ама от опит предполагам че едва ли ще ефект.

Zeus написа:
Ще използвам темата да попитам нещо. Търся си и аз дисплейче за експерименти (128х64 ме устройва идеално), -1 бр. Да е на разумна цена и да има информация за управлението му. Ще съм благодарен ако някой колега ако рече да пусне линк, по възможност на фирма доставчик в България.

http://www.uni98-bg.com/left/01.html

Гледай тези на Displaytech. Ползвам ги, нямам ядове. 3 волтови, отвън искат 5-6 кондензатора по 1uF, могат да се командват по паралелна шина или по SPI. Отдолу са на рейка, но с ситен растер, та без печатна платка няма да мине. Но поне не са с лентови кабели :)

Сря Юни 17, 2009 9:35 pm
Профил ICQ

Мнение 
Цецо написа:
Какво да ти кажа - освен подробно да четеш дейташита на контролера. Там е разковничето. Върху дисплея така или иначе няма друго - контролера и кондензатори.

хмм май не е този , тъй като черния лентов кабел където влиза в дисплея е с 36 пина.
Интересно разгледах голямата зелената платка на дисплея има само 9 кондензатора и 1 резистор , чипа къде е , в стъклото на дисплея ли ?

Сря Юни 17, 2009 10:16 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 31 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща