Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
VGA (15) - 15 метра удължител проблем 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран

Мнение VGA (15) - 15 метра удължител проблем
Здравейте,

имам следния проблем: с 15 метров VGA удължител към TFT монитор има хоризонтално (нискочестотно) трептене на картината. Когато конектора не е включен докрай (или някаква междинна позиция) трептене няма. Ако е включен докрай установих, че като пипам с пинсета 13-ти пин (HSYNC/CSYNC) трептенето спира при някой допълнителни условия - като например дали съм си опрял ръката на кабела или не! Имам възможност да пипам 13-ти пин защото конектора съм го запоявал аз и е от разглобяемите. Всички необходими проводници са запоени добре. Масите на компонентите също както и оплетката на кабела е запоена за екрана на конектора. Кабелът е качествен с коаксиални проводници за цветовите компоненти. Как мога да реша този проблем? Вероятно с пипането внасям някакъв капацитет или кой знае какво?

Чет Яну 22, 2009 10:57 am
Профил ICQ YIM
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Вероятно е ефекта на масата. Пробвай да включиш всичко в един разклонител и ще разбереш дали е от това.

Чет Яну 22, 2009 11:15 am
Профил

Мнение 
Мислех, че може това да е проблем - или по-скоро това, че са в отделни разклонители, не че знам какво е ефекта на масата :). Само, че е сложно защото ПЦ-то и Монитора са в различни стаи. Все пак ще пробвам да измисля някакъв такъв вариант.

Чет Яну 22, 2009 11:26 am
Профил ICQ YIM

Мнение 
Така дори можеш да си гръмнеш я монитора я видеокартата. Провери задължително зануляванията на разклонителите. Най-лесно ще е да вземеш един мултицет и да видиш какво променливо напрежение има между металната част на куплунга на удължителния кабел и корпуса на монитора... Ако има напрежение по-голямо от 5-10В направо не си играй да го включваш...

Чет Яну 22, 2009 12:14 pm
Профил ICQ

Мнение 
Koleto написа:
Така дори можеш да си гръмнеш я монитора я видеокартата. Провери задължително зануляванията на разклонителите. Най-лесно ще е да вземеш един мултицет и да видиш какво променливо напрежение има между металната част на куплунга на удължителния кабел и корпуса на монитора... Ако има напрежение по-голямо от 5-10В направо не си играй да го включваш...

Ще последвам и твоя съвет. 10х.

Чет Яну 22, 2009 12:40 pm
Профил ICQ YIM

Мнение 
Два варианта:
Единият е да опънеш заедно със сигналния кабел и един захранващ - така ще си захранил всичко от един разклонител и няма да имаш брумове в сигналите.
Вторият е да изолираш галванически монитора - така той ще получава маса само чрез компютъра и така пак ще се елиминират брумовете.
Сещам се и трети - безжичен комплект за предаване на видео. Не знам обаче дали има такива за ВГА-сигнал. За аудио-видео знам, че има със сигурност.

Пет Яну 23, 2009 2:52 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Съгласувай кабела и отпред, и отзад.

Пет Яну 23, 2009 5:23 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
darkyp , навремето докато убедя един шеф, че с контактите майтап не бива, изгорих по 2-3 аудио и видеокарти на чистоновия и суперскъп комп. А ние тук сме на 3-и проводна система - заземяването отделно, смятай к'во става като пуснеш плаващата нула за земя. Колето се цепи за 5-10 волта! И по-малко от един волт са достатъчни да ти изгорят екранировката и масата на сигналните кабели - и това съм патил! Затова вече ВИНАГИ свързвам към едно и също UPS всичко свързано към компа, т.е. със сигналните жици прокарвам и захранването и все още не съм имал проблеми - чук-чук на дърво :)
Не казвам, че със сигурност проблемът ти е този но е лудост да не изпълниш горните указания. И замери с омметъра целостта на жиците, обаче както ми го описваш може и вътре някоя писта да се е прекъснала.

Edit: още 1-2 монитора няма да направят впечатление на марково 600W UPS, за 800W да не говорим, а сега са на мода 1300W.

Съб Яну 24, 2009 8:40 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 8 мнения ]