Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Усилване на сигнал от термодвойка 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Усилване на сигнал от термодвойка
Знам, че въпроса е почти тривиален и че е обсъждан на много места в мрежата, но искам да споделя своя челен опит ;), мисля, че ще е интересно и че по-опитните имат какво да кажат и да коментират резултатите ми.
Значи искам да усиля сигнал от термодвойка тип К при наличие на индустриални смущения от нагревателя (50 Hz) и темперетура около 110 градуса целзий.
Направих го с операционен усилвател (OP07), пробвах с различни коефициенти на усилване(10-700 ;) ), ООВ за променлив ток и филтър на изхода. Резултатът не е добър. При включване на реотана винаги на изхода излиза доста силен шум 50Хц.

Направих го после и с полеви транзистор, коефициент на усилване около 200, ООВ само едно кондензаторче 1мкФ и се държи чудесно- никакъв шум на изхода.Схема в приложението.

Прикачени файлове:
Коментар на файл: shema
thermo.pdf [5.14 KiB]
304 пъти
Пет Май 08, 2009 1:25 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ами не че искам да те отчая но в общи линии нищо не си направил. А сега разгледай ей тоя тип усилватели

http://focus.ti.com/paramsearch/docs/pa ... STRY_PGE_T

Прави се с такива обикновено.

В нета има доста схеми за тази работа,що реши че трябва да изобртетяваш топлата вода? :):):).
Но не се притеснявай всички така сме почнали :) Така че питай смело като имаш неясноти.

Пет Май 08, 2009 2:33 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Аз съм првил схемичката със AD620- диференциално свързване на термодвойката - идеално работи и шумове няма.

Пет Май 08, 2009 7:41 am
Профил

Мнение 
Аз не случайно казах, че проблема е тривиален. Просто има много добри интегрални схеми на пазара, а и достатъчно изписано по въпроса. Това, което имах предвид, но не доуточних, е че става въпрос за евтино и елегентно решение.
Това, което скалъпих аз струва по-малко от левче, а това, което сте писали е наистина професионално и... скъпо. Не е като за някакъв неотговорен регулатор....

Пет Май 08, 2009 8:59 pm
Профил

Мнение 
Ами не е задължително да е специално инструментален, почти задължително диференциален, не много голямо усилване, повече във второто стъпало, с точно подбрани резистори за добро отношение С/Ш. Термодвойката дава прилично напрежение, но ако се налага може да е чопър.

Пет Май 08, 2009 9:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Това дето си го натворил не става за нищо. За целта ти трябва усилвател с известен и температурно стабилен коефициент на усилване. Също така в него няма и идея за някаква стабилна нулева работна точка.

Този усилвател има дълбока обратна връзка по променлив ток през кондензатора. За да нямаш 50 херца в изхода означава че се е получил усилвател с честотна лента под един херц дори и за 50-те херца усилването му е близко до единица. Докато по прав ток усилването му е голямо.

Можеш да използваш този принцип и да използваш някакъв нормален евтин операционен усилвател. Но такъв усилвател е чувствителен към импулсни смущения които правят в изхода му пикове. Могат да се отфилтрират софтуерно но има още куп недостатъци. Изобщо за термодовойка от най древни врмена се ползва диференциален усилвател. Преди ги правехме с нормални операционни усилватели и с точни резистори. Може да видиш конкретната схемотехника в pdf-ите на готовите чипове. Сега живота е лесен :)

Пет Май 08, 2009 9:22 pm
Профил

Мнение 
Да, забравих да уточня, че с OP07 направих диференциален усилвател. Не мога да намеря схема обаче как се премахва шума (50Хц) от сигнала.

Пет Май 08, 2009 11:30 pm
Профил
Аватар

Мнение 
dan написа:
Да, забравих да уточня, че с OP07 направих диференциален усилвател. Не мога да намеря схема обаче как се премахва шума (50Хц) от сигнала.

Най-добре се премахва, ако ползваш сигма-делта модулатор и така му подбереш времената ( дециматора ), че той да ти отрязва 50 Hz. После за собствено успокоение можеш да сложиш жифров филтър. За последното обаче трябва микроконтролер, с ПИК или с релета няма да стане.

Съб Май 09, 2009 9:55 am
Профил ICQ

Мнение 
Поинтересувай се как работи двойноинтегриращия цифров волтметър и ще разбереш как се премахват 50хц от DC волтаж (жокер: ICL7106).

Съб Май 09, 2009 1:47 pm
Профил

Мнение 
Цитат:
Поинтересувай се как работи двойноинтегриращия цифров волтметър и ще разбереш как се премахват 50хц от DC волтаж (жокер: ICL7106).

Да, това е един добър вариант.
А какво ще кажеш за това решение: диференциален усилвател с диференциален изход и дълбока ООВ за пром. напрежение?(като на приложената схема)

Прикачени файлове:
Коментар на файл: Shema
diff_out_filter.pdf [28.92 KiB]
231 пъти
Съб Май 09, 2009 6:43 pm
Профил

Мнение 
dan написа:
Цитат:

Да, това е един добър вариант.
А какво ще кажеш за това решение: диференциален усилвател с диференциален изход и дълбока ООВ за пром. напрежение?(като на приложената схема)

Чак пък с 2 изхода можеше да я опростиш малко да е с 1 изход :)
Но ако пък има нужда от диференциален вход някъде ще стане :roll:

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Нед Май 10, 2009 1:07 am
Профил

Мнение 
Изходите нямат значение, а щом имаш контролер не ти трбва диференциален.
Направи си един читав ДУ, сложи си точни резистори, да ти кажа честно имам подобен регулатор за шприц където усилвателя ми е с 1% и нямам никакъв проблем, сензора е на20 см от 8 kW нагревател който го комутирам по фаза, т.е. не е като да няма смущения, инче ти препоръчвам 0.5 или 0.2%. Нему слагай голямо усилване, усилвай след него. Но както и да си го правил нещо според мен не ти е наред, дори и с 5% резистори не трябва да имаш кой знае какви смущения от 50 Хц, та аз си мисля има някаква друга грешка.

Нед Май 10, 2009 10:10 pm
Профил

Мнение 
Цитат:
където усилвателя ми е с 1%

Може да ми е много тъп въпроса, но какво е 1%? резисторите ли?
Цитат:
Чак пък с 2 изхода можеше да я опростиш малко да е с 1 изход

Ами така, само с два кондензатора мога да премахна променливата съставка. Всеки от изходите е свързан с обратния по знак вход през кондензатор- дълбока ООВ за пром. сигнал....

Пон Май 11, 2009 12:16 am
Профил

Мнение 
Цитат:
Ами така, само с два кондензатора мога да премахна променливата съставка. Всеки от изходите е свързан с обратния по знак вход през кондензатор- дълбока ООВ за пром. сигнал....

може и с 1 кондензатор и 1 ОВ:)

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Пон Май 11, 2009 3:39 pm
Профил

Мнение 
Да резисторите, коефициента на подтискане на синфазни сигнали зависи от това колко са ти точни резисторите, а твоето смущение най-вероятно е синфазно. Можеш да наредиш и куп кондензатори в обратната връзка но това не гарантира че ще оправиш смущенята, дори има варианти когато влиянието е негативно.
http://focus.ti.com/lit/an/slod006b/slod006b.pdf
ето тук едно документче и две атачнати, като теория линка е полезен, а някъде в тия май има схема с термодвойка .. ако помня,не съм ги гледал ченяма време ма по спомен е в едно от двете

Прикачени файлове:
sboa092a[1].pdf [2.01 MiB]
198 пъти
AN-31.pdf [382.27 KiB]
206 пъти
Пон Май 11, 2009 9:59 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща