Отговори на тема  [ 49 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
"Практическа" електротехника 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение "Практическа" електротехника
Това нещо: http://www.tokbg.bgfree.com/ го гледах преди няколко месеца. Не знам дали не е кьорфишек, но ми е интересно от електротехническа гледна точка каква идея са реализирали. Единственото за което се сещам е да променят по-някакъв начин cos_phi. Ако Реконструктора не отреже темата мисля, че ще стана интересна дискусия :wink:

Пон Май 09, 2005 7:19 pm
Профил WWW
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение 
Там пише че може да се спести 45%, но дали ще стане е друг въпрос... най вероятно звучи cos phi, да се опитва да измени това уредче , но дали успява, пък и съм чувал че новите електромери отчитат и реактивната енергия, ако е вярно то този уред е безмислен...?!?!?

Пон Май 09, 2005 7:29 pm
Профил YIM
Аватар

Мнение 
А бе не знаем дали е вярно, ако някой е купил, пробвал е и е доволен, моля нека се обади. Ще съм му много благодарен през следващата зима. :oops:
Поради такива джаджи, имаме вече "защитни" 11ст на всеки телефонен разговор от БеТеКа. Може и Енергото да въведе защитни киловати, т.е. посегнеш да включиш нещо в контакта, още не си го включил, а електромера отчел 10 kW авансово [-X

Пон Май 09, 2005 7:35 pm
Профил WWW

Мнение 
Аз на магии не вярвам. Винаги има начин да излъжеш доставчика на електроенергия, но не вярвам в "перпетум мобиле".
Според мен е по-полезно да насочим знанията си в по-реалистични проблеми.

Пон Май 09, 2005 7:43 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Я осветлете неграмотния какво е "реактивен ток"? :roll:

Пон Май 09, 2005 9:14 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Реконструктор написа:
Я осветлете неграмотния какво е "реактивен ток"? :roll:

М/у тока и напрежението /векторите им/ при променлив ток течащ през активно съпротивление фазовата разлика е = на 0грдс. ако товара има някаква индуктивност или капацетивност или идвете, този ъгъл вече не е= на 0г. а в зависимост от големината на реактивната съставна може да достигне дори 90г. При електромерите със въртящ момент породен от токове на Fuko напреженовата и токовата намотка са изместени механично на 90г. при положение че м/у тях няма фазова разлика въртящият момент е най-голям, ако това се промени демек има фазова разлика<=>има реактивна съставна в товара въртящият момент намалява! Анадъмо ..?

Пон Май 09, 2005 9:51 pm
Профил YIM
Аватар

Мнение 
Тока има вектор??? 8O 8O 8O 8O

Пон Май 09, 2005 10:15 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Това http://www.tokbg.bgfree.com/ според мен е 100% измама. Още не се е чуло някой да си е купил и да е много доволен. Макар че и да върши работа и да е доволен... ще си трае и няма да разтръбява че "икономисва" на енергото.
Този който ги предлага, такава голяма реклама прави във всички форуми и сайтове за обяви и навсякъде под различно име и много често с нов GSM номер. А "компетентните" и "отговорни" органи, щом още не са го издирили и заловили, значи са наясно за какво става дума, т.е. че или е почти невъзможно да се "спести" на електромера по тоя начин както рекламират - само от контакта или знаят, че е измама, а тях какво ги боли че някой бил изгърмял с ХХХ лева.
От друга страна, че има начин, има. Имам познат ел. техник от енергото - извършва такава "услуга" - срещу 300лв. прави някаква магия на електромера (не от контакта :!: ) и започва да отчита с 50% по-малко! Но така и не казва какаво точно и как го прави.
За ентусиастите, тук: http://www.pozitron.ru/index.htm има малко идеи...

Пон Май 09, 2005 10:47 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Аз пък имам една "позната" фирма дето прави тези новите електронни електромери. Та тези електромери отчитат както каза някой по-горе и реактивната енергия (а и като цяло отчитат доста по-точно от старите, на което се дължи и малкото завишаване на сметките след смяната на старите електромери). За да почне един електромер (от старите) да отчита по-малко трябва да се промени косинус фи-то, правили сме го в лабораторни упражнения с косинус фи регулатор и електромера се забавя много, даже почти спира. За да стане това през контакта - джаджата трябва да е доста яка (въпросния регулатор беше с размерите на горе-долу 5-6 киловата асинхронен двигател). Другия вариант е това нещо да комутира сериозно доста як реактивен товар. Аз лично невярвам от това нещо да има сериозен ефект.

Реконструкторе, когато имаме честота > 0 Hz, нещата започват да стават комплексни (реални и имагинерни), та затова има и вектори и там вече важат малко по-други закони от U = R*I 8) .

Пон Май 09, 2005 11:57 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Аве пичове що се халосвате с измишльотини като тази.
Тоя сайт си е явна измама. Дори във форума на eshop.bg имаше коментари от ужилени.
Това е една рожба на идеята да се краде ток "интелигентно", а не с разните му там изтъркани трикове.
За съжаление на 90% от българите тази идея е все още нереализирана в достъпен за масовия потребител вид.

Вто Май 10, 2005 1:08 am
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Колеги, това че не разбирате как работи едно нещо, не означава, че то не работи. Специално тази джаджа си работи и то много добре, въпреки че няма нищо общо с предположенията ви за принципа на работа. Мога да ви дам джокер - базирайте се на руския стил в схемотехниката :wink:

Вто Май 10, 2005 2:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Абе тая тема се върти по секви форуми вече години. Досега не съм чул отзив за подобно творение от човек на когото да имам доверие, и да вярвам на техническите му познания. А аз на друго не вярвам.
Общо взето теориите за принципа на подобно "чудо" които аз съм чувал са два.

1. Промяна на ъгъла.
2. Накъсване на консумацията, на тесни импулси с висока честота.

И двете на теория биха объркали показанията на аналогов електромер, но да се справят с електронен - не виждам как ще го бъде. Всъщност не знам как точно е изпълнен електронния, но със сигурност има процесор и АЦП - това е достатъчно за да се справи с тия две "лъжи". Ако е на някакъв друг принцип тая измислица - как пък не попадна в ръцете на който трябва - да я опне и да види как действа. Той и Елвис бил жив.

Вто Май 10, 2005 2:59 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Че жив е ми :lol:

Вто Май 10, 2005 3:20 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Тая джаджа наречена "ТокФри" според мен е пълна измама. Същото важи и за "руския стил в схемотехниката" по-конкретно изделието на Позитрон. Ето част от схемата на Позитронското творение. Едва ли ще е проблем за по-напредналите колеги да се ориентират в "работоспособността" на схемата. Според мен това може да се нарече "уред за светлинни и звукови ефекти" или капан за балъци, но нищо повече :)

1 - блокова схема
2 - схема на модули A, B, C, D

Детали:
VD1-Д243
VT1- КТ809 (400в, 3А) на радиаторе (для всех вместе) 100х150х50мм
R1-10ком, 0.5ватт
R2-5.1 Ом (многоваттное примерно 10ватт),
R3 -30ком, 0.5ватт

Вто Май 10, 2005 3:52 pm
Профил
Аватар

Мнение 
alek написа:
...базирайте се на руския стил в схемотехниката :wink:

Хахахахаха - и какъв е тоя принцип - от Реконструктор-а знам само един - "не го насилвай - вземи по-голям чук" 8) . Ще ми е интересно да науча още един :) .

Вто Май 10, 2005 4:08 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 49 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща