Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Step мотор с L297 и ограничаване на тока? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Step мотор с L297 и ограничаване на тока?
Колеги, някой знае ли как се регулира максималния ток през стъпковия мотор при управление с тази схема? Пробвам с потенциометъра вързан към 15-ти крак /Vref/ но не се получава. Изпробвал съм и на 3-те платки които съм направил, не се регулира оттам. 0.12 ома за резисторите Rsens подходящи ли са като стойност, моторите ми са 3 амперови. Или трябва да си направя стабилизатор на ток за всеки един от моторите? Сега минавам с лампа вместо последователен резистор в захранването и успявам да докарам към 3А но едва ли това е най-елегантното решение :oops: Къде бъркам???

Прикачени файлове:
Motor_board.png
Motor_board.png [ 13.51 KiB | Прегледано 2364 пъти ]
Пет Яну 30, 2009 9:36 am
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение 
Не виждам да има грешки по схемата, освен да е някоя грешка по монтажа,
провери пина Control da е към маса. Регулирането в този случай е чрез
INH1 и INH2.
за 3 ампера на Vref трябва да има 360 mV, и трябва да задейства чопъра.
Увеличи шунтовите съпротивления и се опитай да постигнеш регулиране на по-малки
токове, 1 -2 ампера, при по-високи стойности на Vref, напр. 1 волт.

Пет Яну 30, 2009 12:57 pm
Профил
Ранг: Ориентиран

Мнение 
Няма как да си постигнеш тока с лампа или последователен резистор. Трябва да оставиш тази работа на чопър-регулатора на контролера. Принципът е следния:
Силовия ток тръгва от +, преминава през някоя от бобините на двигателя, в зависимост от това коя от фазите са задействани в момента, след това през някой от серзорните резистори и маса. Съответво контролерът следи тока през бобините като измерва напрежението върху сензорните резистори спрямо маса. Когато напрежението върху някой от тях превиши Vref, се задейства тригер в контролера, който изключва веригата на бобината. След това той се включва от такт на вградения тактов генератор (краче 16). Ако напрежението превиши пак Vref, тригерът пак изключва тока до следващия такт. Така става регулирането на тока.
Измери си какво напрежение дават резисторите при номиналния ти ток (доколкото разбрах около три ампера) и на толкова настрой Vref. Разкарай всякакви баласти във веригата на двигателите и те да получават ток директно от източника. Това е принципът.
Махни, обаче, диференциращите групи на сензорните резистори. Според даташита на 297, напрежението от тези резистори се подава директно на входовете и. В противен случай информацията за тока ще идва със закъснение и може да ти опече двигателя.
Ако имаш въпроси, питай! :)

Пет Яну 30, 2009 1:02 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Милене, ако искаш драсни някой ред на gsm@vip.bg или на сакйп bongo55 - имам нещо,което може би ще ти свърши рсбота.

Съб Яну 31, 2009 12:01 pm
Профил

Мнение 
Единственият сигурен начин да разбереш какво точно става е да гледаш на шунтовите резистори със скопа, трбява да маш триъгълници, като напрежението на падащият фронт е и тока на който ограничава чипът. Не забравяй че токът през индуктивен товар нараства линейно а не мигновенно както е при резистор.

Съб Яну 31, 2009 2:22 pm
Профил

Мнение 
Помагайте...
Не мога да разбера защо не се регулира тока. Сега го мъчих пак - не става. Махнах диференциращите групи на сензорните резистори - без ефект. Напрежението на Vref се регулира от 0 до 1.2В а схемата се държи по следния начин -
Vref - от 0 до 0.5В - тока през R1 и R2 (Sens1, Sens2) е 0;
Vref - от 0.5 до 0.11В - напрежението на входове Sens1 и Sens2 - 0.12В, тока през R1 и R2 - 1А;
Vref - от 0.11 нагоре - напрежението на вход Sens1 0.22, ток през R1 2.6А (на толкова ме е токовата защита на токоизправителя) Sens2 - 0В, тока през R2 - 0А;
Гледано с осцилоскоп на токовите резистори R1 и R2 - няма и помен от импулси и регулиране, само постоянна съставка.
На 16-ти крак - хубави трионообразни импулси, 20 кХз...
Другото което забелязах е че при стойност на Vref около 0.1 - 0.2В започва едно пищене от мотора.

А иначе пущината си управлява мотора, врътка механиката, има тяга в мотора.
HELP :cry: :cry: :cry:

Чет Фев 12, 2009 4:48 pm
Профил

Мнение 
Цитат:
Vref - от 0.5 до 0.11В - напрежението на входове Sens1 и Sens2 - 0.12В, тока през R1 и R2 - 1А;

Значи работи!
Какво означава от 0.5 до 0.11?

Чет Фев 12, 2009 10:54 pm
Профил

Мнение 
Ами означава че променям чрез потенциометъра Vref но тока не се променя - стои си 1А, при достигане на 0.12В тока през R2 става 0 а през R1 - на макс :(
Пробвах и с по големи токови резистори 1.1 ОМ, без промяна, не регулира и толкова. След обяд ще продължа борбата. Едва ли е проблем че съм ползвал транзистори IRFZ44N, ще погледна на INH1, INH2 какво излиза, да не би TC4468 да ми прави бела...

Пет Фев 13, 2009 9:25 am
Профил

Мнение 
Опъни 11 крак към 5 волта. Така чипът ще започне да си играе с ключовете вместо с ИНХ1 и 2, за да регулира тока. Съответно разкачаш ИНХ-веригите и свързваш двойките входове на 4468 заедно. Ако и така не тръгне, тогава свържи транзисторите директно към контролера. Внимавай обаче драйверния ток да не претовари контролера - в даташита, който имам не пише колко ток понася, не знам колко е ...
Нещо друго - доколкото успявам да разчета схемата, 4468 го захранваш с 5 волта. Много е възможно това да не е достатъчно да отпуши транзисторите (винаги съм мразил полевите транзистори). Пробвай да го захраниш с по-високо напрежение - примерно от захранващата шина за двигателите, ако напрежението не е твърде високо. Или пак оттам, но през някакъв регулатор, ако е прекалено високо. Справка - даташита за 4468. Само внимавай да не прекалиш с управляващото напрежение - справка с даташита на транзисторите!
Филтрирал ли си добре захранващите кръгове? Имай предвид, че ще имаш пулсации, в следствие на комутациите. За всеки случай може да прегледаш захранващите напрежения на осцилоскоп. Внимателно работи с осцилоскопа, особено ако моторът ти се захранва с по-височко напрежение! Също и закачи по едно кондензаторче от 33 нанофарада, и по едно от 1 микрофарад паралелно на захранващите крачета на всеки чип.
На 16-ти крак винаги ще имаш трионообразно и по-точно експоненциално напрежение - там е осцилаторът. Той не е критерий за нормално регулиране.

Пет Фев 13, 2009 2:24 pm
Профил

Мнение 
Мамка му, ще ме умори. Пробвах с по високо захранване на 4468 - без промяна. Смених сензорните резистори с 1 ом - не работи пак регулацията. Захранването за моторите е филтрирано сериозно с 68000 мф, има няма към половин литър е обема на кондензаторчето
Ето какво видях на INH1 и INH2. До 0.12В на Vref има импулси с форма и големина както съм ги цъкнал на картинката. След увеличаване на Vref над това напрежение някое от INH1 и INH2 става на +5В което в комбинация с 1 на някой от ABCD изходите си отпушва някой от крайните транзистори :( Защо се получава така???
Някъде бъркам генерално или елементарно и не мога да се усетя :evil:
ХЕЛП!!!

Прикачени файлове:
P1080005.jpg
P1080005.jpg [ 27.13 KiB | Прегледано 2255 пъти ]
Пет Фев 13, 2009 6:14 pm
Профил

Мнение 
Явно никой не може да помогне. Ами отказах се от този вариант, ще си имам 3 платки за които трябва стабилизатор на ток за да работят. Гледам че е доста популярно решение в нета, не разбрах какво му е предимството все пак.
В момента правя платка L297+L298, дано да нямам отново този проблем. Плюса тука ще ми е биполярното свързване на мотора което ще рече само 4 проводника до него вместо 6 + по голям въртящ момент.

Нед Фев 15, 2009 7:19 pm
Профил

Мнение 
това ми намирисва на лошо опроводяване на мосфетите или масите

Нед Фев 15, 2009 7:45 pm
Профил

Мнение 
Милене, не се отказвай още от това дето си направил... Вземи изключи силовата част (т.е. остави само L297-цата) сложи по един потенциометър на двата Sens входа и провери как ти работят компараторите. Ако всичко е наред значи проблема е някъде в силовата част. Излизат ли импулси на SYNC изхода (би трябвало да ги има винаги)? Гледам при биполярното управление се шунтират намотките към захранване и маса с шотки диоди (по примерната схема в дейташийта на L297 поне). Гледам не си ги дал на схемата? Дали обратното напрежежние при превключване не ти прави номера (гледам при малък ток работи, а нещата се омазват като дигнеш тока)? Що не сложиш по един диод и да пробваш?

Пон Фев 16, 2009 10:26 am
Профил ICQ

Мнение 
OK, ще пробвам това, предполагам че проблем наистина може и да е от лошо опроводяване /маси/. Платката с 298 ми е готова, след обяд ще направя и проба с нея.

Пон Фев 16, 2009 10:35 am
Профил

Мнение 
Проблема не е само при теб, и други се оплакват:
http://www.cnczone.com/forums/showthread.php?t=9145

Пон Фев 16, 2009 1:15 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща